Växthusbygge på Zetas-möt projektets designer.

Växthus större.

John Block är trädgårdsdesigner på Zetas. Det är också han som ritat och designat området runt växthuset som vi bygger på handelsträdgårdens mark.

Vi är inte så lite stolta över att vi åter igen har fått möjlighet att samarbeta med Victoria Skoglund i ett växthusprojekt. Den här gången är det på hennes så populära och älskade handelsträdgård Zetas som vi ska resa ett växthus. Bygget har faktiskt satts igång. Det är en av handelsträdgårdens medarbetare som varit väldigt engagerad inför bygget. John Block heter Zetas duktiga trädgårdsdesigner och när jag såg ritningarna han skapat blev jag nyfiken, dels på hur tankegångarna kring projektet gått, dels på John Block själv. Här kommer därför en presentation av honom och växthusprojektet på Zetas.

3D-bild av växthusprojektet på Zetas skapad av John Block.

Berätta om dig.

Jag heter John Block och jobbar som trädgårdsdesigner på Zetas – Finsmakarens Trädgård i Stockholm. Jag började min trädgårdsbana på Kinnekulle i Västra Götaland där jag för första gången höll i en trimmer och körde fyrhjuling redan vid 14 års ålder. Jag jobbade sedan varje sommar i sju år med grönskötsel som kyrkogårdsvaktmästare både i Sverige och Norge. Under dessa åren fanns inget större medvetet trädgårdsintresse hos mig. Det väcktes först i vuxen ålder när jag jobbade som anläggare och trädgårdsmästare i Hampton, Södra Melbourne i Australien.

När jag kom hem igen och efter ett halvår i Oslo beslutade jag mig för att skicka in ansökan till Trädgårdsingenjör – Design vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp. Under utbildningen fick jag anställning vid Scandinavian Green Roof Institute i Malmö och fick huvudansvaret för Augustenborgs Botaniska Takträdgård samtidigt som jag slutförde studierna. Här väcktes mitt intresse för hållbar stadsutveckling och grönblå lösningar. Under mina två och ett halvt år på takträdgården guidade jag grupper som arkitekter, kommuner och universitet från hela världen. Jag höll i kurser och heldagsbesök där vi besökte olika delar från Malmös hållbarhetsarbete. Idéerna kring gröna hållbara lösningar har följt med mig sedan dess och idag när jag jobbar med trädgårdsdesign försöker jag alltid kombinera dessa lösningarna med en intressant utformning.

Varför ett trädgårdsyrke och varifrån kommer trädgårdsintresset?

Jag har alltid varit väldigt kreativ. Som liten målade jag och jobbade mycket med papper i olika former. Snickrade kojor och sjörövarskepp hela somrarna.

Musiken har även följt mig sedan jag var sju år då jag tog mina första trumlektioner. Sedan dess har jag komponerat mycket musik i olika konstellationer. Och när jag började fatta intresse för trädgård blev jag positivt överraskad när jag som potentiell trädgårdsdesigner kunde kombinera skapandet med trädgård.

Odlar du själv, hur?

Nej. Jag bor i lägenhet utan balkong eller tillgång till kolonilott. Så det får vänta till framtiden.

Hur hamnade du på Zetas och vad gör du på företaget?

2017 annonserade Zetas att en trädgårdsdesigner sökes. Jag bodde då i studentlägenhet i Lomma, Skåne. Min fru började bli klar med sin utbildning som Landskapsarkitekt och vi ville flytta från Skåne närmare våra respektive familjer. Så jag tog tillfället i akt och åkte upp till Stockholm och gick på intervju och det klickade direkt. Sedan dess har jag varit på Zetas och ritar trädgårdar på heltid.

John Block trädgårdsdesigner på Zetas.
John Block är Zetas trädgårdsdesigner. Foto John Block.

Vad har du för relation till växthus?

Min relation till växthus har alltid varit väldigt nära. Mina första upplevelser var att jag satt under stora prunkande vinrankor i växthuset på Hällekis Säteri på Kinnekulle och slickade på en isglass. Ett växthus är inte bara en tillgång i odlingssammanhang, för mig är det en plats för samvaro och avkoppling, ett vardagsrum ute- och inomhus på samma gång. Ett rum man kan inreda precis som man själv önskar, kanske med ett par korgstolar, en kamin och ett lite för stort glas rött vin som står på bordet.

Vi håller på att bygga ett växthus på Zetas, hur kommer det sig att ni vill ha ett växthus i trä hos er?

Anledningen till det beror på Zetas stil i övrigt. Från början stod här bara några röda små stugor där pelargonerna såldes genom att lägga mynten i en glasburk. Zetas har vuxit sedan dess. Vårt uttryck utvecklas hela tiden och idag står en mer modern butiksbyggnad på Zetas. Men vi håller alltid fast vid kvalitet, gedigna produkter och material som åldras med värdighet. Därför känns ett växthus i trä som ett självklart val.

Hur är det tänkt att användas?

Här kommer vi kunna erbjuda kursverksamhet med mingel och föreläsningar. Kanske vill man boka växthuset för kalas eller frukostmöten. Vi på Zetas kommer såklart att använda växthuset som utställningsyta och evenemangslokal. Besökare kommer få uppleva ett växthus som följer årstiderna under hela året.

Utökad utställningsdel

Bildtext

Jag har förstått att du varit inblandad, vilket har varit ditt ansvar? 

Jag har under höst och vinter varit delaktig i växthusets placering och den kringliggande utemiljön. För att växthuset ska hamna i ett större sammanhang och inte bara placeras mitt i vårt växtsortiment bland buskar och träd krävs en harmonisk övergång. Vi skapar en vistelseyta med hjälp av lågt klippta häckar i anslutning till växthuset som bjuder in våra kunder längre in i trädgården. Våra duktiga dekoratörer tillsammans med Victoria kommer skapa en inbjudande miljö i och runtikring växthuset.

När är tanken att det ska bli klart?

Växthuset ska stå klart inför växtsäsongen 2020. Då är den som vill mycket välkommen att få uppleva växthuset här på plats.

Hur stort är det?

Växthusets fotavtryck kommer täcka lite drygt 40 kvm.

Hur gick tankegångarna kring placeringen av växthuset?

Då vi utökar vår utställningsdel här på Zetas vill vi optimera de ytor vi har så mycket som möjligt. Därav har vi placerat växthuset längre in i trädgården. Det kommer också i sig mjuka upp övergången mellan vårt perennsortiment och träd och busk-delen.

Tack för att jag fick ställa frågor till dig John. lycka till  med växthusprojektet. Nästa gång tar jag med min kamera till er på Zetas för att dokumentera bygget.  Hoppas att ni som följer oss här i dagboken vill hänga med på den här resan.

Foto och 3D -bilder. John Block.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

3 Comments on “Växthusbygge på Zetas-möt projektets designer.”

  1. Hei
    Dere har planer for allsidig bruk av drivhuset.
    Kan du si noe om hva slags gulv dere har tenkt å ha?
    Heller, gatestein eller flis på grus?
    Støpt dekke med heller eller fliser?
    Varmekabler?

    1. Hej och tack för meddelandet. Tanken är att använda det för uthyrning för konferenser och andra tillställningar bland lummig grönska. Jag vet att Victoria Skoglund som äger Zetas valde marktegel till sitt privata växthus men i växthuset på Zetas vet jag inte vad de valt som golv. Ska höra mig för och ber att få återkomma.

      1. Hej igen, nu har jag fått svar och de använder gårdsgrus som golv i sitt växthus på Zetas.
        Hälsar Helena från Sweden Green Heart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *