Växthus och Orangerier

Vilket växthus passar dig?

Sweden Green House har sedan år 2002 designat, tillverkat och byggt växthus och orangerier i trä som vi levererat till nöjda kunder i hela Skandinavien.


Vi är helt förtrollade av växthus i trä. Bara deras sinnlighet, elegans och historia är tillräckligt för att falla pladask för de här växthusen. Det smälter in fint i den skandinaviska naturen, det är tyst och fridfullt inne i det.

Våra växthusmodeller

Vi har många olika standardväxthus, med sadeltak eller pulpettak, men specialritar gärna ”ditt” hus om modellerna inte passar. Modellvalet är bland annat beroende av bostadshuset och den omgivande miljön.

De kan utformas helt i glas (enkel- eller isolerglas) alternativt med olika väggpartier klädda med panel eller murverk.

Naturligtvis går det att ansluta växthuset till bostadshuset. Med isolerglas blir det ett extra rum som har inomhustemperatur året runt. Takets glas kan förankras med stållister, vilket minskar underhållsbehovet. Vi är gärna bollplank i urvalsprocessen.

Växthus med sadeltak i en trädgård

VÄXTHUS MED SADELTAK. Växthusen med sadeltak finns i fyra olika bredder;
2,6 meter, 3,5 meter,4,3 meter eller 5,2 meter. Växthusets längd, väggarnas höjd samt dörrarnas placering är valfritt.

Gavel på växthus med pulpettak

VÄXTHUS MED PULPETTAK. Växthusen med pulpettak finns i tre olika bredder 2,6 meter, 3,0 meter, 3,5 meter ovh 3,9 meter.  Växthusets längd, väggarnas höjd samt dörrarnas placering är valfritt.

Arkitektritat växthus på en handelsträdgård
ARKITEKTRITADE VÄXTHUS. Har du en egen idé? Vi ritar och tillverkar gärna växthusen i andra mått än våra standardmått för att skräddarsy ditt drömväxthus.
Ritning Attefall
Ritning vaxthus med pulpettak
Vaxthus i Oslo

VARFÖR ETT VÄXTHUS I TRÄ?

För att ett växthus i trä är vackert! Det är lätt att anpassa till olika miljöer och det är en bärare av den nordiska växthustraditionen. Det smälter på ett självklart sätt in i trädgårdsgrönskan samtidigt som trä är vänligt för både människor och miljö. Här vill man duka till fest under doftande luktärter och mogna tomater. Här vill man vara.

Vår främsta inspirationskälla kommer från de växthus som vi hade i Sverige fram till i slutet av 1800-talet. Den generösa takhöjden i kombination med de smäckra profilerna och det vackra glaset ger växthuset en luftig och rymlig känsla.

Läs mer här om hur det kommer sig att en dröm om ett växthus i trä blev företaget Sweden Green House.

HUR VILL DU ANVÄNDA DITT VÄXTHUS?

Hur ser du dig själv i växthuset, gillar att odla, eller vill du skapa ett uterum och förlänga sommaren, tända en brasa i kaminen och bjuda in vänner och familj till middagar? Vi på Sweden Green House har designat, tillverkat och byggt många varianter av växthus och orangerier i Skandinavien. Vi bollar gärna idéer med dig. Det kan handla om olika modeller, placering, ritningar, bygglov, inredning och annat som hör växthuslivet till. Målet är att du ska få det växthus som passar dig och ditt liv som handen i handsken.

Vi tillverkar växthus i olika storlekar och med olika karaktär så att de på bästa sätt anpassas efter både miljö och användning. De flesta vill både odla och umgås i växthuset. På senare tid har vi också tillverkat växthus som ska användas i olika verksamheter. Caféer, butiker, handelsträdgårdar och mindre hotellverksamheter vänder sig till oss med sina idéer som vi sedan förverkligar. Eftersom våra växthus är tillverkade av trä och formmässigt inspirerade av de historiska växthusen som fanns i Sverige förr, passar de också bra in i olika herrgårdsmiljöer.


Växthusodling är en livsstil. Det som lockar är att man kan förlänga säsongen genom att starta sina odlingar tidigare på våren och avsluta senare. Om man inreder det för både odling och socialt liv har man en plats med många funktioner som i princip kan användas året runt.

Generell produktinformation för växthus och orangerier

Byggsatsen
Våra växthus och orangerier levereras som en omålad byggsats. Stommen tillverkar vi av långsamtväxande furu, FSC-certifierad. Växthusen är ritade med profiler, fönster, dörrar och konstruktion efter svensk tradition. Profilerna är utformade så att bärigheten blir stor och samtidigt ger ett smäckert och lätt intryck, de är tillsågade i rätta längder och vinklar. Man sätter ihop växthuset med pluggar och hålen för dem är förborrade. Växthusen är dimensionerade och konstruerade för stormvindar och lokal snölast/snözon. Vi tillhandahåller en monteringsanvisning samt en måttsatt grundritning. (För konstruktion och tillverkning av grunden rekommenderar vi att ni diskuterar med anläggare /konstruktör på orten så att den anpassas till de lokala förhållandena.) Vi lämnar gärna råd för byggande av grunden.

Stållister i Magnelis
Vi kan leverera stållister i valfri kulör, för att förankra takets glas. Stållisterna är tillverkade av Magnelis som har ett överlägset korrosivitetsskydd och en jämn och fin ytstruktur. Det är dessutom ett mer miljövänligt alternativ än andra liknande material. Stållisterna trycker fast glasen och tätningslisterna mot träreglarna. Vid val av stållister ingår även stållister till takfönstren och hammarbandet. Väljer du att lägga stållister på taket minskar underhållsbehovet och arbetsinsatsen vid glasningen.

