Växthusfråga – hur har ni anlagt odlingsbäddarna?

En man jobbar i växthuset
Det märks att det är många som är sugna på att kicka igång odlingssäsongen i växthuset. Just nu får vi många frågor om hur man bäst preppar odlingsbäddarna. Så här har vi gjort.
En av de många frågorna om odlingsbäddarna som vi får just nu handlade om vad vi har lagt i botten på våra odlingsbäddar och hur vi dränerar dem. Från början lades det platonplattor i odlibngsbäddarna här i Nacka, både i botten och på sidorna.

Det fungerade fint men när jorden sjönk blev den svarta platonmattan synlig. Egentligen ingen stor sak i det men särskilt snyggt var det inte. Eftersom växthuset i Nacka är lite av en testverkstad, bestämde Eva sig för att klä odlingsbäddarna med kakel.

Ett neutralt kakel som passar med betongen som odlingsbäddar och grund är gjuta av,  inhandlades på närmaste byggvaruhus. Innan hade bäddarna tömts på all jord och skrubbats rena. När kaklet var lagt fick fogarna torka ordentligt. Därefter kunde de fyllas med ny och frisk jord.

Men innan bottnades bäddarna med ett lager lecakulor. På det sättet blir det en bra dränering för växterna. Observera att vissa växter behöver ha kontakt med jorden så att de kan utveckla sina rotsystem - vin och aprikosträd till exempel. Eva har gjort hål i grundplattan för sina vinplantor.

Ovanpå lecakulorna lade Eva en fiberduk. På det sättet hindrar man lecan från att blanda sig med jorden vilket gör framtida jordbyten i bäddarna betydligt enklare samtidigt som lecakulorna inte behöver bytas ut vid varje tillfälle som jorden förnyas.

Det är värt att tilläggas att jorden inte byts varje år. Ibland byts endast det översta skiktet ut.

Nu har har helt klart suget efter att plantera väckts men ännu är det lite för kallt för att plantera plus att småplantorna behöver växa till sig lite  innan de kan sättas i jorden.

Tålamod!

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.