VÄLJA VÄXTHUS & orangeri

VAD SKA DU TÄNKA PÅ NÄR DU VÄLJER VÄXTHUS OCH ORANGERI?

Hur du ska använda ditt växthus är utgångspunkten!

Användningssättet samt såväl bostadens som trädgårdens storlek och karaktär avgör många gånger hur stort växthus du ska välja. Växthusen och orangerierna kan vara fristående eller sammanbyggda med ett hus. Naturligtvis hjälper vi dig gärna att att välja växthus eller orangeri.

VÄLJ RÄTT STORLEK

De flesta väljer att skapa ett växthus med utrymme för flera aktiviteter. Det är bra att bestämma vilket som är huvudsyftet med växthuset innan man planerar utformningen. Generellt kan man säga att vi aldrig hört klaga över att växthuset är för stort. Däremot hör vi ofta det motsatta. Tänker du att du bara ska odlad så upptäcker du ganska snart att växthuset är mer än en stor drivbänk. Man upptäcker hur behaglig atmosfären är, hur vackert det blir med alla växter, hur gott det luktar från jord, blommor och blad och hur härligt det är att duka upp till olika fester mot en bakgrund av rådnande tomater och skördeklara gurkor. Ett som är säkert är att ju mer volym desto bättre trivs vi människor och våra blommor och blad. Läs mer om att inreda i växthus och att odla i växthus.
Odlingar i växthus
Växthus med kamin

VÄLJ RÄTT PLATS

Ett växthus är ett vackert inslag i trädgården, men det är viktigt att det placeras så att det harmoniserar med de övriga husen och med trädgårdens struktur. Om växthuset ska användas för middagar kan det vara bra att placera det i närheten av köket. Ska det vara en lugn och avskild plats där tankat och idéer kan frodas så kanske du vill gå genom daggfuktigt gräs för att komma till växthuset. Vi hjälper gärna till och kan komma med goda idéer.

växthus i en trädgård
svart växthus mot en rosa vägg

Ljuset är betydelsefullt för ett lyckat odlingsresultat. En genomtänkt placering där man strävar efter maximalt ljus är därför av stor vikt. Om växthuset står med gavlarna i riktningen norr – söder får man ett bra ljusinsläpp. En alltför solbelyst plats medför att växthuset snabbt blir upphettat med risk för att plantorna brännskadas – och du med. Vandrade skugga är därför att föredra, det vill säga att växthuset får skugga någon del av dagen. Att anlägga köksträdgården i närheten av växthuset är alltid vackert. Ett plank utanför växthuset där redskapen prydligt hänger på rad blir i sig som en installation och förstärker ditt odlingsintresse.


VÄLJ RÄTT MODELL

Vilken modell du väljer på ditt växthus är beroende av den omgivande miljön. Bor du i ett gammalt hus passar det kanske bäst med ett traditionellt växthus med spröjsade dörrar. Bor du i ett modernt hus så kanske ett växthus med pulpettak och helglasdörrar passar bäst.  Naturligtvis ger vi dig råd, kontakta oss gärna.

Fristående växthus

Växthus och en grön utemöbel

Växthus med sadeltak erbjuder bra odlings-utrymme längs långsidorna och utnyttjar solljuset maximalt. Du kan mura upp en långsida eller gavel om du till exempel vill ha insynsskydd från grannarna.

Växthus mot en vit timmervägg

Växthus med pulpettak är ofta lite smalare än växthus med sadeltak. Växthus med pulpettak lämpar sig väl att ansluta till bostadshuset – med isolerglas blir det som ett extra rum – året runt!

Arkitektritat orangeri

Arkitektritat växthus med asymmetriskt tak. Växthus är byggt på en gammal mur- där det tidigare funnits ett växthus.

VÄXTHUS OCH ORANGERIER SAMMANBYGGT MED BOSTADSHUS ELLER FÖRRÅD

Växthus i engelskt rött
Växthus sammanbyggt med förråd
Grönt växthus mot gult hus

Vill man utöka bostadsytan så varför inte bygga till ett växthus – uterum. Förser man växthuset med isolerglas blir det varmt och skönt året runt. I det isolerade uterummet kan du  år från år bevara dina frostkänsliga växter. Man kan också bygga samman växthuset med ett förråd, gästhus eller varför inte ett utekök.


