Växthusmiddag enligt Marmeladeriet.

Gäster runt dukat middagsbord i växthus.

När Sanna Fyring Liedgren bjuder in till middag är mötet med människor lika viktigt som maten. Här är hennes bästa recept för att skapa en lyckad fest.

Det är oktober månad och hösten har verkligen slutit sitt grepp om Stockholm. Den bekanta doften av mylla och den höga luftfuktigheten gör att man inte längre dukar upp till fest utomhus, om man inte har ett växthus förstås. Det har matkreatören Sanna Fyring Liedgren har i sin trädgård i Nacka där hon bor med Oscar Liedgren och ett av de tre barnen som fortfarande bor hemma.

Till vardags driver Sanna Marmeladeriet. Företagsnamnet säger precis vad hennes verksamhet handlar om, att konservera, safta och sylta med målet att bevara och förädla gamla fina recept. Framför allt är det frukten i hennes stora trädgård som hon använder. Men hon gör också värdens godaste citrusmarmelad.

Men Sanna gör även andra event med mat. När vi på Sweden Green House bjuder in till växthusmingel är det nästan alltid hon som levererar maten. I samband med avskedet av vårt växthus på Millesgården var det hon som hade gjort alla de goda kanapéerna.

Den här fredagen har hon bjudit in mig och några vänner på enkel middag i växthuset. Jag är på plats lite tidigare för att hjälpa till. Mitt i dukningen passa jag på att ställa några frågor.

Sanna dukar i sitt växthus.
Sanna Fyring Liedgren dukar upp till fest i sitt grå Attefallsväxthus.

Varifrån kommer matintresset.

Min pappa som egentligen var konstnär, drev under en period restaurangen Cesannas kök på Östermalm i Stockholm. Han hade egentligen ingen erfarenhet, bara en stor passion för mat. Där serverades det ofta klassiska rätter som tjäder, gädda och Orre. Jag jobbade ofta, både kvällar, helger och under lov. Vi hade många cateringkunder så det var alltid mycket att göra vilket lade grunden till mitt stora intresse för mat.

Senare började jag arbeta på Restaurangakademin, skolan som grundades av fyra kockar med målet att bli en gastronomisk mötesplats för restaurangbranschen. En av mina kollegor var kallskänkan Karin Shädström som bland annat skrivit boken Kallskänkans kokbok. Av henne har jag lärt mig otroligt mycket.

Men du blev inte restaurangägare?

Nej, jag har jobbat mycket för tidningar och skapat recept som publicerats med bilder i magasin. Men när de ville förnya frilansavtalet valde jag att hoppa av för att istället driva verksamheten Marmeladeriet. Det känns som ett väldigt bra beslut och jag har massor med spännande projekt på gång.

Växthuset och recept på en lyckad fest.

Det grå växthuset utifrån.
Sanna Fyring Liedgren dukar upp till fest i sitt grå Attefallsväxthus.

Berätta om växthuset, hur länge har ni haft det?

Det har funnits här i två år nu. Vi valde att bygga ett växthus i Attefallsstorlek så det är cirka 24 kvadratmeter stort. Den grå färgen valde vi eftersom husgrunden är grå. Dessutom tycker jag att vitt kan bli lite skarpt i trädgården, särskilt under sommaren.

Upphöjda odlingsbäddar fyllda med tomater och fotogenlampor.
Växthusets inredning får växa fram över tid. I år har Sanna odlat tomater i de upphöjda jordbäddarna tillverkade av trä.

Hur använder ni det?

Jag har varit lite långsam med att börja odla men i år har lusten kommit. Den här säsongen har vi kunnat skörda tomater och vindruvor och jag planerar att utöka mina fruktodlingar runt växthuset. Just nu drömmer jag om björnbär som klättrar mot grunden. Sedan skulle jag vilja prova att spaljera päronträd. Rabarber vill jag också odla.