Dörrar
Vi tillverkar spegel-, helglas- och isolerdörrar. Enkeldörrens mått är 805 x 2100 mm och pardörrens 1655 x 2100 mm. Enkeldörren är högerhängd, i pardörren är den högra dörren gångdörr. I dörrarna sitter enkla låskistor - exkl. låscylinder. Dörrarna är tillverkade i Accoya. Accoya® trä har egenskaper som matchar eller överträffar de tropiska träslagen men tillverkas med hjälp av en giftfri process och använder trä från förnyelsebara FSC-certifierade skogar. Accoya®-trä är helt genomgående modifierat, inte bara på ytan som traditionella ytbehandlingar. Accoya är Svanenmärkt. Karmarna är tillverkade i fura och tröskeln i ek. Se ritningar och ytterligare information om våra växthusdörrar.

Vädringsfönster
Antalet vädringsfönster varierar med växthusets storlek, de är placerade på taket men vi kan också erbjuda vädringsfönster på gavel eller långsida.

Glas
Det finns olika glaskvaliteter att välja mellan. I byggsatsen ingår härdat enkelglas. Vi kan också leverera  smårutor med måtten 400×450 mm som läggs omlott. Glasen kittas fast. På taket kan glasen förankras med stållister. Läs mer om växthus med isolerglas under uterum/vinterträdgård.

Ytbehandling och montering
Växthusen och orangerierna säljs som omålad byggsats men Sweden Green House kan sörja för såväl målning som montering.

Våra målare handmålar växthuset med linoljefärg och våra montörer reser stommen och sätter i glasen. De kan också montera skuggardiner och elektriska fönsteröppnare. När du köper ett växthus får du monteringsanvisningar, ritningar och råd för hur man bygger grunden. Vi finns också till hands för att ge dig råd och stöd under hela byggprocessen.

Växthussockel och murverk
Vi anpassar sockeln efter de önskemål du har. Normalt är sockelhöjden 40 cm. Väljer du att placera en dörr på långsidan görs sockel högre eller väggreglarna längre så att du får en normal ståhöjd i dörröppningen. Du kan även välja att göra någon av långsidorna/gavlarna helt eller delvis murade.

Underhåll
Våra växthus kräver inte så mycket underhåll som man kan tro. Utvändigt på taket och på takfönstren lägger vi oftast stållister (tillval) vilket innebär att taket blir praktiskt taget är underhållsfritt samtidigt som den härliga träkänslan i växthuset bevaras. På gavlar och långsidor rekommenderar vi ett modernt kitt, Laseal, som är åldringsbeständigt, finns i ett flertal färger och behöver inte övermålas. Väggarna är inte lika utsatta för väder och vind som taket. De består dessutom nästan bara av glas. Ett växthus i trä åldras vackert, med patina samtidigt som det, till skillnad från ett växthus i metall, går att underhålla. Ett växthus i trä ger ett mjukare intryck än ett växthus i metall. Vi målar växthusen med linoljefärg eftersom det är en färg som inte flagar (läs: behöver ej skrapas) och därför enkelt går att vårda. I ett växthus av trä är det alltid tyst och fridfullt medan ett växthus i metall ”knäpper” då det rör på sig vid temperaturväxlingar.

Miljöpåverkan
Trästommen Av alla byggnadsmaterial intar trä en särställning. Det är ett förnybart och ekologiskt, miljövänligt och klimatsmart material. Grundläggande fördelar är att trä utvinns med liten energiinsats ur en förnybar resurs och att fotosyntesen vid skogens tillväxt binder koldioxid. Trä är därför ett mycket fördelaktigt val vad gäller resurshushållning, energianvändning, koldioxidutsläpp och avfall sett ur ett livscykelperspektiv. Det föreligger klimatfördelar genom träets alla faser; Produktionsfasen: Vid sågning och hyvling av träprodukter är energibehovet förhållandevis litet och biprodukterna (som bark och spån) används som biobränsle till sågverkens torkar. Användningsfasen: Träprodukter lagrar koldioxid under hela sin livslängd. Genom att öka andelen trä i byggandet kan användningen av andra byggmaterial som inte kommer från förnybar råvara minskas. Utsläppen av koldioxid blir därmed mindre. Byggnormens krav på låg-energianvändning är lätta att uppnå med träbyggnadssystem. Slutfasen: Uttjänta träprodukter används som biobränsle och ersätter fossila bränslen. Detta är också en viktig klimatfördel. Stålprofilerna Är tillverkade av Magnelis®, ett stål med ytskikt av zink, 3.5% aluminium and 3% magnesium. Ytskiktets komposition ger ett korrosionsskydd som är upp till 10 gånger bättre än för galvat stål. Klippytor i obehandlad Magnelis® kan efter en tid få viss rödrost, men ytskiktet gör att materialet självläker och lämnar med tiden en harmlös vitrost. Magnelis® ger jämfört med varmgalvat stål lägre miljöpåverkan genom 75 % långsammare avrinningstakt.

Arkitekt - och konstruktionshjälp
Vi kan hjälpa till med bygglov, idéskisser och om-, till- och nybyggnadsritningar för både små och stora projekt.

Bygglov
Köpa växthus
Välja växthus
Bygga växthus
Besöka växthus
Bildgalleri