Växthuset – trädgårdslivets sambandscentral

Maj.10
Om än växthuset är en kär tillflyktsort året runt, vårt ”lantställe, får vi nu trots allt maka på oss för att ge plats åt odlingar. Kan inte beskriva maj som annat än ett månadslångt uthållighetsprov i fråga om logistik – odlingslogistik. Dock en kär sådan!

Övervintrade blyblommor, olivträd, myrten … alla ska de ut på härdning under dagtid och in nattetid. Odlingsbäddar får tillskott av ny näringsrik jord av eget fabrikat. Tomatplantorna ska ner i sagda jord. Redan nu skördar vi dagligen plocksallat, persilja och basilika till husbehov.

Dock makar vi aldrig på oss så mycket att det inte finns plats för mys. Aldrig!

Växthus i trä
En sjudande sambandscentral i den av växtkraft sjudande maj månad
Man bär på tomatkvistar.
Niclas, Villa Sundahls egen trädgårdsmästare, har bråda dagar. Här är det våra frösådda tomatplantor som ska ner i de nu färdigpreparerade odlingsbäddarna. I år har vi begränsat oss till färre sorter – Stupice, Limache, Sungold och Gardens Delight.
Myrten i krukor.
Familjen Myrten vågar sig ännu inte riktigt på ett permanent uteliv – utan skolas försiktigt in medelst ett evigt bärande ut och in. Och vad gör man inte för dessa trädgårdens kinkiga primadonnor. Som belöning berikar hela familjen oss med förnyad växtkraft.
Dvärgpudel i växthus.
Dvärgpudeln Musse har en omistlig funktion vi inte klarar oss utan. En veritabel trädgårds- och växthuskontrollant.
Sallat och basilika.
Sedan några veckor skördar vi dagligt behov av plocksallat till frukostmackorna. Basilika är också den kanske mest tacksamma av växthusväxter. Hela säsongen.
Glaset i växthusets tak.
Vår egen dunge om fem bokträd är nu i en fas av den skiraste grönska – mitt i lövsprickningen. Om bara någon vecka är de fullt utslagna och fungerar då som ett naturligt solskydd för växthuset under den tid på dagen det är nödvändigt. Perfekt med det silande solljus som slipper igenom. Ren och skär lycka att inte behöva tänka på att kalka glaset eller krångla med stora tygsjok.
Full bokashihink
Jordförbättring av eget fabrikat får vi närmast blixtsnabbt med bokashi. En jättelik rullkompost utanför knuten står dock för merparten till såväl växthus som trädgård.
Spade i tom odlingsbänk.
En kopp gokaffe måste alltid finnas nära till hands.
Småplantor på bord.
Ett av flera så kallade ”transferbord” som är av nöd tvunget i den tid som nu är – med plantor som ska ut och in olika faser av härdning …
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.