Tips för att lyckas med växthusodlad persika.

Två rottibngstolar framför ett persikoträd i grått växthus.

Om persikor och varför det är ett träd som du ska plantera i ditt växthus.

Det är början av november och årets odlingar börjar kännas som ett minne blott. Den här tidpunkten på året är snarare planeringstiden än planteringstider och en växt som på flera sätt kräver planering om du vill odla det i ditt växthus är persikoträden.

Drömmen om att få sätta tänderna i en mogen hemodlad persika är ett mål för många som skaffar växthus. Det finns en mängd olika sorter och visserligen även några som går att odla på friland om du bor i en hyfsad odlingsvänlig växtzon.

Dock ska träden gärna stå i söder vilket innebär att växtplatsen värms upp fortare på våren och medför risker om det kommer köldknäppar efter det att blommorna slagit ut. Jag tänker också att doften av persika blir mer intensiv bakom glas plus att upplevelsen av ett blommande persikoträd i växthuset måste vara magiskt. 

Om du vill plantera ett persikoträd i växthuset bör du göra ett hål i grundplattan så att rötterna får fritt spelrum i jorden. Är du flink i fingrarna och gillar att klippa provar du att spaljera ditt träd så att det inte stjäl så mycket utrymme i växthuset. Med hjälp av kraftig beskärning, mod och tålamod kan du få ett spektakulärt träd som garanterat väcker uppmärksamhet. Dessutom sägs det att spaljerade träd ger bättre frukt.

Från plantering till skörd, så här gör du.

Sanna Fyring Liedgren och Oscar Liedgren har inte gjutit någon grundplattan i sitt Attefallsväxthus i Nacka. Därför kan de plantera träd var de vill. Men om du vill gjuta en grundplattan så bör du lämna ett hål där du kan sätta ditt persikoträd.

 • Planera för odlingen redan när du gjuter grundplattan. Gör ett hål på en plats där du vill att det ska växa.
 • I växthuset får det ett bra skydd och mycket värme som det gillar. På friland behöver de stå på skyddad plats i söder.
 • Plantera trädet på våren och beskär det precis innan du sätter det i jorden.
 • Fyll botten av planteringsgropen med grus eller makadam så att växtplatsen blir väldränerad och fyll därefter på med näringsrik, kalkrik och väldränerad jord.
 • Plantera trädet ungefär på samma djup som i krukan den stod i när du köpte det.
 • Sätt eventuellt i ett stöd i gropen. I växthuset är träden skyddade från vind men om det är litet kan det ändå vara bra att stödja det lite. Fyll på med mer jord.
 • Vattna ordentligt och tryck till jorden runt trädet.
 • Persikoträd vill stå fuktigt och varmt så vattna det regelbundet.
 • Gödsla då och då med vanlig trädgårdsgödsling.
 • Ogräs är inget man i första hand tänker på när det gäller växthusodling men se gärna till att hålla jordytan fri från ovälkommen växtlighet om det skulle uppstå sådan.
 • Efter den första beskärningen innan plantering kan du låta trädet växa till sig under något år förutom om det är grenar som dör eftersom det är bra att plocka bort dessa.
 • Beskärningen sker mellan juli och september eller under den så kallade JAS-perioden om man följer reglerna men jag har förstått att det är många som även klipper sina persikoträd på våren innan blomningen då de har mycket energi. Forma dem som du vill ha dem, kanske med kronor som bildar ett tak så att den blir en naturlig skuggardin för alla oldlingar.
 • När trädet blommar på våren är det inte säkert att bin och andra pollinerare vaknat ur sin vintersömn ännu. Därför behöver du själv ta på dig randig pyjamas och utrustad med pensel göra pollineringsjobbet själv så att du får frukt. Borsta med penseln från blomma till blomma.
 • Skörda frukten när de känns något mjuka och lossnar lätt från grenarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.