Växthusets golv – tips på alternativ till marktegel.

Grön växthus med cementgolv i rött och en mönstrad cementplatta.
Vi fick en fråga i Dagboken om ett golv som en av våra kunder lagt i sitt växthus. Och visst ät det mönstrade golvet vacker i det gröna växthuset som de låtit byggt i sin trädgård i Uppsala. Men vad är det för golv?

Golvet är en viktig del av inredning i alla rum eftersom det är det första man ser när man stiger in genom dörren. I växthus gillar vi marktegel men det är befriande när någon tar ut svängarna.

Golvplattor i cement, som det handlar om i et här fallet, är ett både vackert och ett klassiskt alternativ till tegelgolven. Mönstrade cementplattor är betydligt vanligare i centrala och södra delarna av Europa. I Paris hittar man cementplattor som golv i arkaderna som flankerar många av paradgatorna, i passagerna, i stadens trapphus och i många av de klassiska brasserierna, Brasseri Julien är ett sådant exemepl.

Grönt växthus med rött cementgolv och en  mönstrad cementklinker.
Plattan somhar använts i växthuset vi byggt i Uppsala tillverkas även i gult.

Betongdekorationer på Paris gator.

Många av betongplattorna tillverkas för hand i Marocko. När de färgats med pigment i olika mönster pressas de så att ytorna blir platta och släta. Därefter får plattorna torka långsamt vilket gör dem tåliga och starka.

På gatorna i Paris är det många fötter som trampar, så av allt att döma är det ett slitstarkt golv.  Det gör att det mycket väl kan användas i växthusinredningen. Just den röda betongplattan, som Familjen Grön har i sitt växthus, hittade vi inte när vi sökte efter ett liknande. Men väl en vackert ockragul och en grå i samma mönster.

Mönstrad cementmosaik och cementplattor i butiksutställning

Om du åker till Paris någon gång, glöm inte bort att snegla mot marken då och då om du vill ha inspiration till din växthusinredning.

Cementplattor av det här slaget har en ganska porös yta. Det man ska tänka på när man lägger marockanskt klinker i växthuset är att behandla det med en särskild impregnering som täpper igen porerna. På det sättet blir växthusgolvet smuts- och vattenavvisande. Ett tips är att behandla det innan fogningen. Då minskar risken för att fogmassan tränger ner i porerna.

Foto: Helena Kaasik, Golvabia.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

4 Comments on “Växthusets golv – tips på alternativ till marktegel.”

    1. Det beror på kvalité skulle jag säga men det bästa är att kolla med leverantörer.

    1. Vad fint, är det ett solur du tänker på? Just nu har jag inga bra förslag, förutom att kontakta en keramiker som gör ett åt dig. Men jag ska spana efter sådana.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *