Trolleri – lantstället flyttade in till oss.

Skorstensrok från ett växthus.
I mer än 20 år har vi drömt om ett växthus. Sedan precis två år lever vi drömmen. Inte nog med att drömmen om ett växthus är förvekligad. Vi har med automatik fått ett lantställe på 24 kvadratmeter.
Visserligen är det oisolerat – dock med bibehållen ”året-runt-standard”. Dessutom hållbarhet ”husifierad” i kraft av att restid och bränsleförbrukning för resan till landet inte bara är minimerad – utan utplånad. Läs: gångavstånd!
På lantstället – men hemma på tomten. Som bostadsmäklarna säger: ”Det finns tre saker som är viktiga – läget, läget och läget!”
Doften från vedeldad rök ur en skorsten på ett glädjeväxthus är på något sätt synonymt med en idyllisk och njutbar vinterträdgård – bokstavligen.
Det pratas om olika tumstorlekar och grader av upplösning på de platta teveskärmarna. Jag bryr mig varken om storlek eller upplösning. Det här är den enda teveskärm jag vill ha och behöver …
December är en ljuvlig tid att spendera i växthuset. Särskilt nu i adventstid med doft av hyacinter i ljuv förening med brasdoft. Oslagbart! Enkla kransar eller bollar av barrträd, i år blev det en tallrisboll, är ett säkert adventssignum om något. Tall uppträder dessutom nästan helt doftfritt. Ett tips då det är många som är känsliga för de eteriska oljor som gran ger ifrån sig. Gäller förstås också hyacinter. Dock blir dofter aldrig lika intensiva så här i ett svalt oisolerat växthus – som inomhus. Mer avmätta och värdiga helt enkelt.
Vårt lantställes nav är det här stora bordet med sin blytunga betongskiva. Alla månader året runt. Bestyckningen skiftar allt efter säsong och månad ett är dock gemensamt. Det är här det händer! I bakgrunden en hel ansamling av övervintrade stora krukväxter – evakuerade från trädgården och in hit till välförtjänt och vederkvickande vintervila. Ett Shangri-La.
Det stora olivträdet har fått flytta in från förstugutrappan. Så här i lågsäsong är ett bra tips att flytta över stora växter till mer lätthanterliga plastkrukor och använda en rejäl rullplatta med stora hjul vid förflyttning. Har redan sparat våra ryggar många gånger.
Ett lyckligt premiärfika med goda grannar för precis två år sedan.
Om än fortfarande nästintill oinrett, så när som på bord och stolar, var det inget som hindrade oss från att stormtrivas från dag ett. Att redan i det är stadiet få sitta här och planera för kommande säsonger var en ren osannolik glädje som jag aldrig kommer att glömma. Och glädjen består.
Två år ha passerat och vi har gått ut till, och nyttjat, lantstället varendaste dag. Vilket annat lantställe kan gå i land med den bedriften. Vi älskar vårt lantställe – den bästa investering vi gjort i vårt boende!
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.