Växthussäsongen börjar med försådder.

Försådda småplantor.
Karin kickar i gång sin säsong i växthuset med att förså några av sina favoritgrönsaker och tipsar samtidigt om ett smart sätt att bli av med sorgmyggor.

Livet i växthuset börjar oftast inomhus i februari-mars, med försådderna. En mysig tid då man får peta ner frön i jorden och tända extrabelysningen i ”barnkammaren”.

Men ingen av oss har ju obegränsat med plats och därför gäller det att fundera på vad man verkligen behöver förkultivera och vad som kan vänta, för plantorna kommer att ha hunnit bli ganska stora innan det är dags att sätta ut dem i växthuset. Mitt val faller alltid på chili, aubergine och tomat, värme- och ljuskrävande växter som behöver en lång säsong för att ge riklig skörd.

Frösådda småplantor i brätten.

Aubergine har seglat upp som en av favoriterna i min matlagning och i år har jag valt att odla tre olika sorter: Early Long Purple, Rosita och Diamond. Aubergineplantan är också fantastiskt vacker och blir lätt ett stilleben på sin plats i växthuset.

De här plantorna är ungefär fem centimeter höga nu och har satt ordentlig fart. De såddes för drygt en månad sedan och skolades om tjugo dagar senare, då hade ett par karaktärblad utvecklats fint och det var dags för de att få lite mer näringsrik jord att stå i. Vermiculiten jag strösslar på hjälper till att hålla fukt och det reflekterar också ljuset lite grann så att plantan får ännu mer av den varan runt sig.

Chili kan ta väldigt olika lång tid på sig att utvecklas. Några är riktigt tröga, så ha tålamod. De här plantorna såddes för en och en halv månad sedan och skolades om för tio dagar sedan. Nu får de en svag näringslösning varje vecka för att växa jämnt och fint.

Sorterna i år är Hot Lemon, Bulgarian carrot, Serrano, Padron, Espelette, Black Jalapeño och Sarit Gat. Jag har sått tre av varje sort och tänker senare plantera ihop dem tre och tre för att få riktigt kraftiga chilibuskar.

Årets försådder i fråpåsar.

Tomaterna växer fort när de väl sätter igång, så de ska man inte så alltför tidigt. När man väl sår gäller det att vara beredd och ha en ”tillväxtplan”. Men jag har en sån 😊 och har valt att köra igång redan tidig mars - först har jag dem inomhus, sedan står krukorna i växthuset skyddade av bubbelplast ett tag, sedan ner på sin slutliga plats i bäddarna i växthuset. Det absolut viktigaste är att tillgodose deras behov av ljus. Eftersom jag börjar med de här tidiga sådderna inomhus har jag alltid extrabelysning. Inte förrän en bit in i april kan vi helt förlita oss på dagsljus.

Målet är att få knubbiga och stabila plantor, för lite ljus kommer att göra dem långa och rangliga, mindre produktiva och mer sårbara. De här fröna har hög grobarhet så jag sår bara ett i varje plugg, annars kan man så dubbelt och gror båda fröna tar man bort den svagaste plantan.

Påse med biologiskt växtskyddsmedel.
Tips! Med sådderna kommer sorgmyggor som ett brev på posten. I samband med att jag beställer frön brukar jag därför också beställa gula klisterpapper och nematoder. Det senare vattnar man ner i jorden och för att bekämpa ägg och larver. Vips så är de små flygfäna borta! Verkligen värt besväret.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *