Värd en omväg om du är i Paris – jardin des serres d´Auteuil.

Växthuset i gardin des serres d´Auiteuil.
Växthusinspiration finns var man än befinner sig i välden. Idag kommer den från en av Paris många historiska växthus, den stora glasbyggnaden med sina två flyglar i jardin des serres d´Auteuil.
Det är den tiden då magnolian blommar, åtminstone här i Paris. Men jag har inte tagit mig till jardin des serres d´Auteuil för att titta på de ståtliga magnoliaträden hur vackra de än är just nu. Nej, jag är här för att kika på de magnifika turkosmålade växthusen som finns i här.
Man hittar dem i parken belägen i porten till Paris, precis utanför le périphérique, motorleden som omger Frankrikes huvudstad. Det är ett populärt utflyktsmål för parisare, särskilt under vintern då man kan flanera runt i värmen i de 6 hektar stora växthusen och upptäcka växter från hela världen. Det bästa är kanske att det inte kostar ett öre, att komma in.
En solig vårdag som den här, är det dock en smula varmt inne i glashusen. Plantorna trivs betydligt bättre än alla vi som går runt i den stundtals tropiska hettan för att kika på växter från Nya Kaledonien och öknen i Colorado. Ett växthus är helt fyllt med ormbunkar av olika slag medan ett annat huserar kalateor och begonior med rödaktiga blad. Ytterligare ett innehåller bara orkidéer men det är stängt för tillfället, kanske för att hålla klåfingriga borta ifrån de känsliga och åtråvärda växterna.
Över 4500 olika växter finns i växthusen skapade av arkitekten Jean-Camille Formigé. I år fyller de 120 år och är klassade som ett historiskt monument. När de byggdes symboliserade det exotism. Under en epok då inga medier existerade kunde man få en uppfattning om hur man levde i någon av de franska kolonierna.
Idag matas vi dagligen med information om både om exotiska platser på andra sidan jordklotet och vad vi borde göra för att må bra, bland mycket, mycket mer. Jardin des serres d´Auteuil är då den perfekta motvikten mot det moderna livet där allt verkar gå snabbare. Här står tiden snarare stilla och blir på så vis den perfekta platsen för stressade storstadsbor att finna lugn och ro.
Jardin des serres d´Aureuil ligger i Bois de Boulogne på Avenue de la Porte d´Auteuil 3, strax intill Roland Garros i Paris 16:e område. Det är öppet under alla dagar, utom helgdagar mellan 8 och 17 på vardagar och 9 och 18 på helger.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.