Våra växthusmodeller och taken.

höst I Nacka
Vi bygger våra växthus i två olika modeller och det är framför allt taken som skiljer dem åt. I det här inlägget förklarar vi skillnaden mellan ett pulpetväxthus och ett växthus med sadeltak och visar på deras variationsrikedom även om de byggs i standardmått.

Ni som följt vår verksamhet ett tag är säkert bekanta med våra träväxthus och de olika modellerna som de byggs i. Vi ritar dem i två grundmodeller och det är i huvudsak taken som skiljer dem åt. Det mest klassiska huset har ett tak med två fall, ett så kallat sadeltak medan det andra endast har ett takfall. Vi kallar det för pulpettak.

Dessa båda växthus kan utformas enligt standardmått eller enligt kundernas önskemål, arkitektritade växthus. Egentligen skulle man kunna säga att det  finns lika många växthusmodeller som det finns kunder eftersom alla egentligen blir lite olika, färgmässigt och storleksmässig.

Växthus med sadeltak under konstruktion.

De båda modellerna kan monteras med isolerglas. Båda går också att bygga mot vägg, ihop med bostadshus eller med en någon annan byggnad som redan finns på tomten eller som byggs särskilt för växthuset. Men det är båda också väldigt vackra som fristående i trädgården, eller varför inte sammanlänka två byggnader med ett växthus? Allt beror egentligen på läge, arkitektur, hur du tänkt använda ditt växthus och inte minst viktigt – budgeten man har att röra sig med.

Här nedan visar vi några hus som vi byggt och hur kunderna tänkt när det valt modell. I vårt galleri finns det ännu fler växthus att inspireras av.

Växthus med sadeltak

Det här är ett klassiskt vitt växthus som står fristående i trädgården. Vi kallar det för vårt visningsväxthus eftersom det används flitigt i vår verksamhet. Kanske har någon av er redan besökt det? Det är 30 kvadratmeter stort och har en kamin som står på ena kortsidan. Trots att det finns upphöjda jordbäddar i tre vädersträck finns det fortfarande utrymme för att möblera med bord, stolar och några fåtöljer. Det här är ett växthus som används både för odling och socialt liv med familj och vänner.

Svart pulpetväxthus.

För den här familjen var det viktigt att kunna ha växthuset nära bostadshuset så att det är lätt ta sig till det året runt. Det valde att bygga ett pulpetväxthus mot husväggen. Det har standardmått men eftersom det sticker ut utanför bostadshusets huskropp kan det för en oinvigd upplevas som om det är arkitektritat, fast det inte är det.

Vitt pulpetväxthus med isolerglas.
Även den här familjen ville använda sitt växthus året runt, framför allt för umgänge och avkoppling. Därför monterades det med isolerglas och byggdes mot bostadshuset i anslutning till köket. Odlingarna bestod framför allt av träd i krukor som lyftes ut under sommaren.
Vitt pulpetväxthus med isolerglas.
En familj på Värmdö som längtade efter att odla i växthus ville hitta ett passande odlingshus till sin relativt moderna bostad med tomt i en skogsbacke. Lösningen blev ett växthus med pulpettak vänd mot skogen och gaveln mot huset. Från början var det tänkt att det skulle kunna fungera att gå direkt mellan bostaden ut till växthuset via en dörr. Men i ett första skede beslutade familjen att vänta med öppningen. En mur på skapar skydd mot vägen och trappan gör promenaden till växthuset härlig.
Rött pulpetväxthus ihopbyggt med hus.
Det här röda pulpetväxthuset är ett exempel på ett fristående, arkitektritat växthus med pulpettak som är ihopbyggt med en annan byggnad. I det här fallet har vi även ritat byggnaden men det går som sagt var lika bra att använda ett redan befintligt hus eller mur.
Vitt växthus mot förråd.
I den här trädgården har en förrådsbyggnad förlängts med ett växthus. I det här fallet passade det bäst att bygga ett klassiskt växthus med sadeltak.
Rött växthus på tegelmur..
Det här röda växthuset är kul att visa på grund av valet av den röda tegelmuren som man valt att bygga det mot. Det här är ett standardväxthus med sadeltak
Brunt växthus med sadeltak.

Attefallsväxthus kallar vi de växthus som i storlek landar strax under 30 kvadratmeter, vare sig det är ett pulpetväxthus eller ett växthus med sadeltak. Man måst göra en bygglovsanmälan innan man bygger ett sådant här hus.

  • Har du en idé om ett växthus men är inte riktigt på det klara med hur det kan utformas? Då kan du kontakta oss så hjälper vi dig att hitta det bästa växthuset för dig och din familj. Skicka ett mejl med skiss på hus och trädgård och foton på platsen där du tänkt att växthuset ska stå, till: info@swedengreenhouse.se så kontaktar vi dig.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *