Trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar – vad vi såg och vad vi gjorde.

Bildkollage från Nordiska Trädgårdar, vår växthusmodell syns överst till vänster.
Nu har Nordiska Trädgårdar avslutats för i år. Helena Kaasik sammanfattar mässdagarna, gör en liten trendspaning och visar bilder från vårt öppna växthus-event som vi hade i söndags.
Det har gått några dagar sedan trädgårdsmässan avslutades vilket gör att vi hunnit få distans. Generellt sätt kan man säga att vi är väldigt nöjda med allt från vår monter till alla inspirerande möten som vi hade. Såväl kunder som folk i branschen visade stort intresse för våra växthus i trä. Hårt arbete lönar sig alltid, men det är fantastisk att också få höra det från omgivningen.
Några bilder tagna med mobiltelefon från trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar 2018.
Eftersom vi var rätt upptagna i vår monter alla dagar utom under söndagen, som jag återkommer till, så hann vi inte se allt på mässan. Men några nedslag kunde vi göra.

Idéträdgårdar och montrar som stack ut.

I år fanns det många fina idéträdgårdar. De som stack ut lite extra var den som var skapad av stiftelsen Skillebyholm. Trädgårdsdesignern Anna Stenbergs monter Moodroom var också inspirerande. Hon hade förverkligat en moodboard för att på det viset inspirera till hur man kan inreda sin trädgård, eller sitt växthus för den delen, samtidigt som hon beskrev sin arbetsprocess.

Det fanns även många fina montrar. I år fick företaget Bloem, som jag skrev om och beundrade förra året, utmärkelse för sin monter. Grattis team Fredrik Larsson.

Företaget Grdn.tech hade också lyckats väl med att visa sina stålprodukter för trädgården. Cortenstål är en ganska knepig produkt att visa men genom att bygga upp en gräsmatta i vilken stålramarna placerades fick man, trots den lilla ytan en bra bild av hur man kan använda produkterna.

Värt att notera är också Årets pelargon som i år blev Picotee Pink, även kallad hortensiapelargon.

Priset för årets balkong gick till Willab Garden. De fick priset på grund av att man på liten yta skapat flera växtzoner men jag inbillar mig att det var det lilla växthuset som fanns med, som gjorde att den här fina idéträdgården fick flest röster.
Det var dock väldigt många företag som saknades på året mässa. Våra vänner från Rosendals trädgård och Zetas var inte med i år. Swedish society of public parks and gardens såg jag inte heller till. Waldemarsudde saknades också. Som ni märker är det mycket som skulle kunna läggas till för att göra mässan riktigt bra.

Vila och odling – årets trendspaning

Eftersom vi märker ett så stort intresse för växthus, både på mässan och när vi rör oss bland folk i vardagen så är min tolkning att vi just nu längtar efter att skapa en lugn plats där det finns utrymmer för att bara vara. Den platsen kan även skapas på en terrass, en balkong eller i en trädgård.
Huvudsaken är att man i en mobilfri zon långt ifrån vardagens stress, kan få utlopp för sin kreativitet kanske i form av odling men inte nödvändigtvis. Akvarellmålning, läsning eller yoga, vad man pysslar med är egentligen upp till var och en. Det gäller bara att hitta platsen där man kan hitta lugnet för att göra det man brinner för.

Söndagen, mässans sista dag.

Den sista dagen valde Eva, Magnus och jag att ta en paus från mässan. Vi lämnade Bengt, vår montör i montern för att korka upp bubbel i trädgården på Parkvägen 45 och öppna växthusdörrarna för de som hade möjlighet att komma förbi. Vi upplever att alla som kommer till oss uppskattar möjligheten att kunna stiga in i växthuset i verkligheten. Eftersom vi endast hade en lite växthusmodell i montern på mässan ville vi kunna erbjuda kunder och mässbesökare att komma till visningshuset i Nacka.
Magnus Wiström och Eva Halfwordson från Sweden Green House fick lite egen tid i växthuset innan vi öppnade.
Vi har i en liten skala också börjat sälja produkter som vi tycker stämmer med våra växthus men som man lika gärna kan använda i trädgården, på terrassen eller på balkongen. Vissa saker kan man till och med inreda sitt hem med.
Vårt fina försäljningsbord och den yngste växthusbesökaren hittills.

Butiken är ett projekt som vi brinner för och som vi sakta men säker kommer att utveckla. Vi har även en webbshop men inför det här tillfället hade vi hittat ett bord på Grönbacken Interiör som vi använde för att exponera delar av vårt sortiment på. Följ oss gärna här i Dagboken, på Facebook och Instagram om du vill veta när vi har ”Öppet växthus” nästa gång och vad vi kommer att erbjuda då.

Jag vill på allas våra vägnar rikta ett alldeles speciellt tack till Nygårds Anna, vars kläder vi bar under alla dagar. Det är underbart att bära plagg som både är vackra och bekväma när man arbetar samtidigt som vi alla känner oss otroligt fina i dem.
Tack också alla ni som besökta oss både i montern på mässan och i växthuset i Nacka. Hoppas vi ses snart igen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.