Under sommaren är vi här mycket. Det är många av middagarna som vi äter här. Så här års värmer vi upp växthuset med vår kakelugn. Det blir en skön och behaglig värme ganska snabbt och då är det skönt att vara här trots att det är kyligare nu. Man är liksom ute fast man är inne och att ställa till med fest är alltid härligt. För mig är mötet med människorna lika viktigt som maten.

Rottingsoffa intill öppen spis.

Den gröna kakelugnen går varm så här års.

Hur har du tänkt när du inrett det?

Jag låter inredningen få växa fram med tiden. Nyligen köpte jag en rottingsoffa så nu kan vi dricka te under persikoträdet. Vi har valt att inte bygga växthuset på gjuten platta. På marken har vi lagt grus. Just nu känns det som ett bra beslut men det kanske ändrar sig med tiden. Vi har en upphöjd odlingsbädd i trä på ena kortsidan. Där odlade jag tomater i år. Vi ska så småningom installera vatten till vår saltglaserade diskho från Höganäs keramik vilket jag verkligen ser fram emot.

dukat runt bord i växthus.
Färdigdukat! Gästerna kan komma.

Gästerna anländer.

Vad är receptet för en lyckad fest?

Jag tycker om enkel mat som går att laga hemma. Råvarorna är viktiga och jag väljer helst det som finns i säsong. Jag vill gärna vara med själv under middagen så därför lagar jag mat som går att förbereda och som inte kräver så mycket pyssel när gästerna kommit.

Jag serverar gärna vin till maten men tycker att det alltid ska finnas ett alkoholfritt alternativ. Det är superviktigt att gästerna får något att dricka med en gång. Då är det också viktigt att det finns något att äta till, vad som helst nästan. Jag skär gärna upp små bitar av osten som finns hemma och fyller en skål med goda oliver. Rostade mandlar är alltid gott. Antingen köper jag färdiga eller så skållar och rostar jag dem själv i en panna på spisen eller i ugnen med lite olja.

De sex gästerna
Välkommen Anna, Lollo, Anders,Anna-Karin, Eva och Katarina.

I skymningen droppar gästerna in en efter en. De samlas alla kring brickan med godsaker och Sanna fyller på varmt vin i vackra keramikkoppar av olika slag. Stämningen sprider sig i samma takt som imman på växthusglaset i den fuktiga oktoberkvällen.

Uppdukat för fördrink på bricka och fyra gäster i grått växthus.
Fördring med tilltugg. Det ska alltid finnas ett alkoholfritt alternativ är ett tips från Sanna för att skapa en lyckad fest.

Efter en stund är det dags att sätta sig till bords med gästerna har svårt att slita sig från de intressanta samtalen. Plötsligt händer det, alla sitter till bords och den rykande heta soppan serveras ur en vacker keramikskål med lock. Att det smakar är det inget tvivel om för när tallrikarna tömts fylls de snabbt på.

Soppa serveras till sex gäster kring runt bord i växthus.
Soppan serveras rykande het.

Kvällens meny

  • Varmt rödvin med Crème de Cassis, kanelstång och apelsincest.
  • Franska oliver, rostade mandlar från Spanien och bitar av Comté med päronhonung.
  • Zuccinisoppa med rostade pinjenötter och pistou på basilika. Lövbröd bakat på baguettedeg.
  • Vitt vin från Loiredalen och alkoholfri cider från Frankrike.
  • Päronkaka, te och kaffe.
  • Äppelsprit tillverkad av Sannas trädgårdsäpplen.
Soppa serveras till sex gäster kring runt bord i växthus.
Lövbrödet bakat på baguettedeg gjorde succé!

Skål och tack!

Vilken magisk kväll det blev. Intressanta samtal om allt från färgsättning till kreativitet och livet i största allmänhet. Skål och tack Sanna för allt, jag kommer gärna tillbaka och jag tro vi är fler som instämmer med den önskan.

Sex gäster som tackar värdinnan med en skål i växthuset.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.