Upphöjda bäddar i orangeriet, några alternativ.

Fat med växter på bord i växthus.

Vad menas egentligen med upphöjda bäddar och vad finns det för alternativ? Här bjuder vi på en snabb genomgång på några alternativ att välja mellan när man bygger växthus.

Vi pratar mycket om upphöjda bäddar här i Dagboken. Det vi menar är de kärl som vi odlar i inne i växthuset. Dessa kan utformas på olika sätt. En del använder grova plank som de sätter ner i jorden. Andra gjuter fasta planteringskärl samtidigt som grunden gjuts. Men det är också många som låter bli att installera jordbäddar. I stället satsar man på rejäla krukor som man planterar i.

Upphöjd bädd i växthuset hemma hos trädgårdsdesignern Marika DelinTrädgårdsdesignern Marika Delin, som vi skrev om tidigare här i Dagboken har valt att ha ganska stor yta med upphöjda bäddar i sitt växthus. Längs en långsida och en kortsida byggde hon upp för odling och se så prydligt och fint det har blivit.Interiör av växthuset i Storängen med blanding av upphöjda bäddar och tomma ytor.

I Sweden Green House visningsväxthus har vi valt att ha en ganska stor del av ytan tom. Den bortre kortsidan, på var sida om kaminen, och den främre delens långsidor är klädd med fasta upphöjda bäddar. Resten av ytan är reserverad för krukor och annan lös inredning. Den här ytan kan man leka med och förändra efter humör vilket ger en känsla av frihet.

Interiör från växthuset på Nynäs slott som har enkla bäddar i träI växthuset som vi levererat till Nynäs slott har man valt att anlägga enkla bäddar av tjocka träplank. Växthuset är ganska stort så det går till och med att gå runt de här bäddarna vilket är trevligt. En del av bäddarna odlades det inget i för tillfället. Dessa var täckta med en träskiva och användes istället som ett podie att placera växter på.Interiör från Monica Kyléns växthus som valt bort upphöjda bäddarMan behöver faktiskt inte ha en upphöjd bädd över huvud taget. I Monica och Mats Kyléns växthus i Varberg finns inga uppmurade bäddar alls. I stället har grundmuren gjorts lite tjockare så att det går att ställa krukor ovanpå. Smart och snyggt.

Text och bild: Helena Kaasik

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.