Vår process

Här blir ditt växthus till

DET BÖRJAR MED EN RITNING

För vår del börjar processen med en ritning. När du gjort dina val så är det våra våra arkitekter, Magnus och Emanuel som ritar växthuset. Därför är egentligen alla växthus som vi tillverkar arkitektritade även om de följer standardmått. De tillverkas fortfarande i trä och glas men är anpassade exakt efter dina önskemål. På det sättet blir det ett fint samarbete oss emellan. Den färdiga ritning tar våra snickare hand om.
Stomme
växthus i en trädgård
svart växthus mot en rosa vägg
svart växthus mot en rosa vägg

SNICKERIET

Vårt snickeri ligger i Usta i Södermanland. Att ha tillverkningen på en armlängds avstånd har många fördelar. Vi kan vara snabbfotade, göra speciallösningar och ha full kontroll över processen.  I snickeriet är det Enar och hans gäng som ser till att dina växthusreglar sågas korrekt, att fönster och dörrar blir efter dina önskemål. Det är millimeterrättvisa som gäller för våra skickliga snickare. Som en kund uttryckte det, "Växthusen är som en designmöbel". Träet som vi använder är långsamväxande furu av högsta kvalitet från svenska skogar.
Ett grått växthus monteras

MÅLERIET

När byggsatsen är klar slussas den in till Aurora och hennes kollegor i måleriet. Det är viktigt att alla delar till växthuset är med i byggsatsen så att ingen del hamnar på efterkälken i flödet. Nu får trädelarna den kulör som du har valt. Det kan vara en av våra utvalda kulörer eller en som du själv fastnat för. Växthuset målas med linoljefärg i tre lager med två varv av slipning emellan. Totalt går våra målare över varje liten del fem gånger. Det ger ett hållbart resultat som står emot smuts och regn för en lång tid framöver.

Linoljefärg består av linolja och pigment. När den stryks i tunna lager har den en konserverande och skyddande effekt på träet. Våra erfarna målare arbetar in träet med en speciell målningsteknik. Det första lagret är tunnast och det tredje lagret är tjockast. Innan färgen är riktigt torr är den blank och mjuk. Men efter hand när den torkar blir den matt och riktigt hård. Tre veckor ligger växthusdelarna i måleriet innan byggsatsen kan betraktas som färdig.

Odlingar i växthus
Växthus med kamin
växthus i en trädgård

PACKA & LEVERERA

När växthuset är torrt är det dags att förbereda det för leverans, kanske ska det levereras till din trädgård? Nu är det Dave som tar vid i Usta. Han packar pinne för pinne, fönster för fönster och förseglar byggsatsen i en träram. Allt måste stämma inför monteringen, varenda skruv måste finnas på plats. Är det något som glöms kan det vara en lång och tidsödande färd att göra för våra montörer. Dave är därför viktig lagspelare i vår process och dessutom en uppskattad kollega.

MONTERA

Tidig morgon och våra montörer har stämt träff för att hämta ett växthus i Usta. De samlar ihop alla nödvändiga verktyg, baxar in växthuset i lastbilden och ger sig av. Nu väntar en bilfärd, kort eller lång - ibland ända till Danmark. Väl på plats så börjar de foga del till del på den färdiga sockeln, regel till syll till takstomme och regel igen. Som kronan på verket takbjälken. Därefter kan glaset sättas på plats. Nu får växthuset sin stabilitet vilket innebär att det kan storma och snöa i princip hur mycket som helst utan att det rubbas. Det brukar ta en vecka för våra uppskattade montörer att resa ett växthus. Under hela processen finns team Sweden Green House i bakgrunden för att stötta och svara på frågor. Vi har kontroll över hela produktionskedjan från ritning till såg, måleri, och  monteringen. Välkommen till Sweden Green House. 
Ett grått växthus monteras
Läs mer om de som skapar ditt växthus
Om oss