VÄLJ RÄTT GLAS

Det traditionella växthuset hade enkelglas. I detta växthus är kontakten med naturen utanför den bästa – du hör fåglarnas kvitter men slipper myggorna. Detta växthus fungerar under cirka 8 månader per år.

I ett växthus med enkelglas kan du börja odlingen 3-4 veckor tidigare än utomhus. Du kan också höja temperaturen med en termostatstyrd fläkt för att förhindra att frosten kommer in i växthuset. Du kan också tilläggsisolera växthuset med bubbelfolie, skugg– och energiväv. På det här sättet kan du starta odlingen cirka 2 månader tidigare än utomhus. Att huset är kallt under vintern innebär att ohyra dör. 

En braskamin bidrar inte bara med mysig stämning i växthuset, den höjer också temperaturen rejält. På cirka 1 timme kan du komma upp i en behaglig värme i ditt växthus, lite grand beroende på utomhustemperatur så klart.

I byggsatsen ingår ett 4 mm härdat enkelglas som har ett ljusgenomsläpp på 89-90 %. Ett sådant glas är betydligt starkare än ett vanligt glas men om det mot förmodan ändå skulle gå sönder rasar det inte ihop i en hög med vassa skärvor. Istället krackelerar det i miljontals sprickor.

Ett glas U-värde anger hur väl isolerat glaset är. Egentligen handlar det om hur många watt energi som försvinner per kvadratmeter och Kelvin(W/m2 K) Ett lågt U-värde ger alltså ett bättre isolerat glas än ett som har ett högre U-värde. Ett bra U-värde för ett vanligt fönster är 1,2 eller lägre. Vårt härdade enkelglas har ett U-värde på 1,2W/m2 K.

Vi kan, om du skulle vilja, leverera smårutor 400 x 450 cm som läggs omlott. Dessa glas ger en mer gammaldags stil men är svårare att hålla rena, särskilt i skarvarna där glaset är dubbelt. Glaset kittas fast i samma färg som växthuset. Om du vill förankrar vi glaset med stållister, ett bra val om du vill ha så lite underhåll av växthuset som möjligt.

Isolerglas förlänger säsongen men värme och extra ljus måste tillföras. Grunden bör isoleras. I det isolerade växthuset är ute och inne inte integrerat på samma sätt. Men visst, du och frostkänsliga växter kan njuta i det glasade rummet året runt. 

Till det isolerade växthuset, eller vinterträdgården som vi också kallar den använder vi isolerglas med argonfyllning och ett U-värde på 1,2 W/m2 K, ett glas som har en god isolerade förmåga. Alla våra vinterträdgårdar monteras med stållister, både på väggar och tak.

Eftersom isolerglaset är  tjockare än enkelglaset blir reglarna blir något kraftigare. Helhetsintrycket av uterummet eller vinterträdgården skiljer sig därför något från ett växthus med enkelglas. Priset på det isolerade växthuset blir också något högre.

Se mer vinterträdgårdar och uterum


VÄLJ VÄXTHUSDÖRRAR

Dörrarna finns som enkeldörr och pardörr och kan placeras på långsidan och/eller gaveln. Höjden på dörrarna kan anpassas till vald höjd på långsidan. Enkeldörren är 80 cm – du kommer därför in med en skottkärra. Med en dörr på vardera gaveln får du en bra ventilation av växthuset. Med pardörrar förstärker du känslan av att inne och ute flyter ihop. Normalt har växthusen ventilationsluckor på taket, de kan styras manuellt eller automatiskt. Luckorna kan öppnas utan att el installeras. En kolv i öppnaren reagerar på värme och öppnar fönstret. Vill du ha ett fönster på någon av väggarna går också det bra. Läs mer om dörrar och dess placering.

vit spegeldörr med spröjs till växthus
En helglasdörr till ett vitt växthus

BYGGLOV OCH ROT-AVDRAG FÖR VÄXTHUS OCH UTERUM

Växthus omfattas av samma regler avseende bygglov som andra hus, även avseende Attefalls hus och bygglovsfria hus. Vår uppfattning är att man är positiv till dessa genomsiktliga byggnader på byggnadsnämnderna. Vi kan hjälpa er med att söka bygglov/bygganmälan om ni så önskar. Fristående växthus omfattas inte av rotavdrag men det gör ett växthus – uterum som byggs samman med bostadshuset.