Tips för att lyckas med växthusodlad persika.

Två rottibngstolar framför ett persikoträd i grått växthus.

Om persikor och varför det är ett träd som du ska plantera i ditt växthus.

Det är början av november och årets odlingar börjar kännas som ett minne blott. Den här tidpunkten på året är snarare planeringstiden än planteringstider och en växt som på flera sätt kräver planering om du vill odla det i ditt växthus är persikoträden.

Drömmen om att få sätta tänderna i en mogen hemodlad persika är ett mål för många som skaffar växthus. Det finns en mängd olika sorter och visserligen även några som går att odla på friland om du bor i en hyfsad odlingsvänlig växtzon.

Dock ska träden gärna stå i söder vilket innebär att växtplatsen värms upp fortare på våren och medför risker om det kommer köldknäppar efter det att blommorna slagit ut. Jag tänker också att doften av persika blir mer intensiv bakom glas plus att upplevelsen av ett blommande persikoträd i växthuset måste vara magiskt. 

Om du vill plantera ett persikoträd i växthuset bör du göra ett hål i grundplattan så att rötterna får fritt spelrum i jorden. Är du flink i fingrarna och gillar att klippa provar du att spaljera ditt träd så att det inte stjäl så mycket utrymme i växthuset. Med hjälp av kraftig beskärning, mod och tålamod kan du få ett spektakulärt träd som garanterat väcker uppmärksamhet. Dessutom sägs det att spaljerade träd ger bättre frukt.

Från plantering till skörd, så här gör du.

Sanna Fyring Liedgren och Oscar Liedgren har inte gjutit någon grundplattan i sitt Attefallsväxthus i Nacka. Därför kan de plantera träd var de vill. Men om du vill gjuta en grundplattan så bör du lämna ett hål där du kan sätta ditt persikoträd.
  • Planera för odlingen redan när du gjuter grundplattan. Gör ett hål på en plats där du vill att det ska växa.
  • I växthuset får det ett bra skydd och mycket värme som det gillar. På friland behöver de stå på skyddad plats i söder.
  • Plantera trädet på våren och beskär det precis innan du sätter det i jorden.
  • Fyll botten av planteringsgropen med grus eller makadam så att växtplatsen blir väldränerad och fyll därefter på med näringsrik, kalkrik och väldränerad jord.
  • Plantera trädet ungefär på samma djup som i krukan den stod i när du köpte det.
  • Sätt eventuellt i ett stöd i gropen. I växthuset är träden skyddade från vind men om det är litet kan det ändå vara bra att stödja det lite. Fyll på med mer jord.
  • Vattna ordentligt och tryck till jorden runt trädet.
  • Persikoträd vill stå fuktigt och varmt så vattna det regelbundet.
  • Gödsla då och då med vanlig trädgårdsgödsling.
  • Ogräs är inget man i första hand tänker på när det gäller växthusodling men se gärna till att hålla jordytan fri från ovälkommen växtlighet om det skulle uppstå sådan.
  • Efter den första beskärningen innan plantering kan du låta trädet växa till sig under något år förutom om det är grenar som dör eftersom det är bra att plocka bort dessa.
  • Beskärningen sker mellan juli och september eller under den så kallade JAS-perioden om man följer reglerna men jag har förstått att det är många som även klipper sina persikoträd på våren innan blomningen då de har mycket energi. Forma dem som du vill ha dem, kanske med kronor som bildar ett tak så att den blir en naturlig skuggardin för alla oldlingar.
  • När trädet blommar på våren är det inte säkert att bin och andra pollinerare vaknat ur sin vintersömn ännu. Därför behöver du själv ta på dig randig pyjamas och utrustad med pensel göra pollineringsjobbet själv så att du får frukt. Borsta med penseln från blomma till blomma.
  • Skörda frukten när de känns något mjuka och lossnar lätt från grenarna.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

18 Comments on “Tips för att lyckas med växthusodlad persika.”

  1. Fantastisk info,
    Jag har köpt en dvärg persika, Zwerg Pfirsich. Den ska stå i mitt växthus i zon 4-5. Jag har lagt tegelgolv men i ena hörnet i växthuset har jag under golvet sparat 1×1 meter till ett fersken träd. Jag har fyllt detta hålet med små grus så att det det ska tina fort i marken på våren. Det jag undrar är hur mycket jord behöver plantan när jag planterar? Och vilken slags jord?
    Tusen tack
    Hilsen Kristina

    1. Hej och tack för meddelande. Det är svårt att säga exakt hur mycket jor du behöver men tillräckligt mycket så att jordklumpen som du planterar kan stå på samma nivå i gropen som den gjorde i krukan. Jorden ska vara näringsrik, väldränerad och kalkrik. Vissa använder gräsklipp också har jag sett. Lycka till med odlingen.
      /Helena, Sweden Green House.

