Trädgårdsmässa i Jönköping- vi var där.

Årets ros presenterades på Elmia Garden i år.

Branschmässan Elmia Garden har precis avslutats och Helena från Sweden Green House summerar intrycken från årets mässa i Jönköping.

 I förra veckan avslutades Elmia Garden och jag var på plats för att spana på trädgårdstrender och inredning till växthus. Vi vill också fylla vårt sortiment med  produkter för utomhuslivet som vi kommer att sälja i samband med våra växthusmingel. (Den 7 oktober har vi det första för i höst, du kommer väl?)

Själv får jag aldrig så många idéer som när jag går på mässor och pratar med människor. Elmia Garden är den enda rena branschmässan som äger rum i Sverige. Det är fantastisk känsla att träffa så många kunniga, passionerade och trädgårdsintresserade människor på en gång. Den är inte särskilt stor och när jag går på mässan för Sweden Green House räkning så är det naturligt att ha växthusglasögonen på sig. Det här är vad jag såg som jag tror kan vara intressant för alla som odlar bakom glas.

Årets perenn.

Jessica Lyon presenterar årets perenn, purpurmejram.

Årets perenn är Origanum ’Herrenhausen’ eller purpurmejram, som den också kallas, den växt som lyftes fram som extra odlingsvärd. Det var Jessica Lyon, mera känd från Odlings TV, som fått den äran att presentera den här växten i år.

-Jag är oerhört förtjust i växter som förenar nytta och nöje. Årets perenn är en växt som passar både i kryddlandet och i rabatten tillsammans med andra perenner. Bara de mörka stjälkarna gör ju att man blir alldeles lycklig, berättade Jessica  efter presentationen.

Grillarna allt mer avancerade.

Ägarna av företaget Cook´n Blomm visar sina amerikanska grillar.

Cook´n Bloom, som består av Anne-Lie Rosenqvist och Åsa Iggström, har en företagsidé som går ut på att sälja ett utvalt sortiment av hållbara och praktiska produkter för matlagning. Att de valt att ställa ut på Elmia Garden i år är ett tecken på att trädgården är hemmets förlängning där man inte bara vill odla, utan också leva på samma sätt som man gör inomhus.

-Efter den här sommaren då vi verkligen har kunnat vara ute hela tiden, märker vi en ökad efterfrågan på kvalitetsprodukter för matlagning, säger Anne-Lie Rosenqvist.

Själva lever de som de lär. När de reser har de alltid med sig sina personliga älsklingsredskap – och inte minst sin grill. Det var ont om hotellrum i Jönköping så de hade hyrt ett radhus strax utanför stan. Istället för att gå ut och äta lagade de all  mat på grillen i trädgården.

Årets ros.

Årets ros är den aprikosrosa floribunada-rosen Hansestadt Rostock.

I år presenterades ”Årets ros” för första gången på mässan. Normalt brukar den annonseras ut på Rosens dag den andra juni. Men för att odlarna ska hinna med att driva upp plantor inför säsongen i vår, har man lagt presentationen redan på hösten och på mässan Elmia Garden. Årets ros blev en aprikosrosa skönhet i floribundagruppen som heter Hansestadt Rostock.

Odla året runt.

Sara Bäckmo och Ulf Fransson från Nelson Garden visar frö ur serien "Odla året runt med Sara Bäckmo".

En av branschens större aktörer, Nelson Garden var som vanligt plats. I år hade de med sig sin samarbetspartner, trädgårdsbloggaren Sara Bäckmo. Tillsammans har de tagit fram ett sortiment med grönsaksfrö för åretruntodling. Egentligen är det här ingen nyhet, men eftersom fröna vanligtvis försvinner från butikshyllorna långt innan sommaren är det få som känner till att det faktiskt är möjligt att odla grönsaker nu. Faktum är att vissa sorter går bättre att odla så här års. Fröerna i serien ”Odla året runt med Sara Bäckmo” kommer också att finnas tillgängliga i trädgårdsbutiker under hela säsongen. Här kan du läsa mer om den höstplantering av bladgrönsaker som vi gjorde i växthuset tidigare i höst.

En stege som alla vågar kliva upp på.

Lasse Pahlberg på sin stege tillsammans med förra årets pristagare i Årets trädgårdsprodukt.

Jag vill också tipsa om en praktiskt stege. Lasse Pahlberg, som importerar den japanska stegarna med teleskåpben, berättade at Louis Vuitton har köpt in stegar i gulmetall till sina butiker. Trots att den bara har tre ben är den otroligt stabil samtidigt som den är relativt lätt vilket gör att även den som normalt drar sig för att kliva upp på en stege, vågar ge sig upp på den här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.