En smart planering av ytan framför växthuset.

Pallkragar så ytan framför växthuset hos trädgårdsdesignern Marika Delin.

Häromdagen kom det ut en ny bok om odling i pallkrage. Maxad skörd i din pallkrage (Bonnier Fakta) heter den och är skriven av Eva Robild. Det fick mig att börja tänka på en bild som jag tog när jag besökte trädgårdsdesignern Marika Delin och hennes växthus strax utanför Stockholm.

Jag minns att jag tyckte att det var så trevligt att odla i upphöjda jordbäddar precis i anslutning till växthuset. På det sättet samlar man grönsaksodlingarna på ett smart sätt samtidigt som man har tillgång till växthuset när man arbetar i sin köksträdgård. Om det helt plötsligt kommer en regnskur kan man flytta in.
Upphöjda jordbäddar i trä framför växthus.
Köksträdgården hos trädgårdsdesignern Marika Delin.
Att det dessutom kommit ut en bok med tips på hur du får ut så mycket som möjligt av din odling i pallkrage, gör idén än förnämligare.
Bokomslag för Maxa skörden i din pallkrage.
Odling i pallkrage kan bäst beskrivas som en folkrörelse då man räknar med att det finns en miljon pallkragar i Sverige som det odlas i. Ni som provat känner till fördelarna med bekvämare ogräsrensning och minimalt med grävning.
Eva Robild skrev boken Odla i pallkrage redan år 2014. Nu lanserar hon alltså uppföljaren. Försäljningsstarten är beräknad till mars. Till dess hinner du gott och väl att planera hur din odlingsyta framför växthuset ska se ut.
Foto: Anette Nilsson och Helena Kaasik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.