  2. Två persikor alltså ett var men bladen gulnar står i kallväxthus söderläge sorten heter frost överlevt en vinter blommade tidigt jag penslade blommor Nu har jag lagt gräsklipp på jorden då jag tro kväve fattas men något är fel ,vad göra PS i växthuset finns fikon som också är i jord resten tomat gurka chili mm är krukodlade finns 2 vinrankor i jord också som tar mycket plats mvh birgitta

    1. Hej och tack för meddelande. Det var rätt kallt i våras, kan det möjligen vara så att blommorna frös då? Vår ambassadör Sanna, som har ett persikoträd i sitt växthus hade det problemet i år. Henens träd blommade fantastiskt men sen kom kylan så alla blommor frös. Hon har sitt växthus strax utanför Stockholm. Lycka till med persikoodlingen.

  3. Hejsan! Köpte mig ett persikoträd ”Ice Peaches” i sommar som jag planterade i en stor zinkbalja! Tänkte nu lyfta in den i mitt växthus/orangeri! Men så har jag funderat! Har en odlingsbädd, där jag satt en vinranka! Har ett rör ut ur den gjutna plattan! Mår trädet bättre om jag planterar ner det där med rankan? Tycker inte det har ”köttat” tills sig något under sommaren men det va ju rätt kallt i juni! Har även ett fikon träd i kruka skulle det också trivas bättre och komma ner i odlingsbädden? Har ingen extra värme på men det är isolerat bor i Värmland!

    1. Trädet i inlägget tillhör vår ambassadör Sanna Fyring Liedgren. Hon har ingen platta över huvud taget i sitt växthus. Trädet står planterat direkt i jorden. Helst är det så ditt träd ska växa. Men prova att plantera det vid hålet där vinrankan växer. Om du har en väl skyddad plats i trädgården, kan det också trivas där. Det behöver få spreta på tårna! Lycka till.

  4. Intressant tråd då jag tänker gräva upp mitt persikoträd nu i maj och plantera det i växthuset istället.
    Den ska få ett eget hörn och grop men gillar den sällskap av bla tomater chilis? Finns det någon växt den inte trivs ihop med?
    Jätte glad för svar 😉
    Mvh Marie

  5. Kan ett nysått persikoträd i kruka tåla gassande sol så här på våren och sommaren utan solskydd? Många av mina växter från brännskador men tänker om persikoträd tål sånt?

    1. Hej Karin, om det är i växthuset du har persikan så borde den klara av det utan att få brännskador, särskilt om du har solskydd. Utomhus skulle jag vara försiktigare. De flesta växter lider av temperaturväxlingarna så här års.

  6. Jag tänkte fråga då jag ska köpa ett persikoträd för mitt kallväxthus (glasat) ca 10 kvadrat. Vet att jag läst någonstans om sort som var lämplig för växthus och som man kan forma så att den hänger lite. Jag har 2 långa bäddar uppmurade och som går rakt ner i backen just där. I den ena har jag en vinranka och får mycket vindruvor, i den andra tänkte jag sätta persikan. Jag bor i Dalarna. Vilken/vilka sorter tänker ni passar att spaljera och forma, tacksam för svar/ mvh hälsning Linnéa

  7. Hej och tack för din fråga. Från vårt perspektiv och erfarenhet är 10 kvadratmeter väl litet för ett persikoträd. Det blir alldeles för varmt där inne under sommaren vilket trädet inte kommer att gilla. Sätt det i stället i en kruka och placera det i ett skyddat läge utanför växthuset under sommaren. Under vintern kan du vinterförvara det i växthuset. Om du har en bra handelsträdgård i din närhet så kan de hjälpa dig med en lämplig sort.

    Det underbart att odla persika så vi hoppas att du hittar en lösning som passar dig.

  8. Hmmm. 10 kvm är alltså för litet…vad med 16 kvm?
    Vill gärna ha mitt träd inne i mitt nya kallväxthus därför att vi har väldigt blåsigt.
    Hur stor bör gropen vara? Och hur tjockt lager grus? Räcker det om jag gräver 10-15 cm djupare än krukan? Sen några cm grus och sen matjord? Y vm vidare än krukan, eller mer?

    Om det ändå skulle hamna i kruka…Hur stor bör den vara?

    Bor i zon 1-2.

  9. Hej igen Ewa, jag har frågat runt och det verkar som om det ska vara en rejäl grop, på cirka 50 cm i omkrets. Jag skulle tänka på samma sätt när det gäller kruka, alltså ungefär en 50 cm djup och 50 cm vid kruka. Det är viktigt med bra dränering så ett rejält lager grus. Exakta hur mycket grus kan de säkerligen upplysa dig om där du köper trädet. Plantera trädet på ungefär samma nivå som den står i krukan.

    Lycka till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *