Växthusets storlek – vilken passar dig?

Vitt växthus bakom japanskt körsbär.
Storleken är så klart en fråga om tycke och smak – men också om budget naturligtvis. Här är några användbara utgångspunkter som du kan ta med dig när du funderar över antalet kvadratmeter på ditt framtida växthus.
Rubriken är en fråga som vi ofta får, både från kunder som besöker oss och följare i sociala medier. Det korta svaret blir ofta att det beror på hur du vill använda växthuset och hur stor yta av trädgården du vill, kan och får avsätta för ett växthus.  Det är många av våra kunder som vill kunna skörda tomater och gurkor, men de flesta anger också umgänge som hög prioritering för vad växthuset ska användas till. Lägg därtill om du vill kunna utöva en hobby av något slag eller bedriva någon form av verksamhet och du behöver plussa på antalet kvadratmetrar ytterligare.
Vitt växthus intill trähus.
Eva Halfwordson, som är en av grundarna av företaget, har en rejäl tomt. Växthus är 30 kvadratmeter. "Det ser ut som ett garage" var hennes spontana kommentar när det var rest. Men nu har hon växt in i det och uppskattar möjligheten att båda kunna odla mycket och äta middagar med vänner och familj. Braskaminen som hon har installerat kräver också en viss storlek.
Proportioner är viktiga. Därför behöver storleken på växthuset stå i relation till tomtens yta. Annars kan det hända att växthuset tar över hela trädgården. Resultatet kan självklart också bli det motsatta – det vill säga att växthuset upplevs som litet i förhållandet till trädgårdens storlek. Men det är enkelt åtgärdat med trädgårdens övriga planering.
Attefallsväxthus storlek large.
Snart är vårt första växthus för 2021 färdigt. Det är ett attefall large som är 30 kvm, alltså lika stort som Evas ovan. Idag behöver du endast göra en bygganmälan för ett växthus i den här storleken, därav namnet.
När det kommer till hur du tänkt använda ditt växthus så går det att skapa mycket odlingsutrymme i ett litet växthus. Men om du också drömmer om umgängesytor av olika slag så behöver du fundera ett varv till på antalet kvadratmetrar. Det går att laborera med odlingsbäddarna och antingen göra dem grunda eller välja bort dem och istället odla i kruka. Men det är betydligt bekvämare att odla i ”riktiga” odlingsbäddar, så om du tror dig vilja odla mycket så rekommenderar vi att bygga växthuset med bäddar.
Körsbärsblommor och brunt västhus.
Det här växthuset på 15 kvm är placerat på i en rejäl tomt som hör till en brun tegelvilla på Lidingö strax utanför Stockholm. Tack vare en bra planering av trädgården, utförd av Marika Delin, så smälter det väl in i såväl trädgård som övrig miljö.
Svante och Niclas tycker vi har en skön organisation i sitt växthus i Sköndal. Under vintern täcker de jordbäddarna med träplank som de under vintern använder som avställningsytor för övervintrande orangeriväxter.
Gröna växter på rad i växthus.
Den fiffiga och enkla lösningen som förvandlar odlingsbäddar till anvställningsyta i Svante och Niclas växthus. Lägg märke till att bäddarna är grunda men tillräckligt stora för en rad med tomatplantor.

Inte bara odling och umgänge.

Nästa fråga är om det är någon i familjen som önskar använda växthuset till någon form av verksamhet. Vi har genom åren haft många kunder som antingen integrerar det i sitt redan befintliga företag, eller som bygger företaget med växthuset som utgångspunkt. Det handlar om allt ifrån hotellverksamheter till butiker, handelsträdgårdar och skolor. Paula På Landet, Handeslträdgården Löfstad slott, Vaxholms B&B, Zetas och Kullabergds vingård är bara några exempel.
Rött växthus med skuggardiner i taket.
Det här växthuset i Falun gillar vi att återkomma till. Det är cirka 20 kvm, byggt med pulpettak och integrerat med ett galleri. Arkitekten bakom bygget är vår Magnus. Ett genialiskt sätt att förena två passioner - odling och konst, om du frågar oss.
Placeringen avgör också hur stort växthuset kan byggas. I storstadsområdena finns det idag allt fler tomter som är avstyckade vilket kan medföra att det finns allt mindre plats för att skapa en trädgård. Därmed minskar också möjligheterna att bygga ett växthus i trädgården. Vi har nu hittat en lösning som kan fungera i de här trädgårdarna. Våra lättbetongblock gör att det går att bygga på delar av tomter som ingen trodde att det var möjligt att göra något med – tills de kontaktade oss
Växthus byggt på bergsknalle.
Den här kunden hade nästan givit upp hoppet om att kunna realisera växthusdrömmen. Men se så bra det blev.
Ge alltså inte upp drömmen om att bygga ett växthus i trädgården utan att ha konsulterat någon från Sweden Green House. Det gäller förstås vare sig du har stor eller liten tomt. Vi kan alltid komma på besök om du behöver råd i val av placering, storlek, modell eller färg.
Grönt växthus med pulpettak under byggnation.
Våra pulpetväxthus är ett fint alternativ, både för den som vill bygga sitt växthus mot huskroppen och som fristående växthus. Det här är cirka 18 kvm.
Lycka till med växthusplanerna.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.