Växthuslivets designklassiker.

Textilmönster med fikonblad.
Det är svårt att säga vad det är som gör att viss design står sig över tid och som därför alltid är aktuell. Idag riktar vi ljuset mot en textilformgivares ikoniska mönster som inte förvånande tar avstamp i naturen och trädgården. Maria Åströms mönster kan lyfta vilken miljö som helst, såväl sommar som vinter.
Glada citroner som dinglar bland sirligt grenverk, fikonblad som vrider sig efter ljuset och dansande ekblad i flera nyanser av grönt. Alla är de mönster skapade av textilformgivaren Maria Åström. Många av växterna hör också hemma i växthuset och när vi såg dukar med mönstren Citrus Limon och Fiki hos trädgårdsformgivaren Marika Delin nyligen så kändes de helt rätt som bakgrund för en middagsdukning i växthusmiljö, särskilt så här års när växterna börjar förbereda sig för vintervila.
Bordsduk med det berömda citontyget och mönstret Fiki tillsammans i växthuset hemma hos Marika Delin och Calle Forwsberg. Foto Marika Delin.

Det visar sig att Marika inte är den enda trädgårdspersonligheten som använt sig av hennes mönster. I boken som speglar hennes formgivning: Mönsterträdgård (Scandiedition) av Cia Wedin, får vi reda på att landskapsarkitekten Ulf Nordfjell använde sig av Ekblad i en installation på Sollentunamässan när han skulle ge en försmak av den kommande utställningen ”Trädgård och konsthantverk”, som visades på Rosendals Trädgård under kulturhuvudstadsåret 1998. Långa våder av tyget fick gestalta grönskande häckar som böljar sig i trädgården.

Uppvuxen i en kreativ familj, med pappa Knut Werner Dahlström som var finsnickare och mamma Ulla Ericson som var textilformgivare, så bestämde sig Maria Åström för att satsa på illustrationsyrket. Karriären tog fart med mönstret ”En enkel”, den lilla tulpanen i olika färgställningar som hon ritade för Duro. Mellan 1972 och 2016 skapade hon närmare 50-talet olika mönster som använts flitigt av arkitekter i offentliga sammanhang och som även finns representerade på flera svenska konsulat och ambassader runt om i världen. Men de har också kommit att bli folkkära mönster som älskats använts av en bred publik i hemmen runt om i Sverige. Citrus Limon, som syns på en av de två dukar som Marika Delin använder till sin växthusmiddag, ritades år 1990 och betraktas idag som en modern klassiker.

En process som får ta tid.

Ljuvligt är möstret Fiki av textilformgivaren Maria Åström.

Naturen är alltid närvarande i Maria Åströms mönster. Inspirerad av uppväxten i tvåvåningshuset på Drottningholm, med mamma Ulla som gärna tog in blommor och växtdelar, både som inspiration och som dekoration. Naturen fanns alltid runt omkring henne och till slut blev den en del av hennes värld som hon kom att älska. Att inspirationen till de tidlösa och organiska mönstren kom från naturen, blev en självklarhet.

Designprocessen börjar ofta i trädgården eller i naturen. Det kan vara något hon ser och känner att hon vill göra något av. Därefter börjar hon skissa på växterna, deras blad och blommor i olika stadier. Det är en process som tar tid och kanske är det också därför som hennes mönster tål nötning av tidens tand. Lägg till de små överraskande detaljerna i form av ett maskätet ihoprullat blad, små djur och insekter eller en oväntad prick i mönstret som tonar ner det perfekta helhetsintrycket och som därför gör Maria Åströms formgivning så oerhört mänskliga och tilltalande.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.