Trädgårdsmässan 2017 – vad vi såg

Ett bildkollage med mobilbilder som sammarfattar det vi såg på Nordiska trädgårdar tidigare i april

Ett bildkollage med mobilbilder som sammarfattar det vi såg på Nordiska trädgårdar tidigare i april

Sweden Green House har varit på Nordiska trädgårdar och träffat branschkollegor, spanat efter trender och gått på inspirerande föreläsningar.

Inför årets trädgårdsmässa i början av april tipsade vi om några saker som värda att ta del av under mässdagarna. Vi var naturligtvis på plats själva också. Utrustade med bekväma skor och endast mobiltelefonen som kamera vandrade vi igenom mässan samtidigt som vi passade på att hälsa på branschkollegor.

Att Nordiska trädgårdar ligger många varmt om hjärtat förstår man på alla kommentarer om kvalitet på montrar och helhetsbilden av årets version. Men den kommentar som vi tycker sammanfattar stämning allra bäst kom från Karin Eliasson, författare och trädgårdsmästare på Astrid Lindgrens Näs: ‘’De är härligt med så många trädgårdsintresserade människor på en och samma plats’’, var hennes sammanfattning av mässan. Och visst är det en tanke som de flesta  kan hålla med om?

Idéträdgårdar och montrar som stack ut

Även om idéträdgårdarna är färre än normalt, åtminstone känns det så, så fanns det mycket fint att kika på. Den som etsade sig fast mest hos oss var utställningen som Swedish society of public parks and gardens skapat till minne av journalisten och trädgårdsdesignern Ulla Molin. Föreningen delar även ut ett stipendium varje år i Ulla Molins namn och i år gick priset till Signe Persson-Melin. De båda var dessutom ett radarpar och arbetade mycket tillsammans. Designern var därför i allra högsta grand närvarande i montern.

Landskapsarkitekten Ulf Nordfjell höll även ett inspirerande föredrag om trädgårdslegenden Ulla Molin och om hur han haft henne som inspirationskälla i många av sina arbeten, bland annat i samband med skapandet av visningsträdgårdarna på Chelsea flower show. Kanske var hans föredrag höjdpunkten på hela mässan.

Det fanns även många fina montrar att inspireras av, en av de vackraste var den som företaget Bloem skapat. Därifrån fick vi med oss två buketter, en med blandade narcisser och en med slingrig gyllengul vallmo.

Men vi såg också andra fina saker på mässan, terrakottakrukor, trädgårdskläder, gamla prylar med patina som passar både inomhus och utomhus, fint järnsmide och snygga pallkragar att odla i.

Trender för trädgårdssäsongen 2017

Här i Dagboken gjorde vi tidigare en trendspaning för säsongen 2017. Tanken var att spana om det var någon av dem som märktes på mässan.  Terrakotta, uberfiering och återvinning var några teman som vi lyfte inför säsongen och visst kan man säga att vi såg flera alternativ på terrakottakrukor som var fina. Vi mötte också grundarna av ett företag som levererar häckplantor på nätet, en av många start-ups inom den gröna näringen och hörde på ett föredrag om paret Mandelmanns som fick frågan om det verkligen är så underbart att vara självhushållande som det verkar. Den senaste tiden har det också valsat runt en artikel om forestbathing på Facebook så det känns som vi prickat in några viktiga tendenser, kanske för vi se dem redan den här säsongen.

Törst efter hantverk och ett handplockat sortiment

Det fanns också odlare på plats. En av dem, Trädgårdsfröet är en liten handelsträdgård som håller till på Ekerö. På mässan stack det verkligen ut med sin enkla monter och handplockade sortiment av växter som väckte nyfikenheten. Det kanske får bli en utflykt dit under våren. På det sättet fick vi också vår törst och längtan efter utvalda produkter med hantverkskänsla tillgodosedd. För visst är det sådant man längtar efter just nu?

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *