Våra två växthusmodeller-skillnader och likheter.

Växthus med sadeltak eller pulpettak.
Vi får ofta frågan vilken skillnaden är mellan ett sadeltak och pulpettak. I det här inlägget beskriver jag våra två olika växthusmodeller och hur de kan användas.

Sadeltak.

Växthus med sadeltag fristående i trädgård.

Ett växthus med sadeltak har två takfall och liknar faktiskt- med lite fantasi- en sadel som man langar upp på hästryggen. Det är en klassisk modell som är lätt att placera och det är många som väljer att lägga det här växthuset fritt i trädgården. 

En fri placering innebär många gånger att det blir en liten promenad mellan bostaden och växthuset. Stegen man tar gör att man hinner koppla på växthussinnet och kanske få ett lugnare mood redan innan man stiger in i sitt inglasade rum. Väl därinne kan man stänga ute röster och brus och bara njuta av fåglarnas kvitter och vindens sus som tränger igenom glaset.

Den här modellen fungerar också bra att bygga ihop med en byggnad som du kanske redan har på tomten. Det kan handla om ett förråd, en mur eller ett plank som du har avskärmat din tomt med. Med risk för att det låter klyschigt, men möjligheterna är faktiskt många fler än vad man tänker på.

Växthus med pulpettak byggd mot vägg.

Sadeltaks-modellen fungerar också utmärkt att montera med isolerglas om man skulle vilja ha ett inglasat rum som mer har karaktären av en vinterträdgård. Det blir något klumpigare och får ett mer instängd känsla, det vill säga att ute och inne inte är lika integrerat som när man monterar det med enkelglas. Men det blir en underbar plats att vistas i, året runt.

Vi har byggt ganska många växthus med sadeltak. Vill du ha mer inspiration så hittar du det här.

Pulpettak.

Växthus med pulpettak byggd mot vägg.

Om du sett gamla skolbilder så vet du säkert vad en pulpet är, det vill säga ett högt bord med lutande skiva som man kan vila armarna mot när man pratar inför publik. Så ser även taket på våra pulpetväxthus ut, det vill säga de har bara ett takfall. Om du vill bygga sitt växthus mot en husvägg så är det oftast den här modellen vi rekommenderar.

De kunder som vill kunna gå ut i pyjamas till växthuset direkt med yoghurtskålen och kaffet på morgonen, väljer ofta att bygga ett växthus med pulpettak. Ibland väljer man att isolera det medan vissa kunder föredrar att bygga det med enkelglas för att inte förlora ute-inne-känslan.

Det här växthuset fungerar också utmärkt att bygga fristående i trädgården. De kunder som har ett bostadshus med en modernare arkitektur väljer ofta att bygga ett växthus med pulpettak i sin trädgård. Fast det är inte riktigt sant när jag tänker efter för vi har även har byggt pulpetväxthus matchade med mer klassisk bostadsarkitektur. Åter igen, det finns egentligen bara möjligheter som ska matchas med tycke och smak.

Växthus med pulpettak byggd mot vägg.
Om du istället skulle vilja bygga ett fristående växthus med pulpettak men med en mur som insynsskydd, så går det också bra.
Växthus med pulpettak byggd mot vägg.

Du kan också vända det så att du får direktaccess från bostadshuset till växthuset. Möjligheterna är som sagt, i det närmaste obegränsade.

Ännu fler växthus med pulpettak hittar du här.

Växthus med pulpettak byggd mot vägg.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

2 reaktioner “Våra två växthusmodeller-skillnader och likheter.”

 1. Alltså växthus sadeltak 3m bredd cirka längs 5 m cirka
  Villa färger finns?
  Prisuppgifter?

  1. Vi arbetar med 6 grundkulörer; vit, grön, röd, 2 grå och en brun kulör.
   Men du kan i princip välja vilken färgnyans som helst.
   Priset ligger på 13 000 kvm.
   Trevlig helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.