Ett växthus vet väl alla vad det är – eller?

växthus / orangeri sadeltak
Det är ett väldigt tjat om växthus nu, men vad handlar det egentligen om och hur började det en gång i tiden? Kärleken till naturen och trädgården är den största anledningen till att vi har valt att tillverka våra växthus i trä. Men det är inte den enda.
Man får gå så långt tillbaka som till år 42 f.Kr och kejsar Tiberius i Rom för att hitta förlagan till vår tids moderna växthus. När kejsaren av sin doktor blev ordinerad en gurka om dagen började hans trädgårdsmästare att odla gurkor i kärror som rullades ut på dagen och in på natten för att skydda plantorna mot nattkylan. Men de första växthus som liknar dagens, konstruerades i Italien först på 1500-talet. Därifrån spred sig kunskapen till övriga Europa.
Från gurkorna i Rom till Sweden Green House växthus i trä har det gått lång tid. Men om man betänker att allt fler fröfirmor tar fram fröer för året-runt-odling så känns det som om tiden i viss mån hunnit ikapp oss.
Nu kanske det inte är för att kunna skörda gurkor varje dag under årets 12 månader som man i första hand väljer att sätta upp ett växthus i sin trädgård. Men att kunna förlänga säsongen för både odling och socialt umgänge är en av de stora vinsterna med ett växthus.

Vi har medvetet valt att tillverka våra växthus på nära håll, idag på vårt helt egna snicker beläget bland hästhagar och åkrar i vackra Södermanland. Det ger oss möjlighet att ha kontroll över tillverkningsprocessen. Vi får också allt fler beställningar på arkitektritade växthus. Då är det extra bra att fabriken finns på bara några mils avstånd.

Träet vi använder är miljövänlig, långsamväxande furu som målas med linoljefärg och en nyans som du väljer själv, kanske någon av de sex kulörer som vi valt ut för att vi tycker att de smälter in fint i natur och trädgård? Men det går naturligtvis att välja någon annan kulör.

Bostadshusets utseende och den kringliggande naturen är viktiga aspekter att ta hänsyn till, både när det gäller färgval och val av modell och storlek på växthuset.

Det klassiska huset står fritt i trädgården och har ett sadeltak. Men den som vill ha sina odlingar på nära håll kan bygga ett växthus med pulpettak som förlängning av bostadshuset. Det går även att förlänga bostadshuset med ett sadeltaksväxthus. Några av våra kunder har också byggt fristående växthus med pulpettak vilket kan bli hur fint som helst. Fantasin har som bekant inga gränser, inte heller när det gäller våra växthus i trä.

Om du nu blir sugen på att kliva in i ett av våra odlingshus föra att, så att säga, smaka på atmosfären ska du kontakta oss. Skicka ett mejl till info@swedengreenhous.se så bokar vi en tid. Vi har även flera visningsväxthus ute i landet. Tidsbokning för besök sker via oss, på mejladress helen@swedengreenhouse.se.

Hoppas att ni får en fin söndag vare sig ni har ett växthus eller ej.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.