Vår bästa växthustid är NU!

Växthus i skogsdunge.
Midvinter, lågsäsong, brrr … För inte länge sedan skulle de tre orden varit synonyma med januari.
Mest av allt nu när ”alla” tjatar om oxveckor och all sköns negativiteter. Midvinter, lågsäsong, brrr i vårt växthus i detta nu? Nä – tvärtom.
Växthusets inredning vintertid.
Har aldrig, under de drygt två år vi varit med växthus, brukat det så till den milda grad. Visst temperaturen utomhus har senaste månaden pendlat runt nollan. Spelar roll när det finns fleecekläder + en kamin. Vårt oisolerade hus gör det dessutom möjligt att höra talgoxarnas redan nu helt galna sångövningar. Lämnar alla oxar därhän och tänker istället – talgoxveckor!
Diskbänk i sten med tulpanvas.
Att det blev ett växthus med en enkel diskbänk är något vi aldrig ångrat. Tulpaner på lök från Slottsträdgården i Ulriksdal känns omistligt den här tiden. Det blir en extra tulpandimension – med hela växten i en helt genomskinlig syltburk och med bara en bottenskyla av vatten.
Linssoppa i svart soppkopp.
Blomsterverkstad på mer än ett sätt. Vi är smått galna i hyacinter och den här tiden efter jul, när de dessutom är nästan gratis, har vi alltid en låda i pipeline. Här är det en låda som utrangerats på sin väg mot komposten …

Vårt bästa lunchställe är växthuset och det här är bästa lunchen:

10-minterssoppa ”Villa Sundahl”

1 finhackad gul lök fräses i god olivolja

1 dl sköljda röda linser tillsätts och får fräsa med en stund

2 tsk paprikapulver

1 msk god grönsaksbuljong – kvalitén är viktig

1 burk krossade tomater

VOILÀ

1 – 1,5 dl vatten

Låt koka i 10 minuter

Tillsätt ½ dl creme fraiche, lätt eller vanlig

Smaka av med salt, peppar och eventuellt chiliflakes

Extra gott blir den i Ingegerd Råmans soppkopp. Javisst, hon är också krukmakare.

Växthusets städavdelning.
Höjden på vattenutkastet, över den vintagefyndade, saltglaserade hon från Höganäs, är anpassad för att funka perfekt till att fylla stora vattenkannor. Den som står där nu är ganska liten. Tänk på att kannor i plast är nog så lätthanterliga och dessutom väldigt snygga i svart. Vatten är tungt nog i sig självt.
Knopplist med borstar.
Knopplister kan man definitivt ha för många av i ett växthus – med följd att de blir för behängda. Snabbt! Rådet är att använda dem med måtta och bara där de behövs. Den här i ek kommer från Norrgavel.
Vårlök i kruka.
Hyacinternas tid är verkligen nu, som den vårblommande lökväxt det är, trots att vi ”lurar” dem att blomma till jul. Likaså är iris en blomma man inte kan annat än bli lycklig av. Krukorna på bilden är från vänster Capellagårdens egen i oglaserad lera som snabbt blir vackert patinerad; vintagefynd i form av Signe Persson-Melins minikruka i saltglaserade serien ”Portugal” och till sist Carina Seth Anderssons kavlade och hårdbrända kruka med fat som hon tillverkar i sin ateljé i Gustavsberg.
Gröna medelhavsväxter i växthus.
Våra övervintrande stora krukväxter, de flesta medelhavsväxter, trivs som allra bäst när temperaturen ligger runt nollan ­– helst ett par grader över …
Yxa och ved på tork.
Att investera i en braskamin från Stuv är något som det är helt omöjligt att ångra. Värd sin vikt, såväl som pris, i rent guld!
Ett växthus lätt upplyst.
Vårt växthus kan av den här bilden att döma tyckas ligga mitt i skogen. Dock finns det på behagligt gångavstånd – nära men inte för nära huset. Så skönt att inte behöva ta bilen till lantstället …
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

2 Comments on “Vår bästa växthustid är NU!”

  1. Hur gör ni med fönsteröppnarna på vintern när ni eldar? Komme inte värmen från kaminen att läcka ut när de öppnar sig?
    En annan fundering är om ni får upp värmen någorlunda på vintern hur gillar växterna växlingarna från 0 till varmt och sen ner till noll igen flera gånger i veckan eller med frekvens ni värmer upp?

    1. Vi eldar aldrig så mycket att det blir aktuellt att bivaxpatronerna reagerar och öppnar fönstren. Vårt växthus är helt oisolerat och vi eldar aldrig så mycket att vi “får upp värmen någorlunda”. Det är trots allt inte alls meningen. De flesta av våra övervintrande växter mår bara bra av temperaturer runt nollan – skapar växtkraft. Vi klär oss själva varmt med underställ och fleece och har det bra ändå. Blir det en sträng vinter, som den förra i februari, evakuerar vi vårt växtbestånd till vardagsrummet. Mycket spring blir det isåfall med “familjen Myrten” – men så värt! Lycka till /Svante

      PS: Från Sweden Green House. Just nu är det många kunder som väljer att installera växthuset med braskaminen. Vi har aldrig hört att det är någon som har haft växter som farit illa av braskaminen i bruk. Även vi själva, läs Eva eldar på rätt friskt, växterna lever och frodas ändå. Vår arkitekt Magnus tipsar också om att det går att montera ner bivaxkolvarna om man vill elda på mer än vad Svante och Niclas gör i sitt växthus. DS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *