Tre växthus – tre färger.

Gnestapenslen är en handgjord pensel perfekt för målning med linoljefärg. Det är den penseln vi använder när vi målar våra växthus.

Många frågar oss vilken färg man ska välja på sitt växthus. Vi arbetar regelbundet med sex standardkulörer men linoljefärgen vi använder går egentligen att få i vilken nyans som helst. Så egentligen är möjligheterna oändliga. Det gör ju inte saken lättare tänker du kanske nu. Och jag kan verkligen förstå att det kan vara ett svårt att välja kulör.

Men man kan begränsa valen genom att kika på bostadshuset och på den omliggande naturen. Färgen på fönsterkarmar, grund eller andra detaljer som dörrar och husknutar kan fungera som utgångspunkt och inspirationskälla.
Vitt är ett säkert och enkelt val men inte optimalt över allt. Därför har jag valt ut tre växthus i tre olika färger som inspirationskälla till dig som just nu klurar på vilken färg ditt framtida växthus ska målas i.

1. Det gröna växthuset i skogen

Grönt växthus på skogig tomt.
Grönt är skönt för sinnet och lugnande för själen. Men jag tycker också att grönmålade växthus ger ett kaxigt intryck. I det här fallet vet jag att det var den skogiga tomten som avgjorde färgvalet. Och se så fint det smälter in bland de ståtliga granarna. För att accentuera skogskänslan har grunden byggts i tjärat timmer. Flott.

2. Rött ger en engelsk känsla

Rött växthus med tegelgrund
Rött för tankarna till eld och kärlek. Det är en stark färg som sätter fart på känslor. Samtidigt är rött en självklar färg i arkitektursammanhang för oss svenskar tack vare de faluröda husen som vårt land är bestrött med. Själv har jag svårt för rött både på kläder och i inredningen, men i naturen fungerar den här färgen fint enligt mig. Vem tycker inte om röda blommor, röda smultron eller röda äpplen? Det röda växthuset som byggts på en grund av rött tegel är faktiskt ett av mina favorithus. Jag tycker om tegelgrunden och att det är byggt på en terrass. Jag tänker på engelsk trädgårdskonst när jag ser det. Den här kombinationen passar i en trädgård med lummig och uppvuxen känsla. Det ska gärna stämma med bostadshusets arkitektur på något sätt så att trädgården blir harmonisk.

3. Svart som en elegant aftonklänning.

Svart växthus byggt mot hus.
Svart är ju en enkel färg när det kommer till kläder och mode. Men det är kanske inte ett självklart val som färg på ett växthus. Olbys i Älvsjö grunnade ett tag på i vilken färg de skulle måla sitt växthus innan de fastnade för svart. Eftersom växthuset är byggt mot huset var viktigt att det skulle passa till bostadshusets 40-talsarkitektur och med den rosa fasadfärgen. Jag tycker också att den svarta färgen ger ett modernare intryck som passar till våra pulpethus, det vill säga växthuset som bara har ett takfall. Svart är också vackert tillsamman med växternas olika gröna nyanser.
Blev du klokare, vilken färg tänker du välja? Glöm inte bort att du alltid kan rådfråga oss. Skicka bilder eller bjud in oss så kommer vi på visit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.