
VÅR HISTORIA

Eva Halfwordsons och Magnus Wiströms växthusresa började för cirka 20 år sedan då Eva letade efter ett passande växthus till sin trävilla i Stockholm. Eftersom hon inte hittade något som stämde med hennes vision började hon planera för att bygga ett på egen hand.
Eva som då arbetade som byggnadsantikvarie, hade förälskat sig i de klassiska växthusen i trä som fortfarande finns på Rosendals trädgård i Stockholm och på Sofiero i Helsingborg. Med inspiration från reglar som hon hittade i de gamla nedlagda växthusen i Tungelsta handelsträdgårdsstad, började hon planera för hur växthuset skulle utformas. Det skulle ha de rätta proportionerna, vara smäckert och ge ett spatiöst och luftigt intryck. Det var också viktigt att växthuset skulle ha maximalt med ljusinsläpp för att tillfredsställa de som vill odla mycket i växthusen. Det är där de profilerade reglarna kommer in i bilden.

Till sin hjälp tog hon arkitekt/civilingenjör Magnus Wiström som bidrog med sitt kunnande. Han utvecklade växthusen på en mer detaljerad nivå och tog fram ritningar så att husen kunde sättas i produktion.
Två olika standardmodeller skapades vilka fortfarande ritas, tillverkas och byggs. Den ena modellen har ett klassiskt sadeltak, det vill säga att det har två takfall. Den andra modellen har ett takfall och kan utseendemässigt liknas vid en gammaldags skolpulpet vilket också har givit det dess namn - växthus med pulpettak. Trots att de bara är två modeller de handlar om skiljer sig växthusen som vi bygger ganska mycket åt beroende på storlekar och hur de placeras på platsen – fristående eller tillsammans med andra byggnader. De går att vrida på dem, göra dem smalare eller bredare. Möjligheterna är inte obegränsade men väldigt många.

Det första växthuset
Det första växthuset byggdes i Eva Halfwordssons trädgård år 2002. I och med det börjad också ryktet spridas om träväxthusen framtagna med inspiration från vårt svenska kulturarv, och som målas för hand med tre lager linoljefärg. Förfrågningarna kommer och sakta men säkert byggs varumärket Sweden Green House upp.
Ett av de första växthusen som byggs monterades strax utanför Stockholm precis innan stormen Gudrun ödelade skog, mark och byggnader i delar av Sverige. Men växthuset vi rest klarade eldprovet och vi betraktar därför våra växthus som stormtestade. Tack vare kunskapen som finns i företaget har vi också kunnat dimensionera växthusen för snölast vilket gör att många som bor i de norra delarna av Skandinaven känner sig trygga med att bygga växthus från oss.

Med tiden kom också förfrågningar på specialriktade, eller arkitektritade växthus. Den största förfrågan hittills kom från Bygdøj Kongsgård utan för Oslo för några år sedan. De ville bygga en anläggning liknande den på Rosendals trädgård. Magnus Wiström ritade ett stort tvillingväxthus på 230 kvadratmeter som vi fick i uppdrag att bygga. Växthuset blev beviset på att vi klarar av att genomföra den typen av projekt, vilket också har lett till uppföranden av flera andra större växthus. Ett exempel är vinkelväxthuset på 130 kvadratmeter som vi har ritat, tillverkat och byggt på uppdrag av Handelsträdgården Löfstad slott. Det här är en trend som fortsätter. Nyligen skrev vi kontrakt med Kunskapsparken i Lund där vi inom kort ska bygga två växthus på 60 kvadratmeter som ska användas för utbildning bland annat.
Vi har märkt att efterfrågan på växthus har stigit markant under de senaste åren. De ökade odlingsintresset har spelat en roll samtidigt som världsläget har bidragit till att allt fler väljer att stanna hemma i stället för att resa i väg under semestern. Trädgården blir en allt viktigare del av hemmet samtidigt som intresset för att odla egna grönsaker och blommor fortfarande ökar. Ännu verkar inte piken vara nådd. Naturligtvis har lockelsen av att kunna starta våren i förskott och dra ut sommaren långt in på hösten, till och med över vintern, en stor inverkan för det ökade intresset. Växthus har blivit en livsstil, där nöje och nytta blandas. Kunderna vill både odla och bjuda vänner på middag bland doften av mylla och med det gröna bladverk som naturlig fond.

Eget snickeri och måleri
Det var den ökade efterfrågan som bidrog till att vi beslutade oss för att starta ett eget snickeri och måleri. Resan från ord till handling har inte varit spikrak men år 2020, mitt under den brinnande pandemin, slog vi upp portarna till det som numera är förtagets pulserande hjärta, Sweden Green House snickeri och måleri i Södermanland, närmare bestämt i Usta. Här sågas och målas alla växthusdelar med tre lager linoljefärg, för hand.
Placeringen av vårt snickeri och måleri är vald med omsorg. Närheten till tillverkningen gör att vi kan vara snabbfotade och övervaka produktionen vilket är särskilt värdefullt när vi tillverkat de arkitektritade växthusen. Att fabriken finns på en armslängds avstånd innebär också att transporterna till och från platsen förkortas. Våra kollegor är ett noggrant utvalt gäng skickliga hantverkare vars kärlek till trä, linoljefärg och inte minst till våra växthus, inte går att ta miste på.
Att förvalta, utveckla och sprida kunskap om ett svenskt hantverk sprunget ur vårt svenska kulturarv, till kommande generationer är en drivkrafter nog så god för oss alla som arbetar på Sweden Green House. Möjlighet att arbeta med en fin produkt tillverkad av väldoftande trä och linoljefärg kommer som bonus.

Dela