Kulör kontra vitt – att välja färg på växthus.

Ett brunt växthus med sadeltak.
Om du är i växthusbyggartagen men tvekar över vilken färgnyans du ska välja så är här 4 förlag.

Den som tänkt odla mycket i växthuset ska nog satsa på en klassisk vit kulör för att få in så mycket ljus som möjligt. Men annars kan det vara fint att välja en mer uttrycksfull färgnyans. Du kan plocka upp något element som redan finns i trädgården och välja en färgnyans som matchar till. Om du till exempel har många väderbitna trädetaljer, så som plank och möbler i trädgården kan det bli vacker med ett grått växthus. Andra plockar upp nyanser som finns på bostadshuset. Det kan handla om grunden, fönsterfodren eller husknutarna. Det här inlägget är en uppföljning på ett som vi tidigare publicerat där vi presenterade tre växthus i andra kulörer.

Kom ihåg att du i princip kan välja vilken nyans du vill av alla som existerar. Men för den som tycker att de viktigaste av allt är hur stor tomatskörden blir så är vår rekommendation att välja en klassisk vit färg på växthuset. Hur vackert det är med färgnyanser så tar det bort lite av ljuset vilket kan vara värt att påpeka.

Grönt, brunt och grått.

Ett grönt växthus på granitgrund.
Det här växthuset har framför fått mycket uppmärksamhet för den spektakulära grunden det vilar på. Idag tänkte vi dock prata om den gröna färgnyanser som är en favorit. Vi kallar den för Löfstadgrönt eftersom det första växthuset vi målade i den här tonen var det 130 kvadratmeter stora växthuset som vi byggde åt Handelsträdgården Löfstad slott. Familjen som vi byggt det här växthuset för är relativt nyinflyttade. Bostadshuset är rött med gröna detaljer dock i en annan grön nyans. Men ommålning står på renoveringslistan och det är möjligt att den här gröna tonen kommer att finnas med någon gång i framtiden när målningsarbetet ska göras.
Brunt växthus omgivet av blommande päronträd.
Det här växthuset är 15 kvadratmeter och står i en trädgård på Lidingö. Det är målat i en brun nyans som matchar bostadshuset i brunt tegel. När fotot togs en vacker vårdag för en tid sedan höll trädgården på att anläggas. Det var Marika Delin med team som planterar med växter som anpassats till den omkringliggande naturen, bostadshus och växthus.
Rottingstolar i brunt växthus.
Här är en interiörbild från det bruna växthus. Även möbler och inredning har matchats fint till växthusets färg.
Trädgårdssoffa i teak framför grått växthus.
Växthuset som tillhör Oscar Liedgren och Sanna Fyring Liedgren (som gör alla goda recept på bloggen) är målad i en grå nyans som de plockat från det gula bostadshusets grund. Här ser man vad fint grått är tillsammans med olika naturmaterial.
Trädgårdssoffa i teak framför grått växthus.
Den här gröna nyansen börjar bi allt mer populär. Evas växthus i Åhus är målat i den här kulören. Likaså är växthuset som vi byggt på Capellagården. Men det här lilla ljuvliga växthuset som stor i Gamla Enskede är en riktig godbit som smälter in fint i trädgårdsgrönskan. Det ska tilläggas att även den här trädgården är ritad av den så talangfulla trädgårdsdesignern Marika Delin.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.