Bygglovsreglerna i din kommun styr hur du ska agera inför ditt växthusbygge. Men det finns några generella regler som kan vara bra att känna till.
Hur nära tomtgränsen får man placera sitt växthus, var en återkommande fråga när vi mötte besökare i vår utställningsyta på Nordiska trädgårdar. År 2014 kom det nya regler för vad du får bygga utan bygglov. Dessa gäller även växthus. Egentligen går det att dela in dem i två delar, Friggebodsregeln och Attefallsregeln. Men eftersom varje kommun får göra undantag från de generella bygglovsreglerna, blir det vi beskriver i det här inlägget allmänt. Du ska därför alltid kontrollera vad som gäller just i ditt område innan du skrider till verket.

Den generella regeln för hur nära tomtgränsen du får bygga ditt växthus är 4,5 meter.
Bygglovsregeler för växthus i Friggebodsstorlek
- Ett fristående växthus, orangeri eller vinterträdgård får uppföras på en maximal ytan av 15 kvadratmeter och nockhöjd på högst 3 meter.
- Växthuset får inte placeras närmare tomtgräns, väg eller annan fastighet än 4,5 meter.
- Med grannens tillstånd och väghållarens medgivande kan du placera växthuset närmare än de ovan angivna avståndet.
Bygglovsregler för växthus i Attefallsstorlek.
- Ett växthus på upp till 30 kvadratmeter för uppföras i bostadshusets direkta närhet.
- Höjden från mark till nock kan vara maximalt 4 meter.
- Du får bygga flera hus enligt de här reglerna men den totala ytan får inte överstiga 30 kvadratmeter. Det innebär till exempel att du kan bygga ett förråd ett galleri, bastu eller ett garage tillsammans med ett växthus om hela bygget hålls under 30 kvadratmeter.
- Om du får de berörda grannarnas medgivande kan du placera växthuset i attefallsstorlek närmre än 4,5 meter från tomtgränsen. Annars är det detta avstånd du måste förhålla dig till.
- Du behöver normalt sett inget bygglov. Däremot måste du göra en bygganmälan för att bygga ett växthus eller orangeri i den här storleken.
För att bevara den goda sämjan i området är det både trevligt och bra att föra en dialog med grannarna om det planerade bygget. Berätta gärna i god tid om dina planer och skissa upp ungefär hur det kommer att se ut. Den stora fördelen med växthus är att det är en transparent byggnad som varken förmörkar eller skymmer vyn särskilt mycket. Tvärt om så tycker många att det bidrar med atmosfär och karaktär till hela området.

I de allra flesta fall brukar såväl grannar som förbipasserande tycka att ett växthus tillför karaktär till tomt och område. Men det är alltid trevligt att föra en dialåg med de familjer som bor runt dig.
Dela
6 Comments on “Växthusets placering – vilka regler gäller?”
Tack för att ni upplyser om reglerna om bygglov, det underlättar för många att känna till vad som gäller innan man startar igång ditt växthusprojekt! Att få bygglov tar dessutom lite tid, så det gäller att börja planera i tid lagom tills odlingssäsongen drar igång.
Hej och tack för respons. Ja, det är bra att veta
innan vad man får och inte får gör innan man börjar drömma.
Hej
Om grannens växthus står för nära tomtgräns… vem ska stå för ev skador som kan hända när mina barn leker i trädgården?
Oj, det problematiken har vi aldrig råkat ut för. Att kontakta en jurist som är specialiserad på dessa frågor kan vara en idé.
Trevlig helg.
Pingback: Hur Nära Tomtgräns Får Man Bygga Växthus? - Snickeri
Det brukar vara cirka 4 meter ifrån tomtgränsen men det är alltid bra att kontrollera vilka regler som gäller där du bor. Det brukar finnas information på din kommuns hemsida.