Vi besöker Larsson korgmakare i Gamla stan.

Badhusstolen tillverkad av Larsson Korgmakare.
Vi älskar rotting. Anledningarna till vår vurm är flera, att det är ett naturmaterial som smälter in fint bland grönskan i växthuset är en av dem. Jag träffade Erica Larsson på Larsson Korgmakare för att se hur det går till när man formar det hårda materialet till designade sittmöbler.

I en dunkel källarlokal på Skeppsbron lyser flitens lampa. Bland höga stolstravar och rottingbuntar hittar Erica Larsson och hennes kollega Lasse tillräckligt med plats för att skapa de legendariska stolarna i rotting som Larsson Korgmakare gjort sig kända för.

Ett ryggstöd av rotting blir till.

Erica Larssons kollega Lasse lägger den sista handen på ryggstödslyran av rotting på en klassisk stol från Svenskt Tenn.

Det är inte bara växthusnördar som älskar rottingmöbler. Erica märker rent generellt att intresset för möbler tillverkade av det lätta naturmaterialet ökar. Många uppskattar att det är enkelt att flytta runt dem. De passar lika bra inomhus som utomhus om man placerar dem under tak. Långvarig fukt är det enda man inte ska utsätta rottingmöbler för. Växthuset är med andra ord en perfekt plats för de här möblerna.
Ett ryggstöd av rotting blir till.

Vi älskar att möblera med rotting i växthuset.

-Deras luftiga form gör dem lättplacerade samtidigt som de passar i de moderna skandinaviska och ljusa hemmen. Att vi just nu längtar efter att omge oss med naturmaterial är en annan fördel. Men framför allt känns det som folk börjar sätta värde på handgjorda kvalitetsmöbler, säger Erica som är korgmakare i fjärde generationen.

Larsson Korgmakare grundades år 1903 av Ericas farfars far och hans bror. En av de första kunderna var NK. Fortfarande är det rotting som de arbetar med i verkstaden. En del sjögräs- och papperssnöresproduktion är fortfarande kvar. Men då handlar det framför allt om reparationer av möbelsitsar till stolar som ofta är inköpta på auktion.

Erica Larsson från Larsson Korgmakare.

Erica Larsson är fjärde generationen korgmakare i släkten Larsson. Här värmer hon de hårda materialet så att det blir böjbart.

- Jag började i företaget 1989 och tog över verksamheten år 2005. Innan arbetade jag med administration på kontor. För mig var det ett naturligt steg att ta över, uppväxt bland rotting som jag är.

Tillverkningen går till på ungefär på samma sätt som förr. Erica visar hur den hårda rottingen blir böjbar när den hettats upp. Därefter kyls det ner med kallt vatten som stryks på med en trasa.

Rotting är en lian.

Rotting är egentligen en lian. Erica Larsson importerad odlad rotting från Malaysia.

Ett hållbart material

-Rotting är egentligen en lian. Det är ett segt och slitstarkt naturmaterial som vi importerar från Malaysia. För att inte bidra till skövling av regnskog har vi valt att framför allt använda odlad rotting.

Det var på 1700-talet, mycket tack vare Ostindiska Kompaniet, som rottingimporten till Europa tog fart. Till en början användes materialet framför allt till flätning av stolsitsar. I mellankrigstider började man även tillverka möbler av rotting. Det var under den perioden som Ericas farfar John inledde ett samarbete med arkitekten Josef Frank. Möblerna som han designade tillverkas fortfarande av Larsson Korgmakare i Gamla Stan.

Rotting är en lian.

Från 1700-tal till modern tid. Rottingstolarna är designade av Matti Klenell och Carina Seth Andersson till nya Nationalmuseum. Larsson Korgmakare står för tillverkningen. Foto: Pia Ulin,.

Men de har också kvar tillverkningen av möblerna från Ericas förfäders tid, badhusstolen till exempel. Det var John Larsson, Ericas farfar som på 1940-talet, designade den lätta vilstolen med hög rygg för Centralbadet i Stockholm. Än idag tillverkas den på beställning till kunder.

Rotting är en lian.

Badhusstolen tog Larsson Korgmakare fram till Centralbadet i Stokholm. Den tillverkas forfarande på beställning.

-En rottingstol har lång hållbarhet. Ibland får vi ta emot och reparera stolar från både 1940 och 50-talet, ja ibland till och med från 1930-talet. Om man gör en omlindning och en lackning blir de som nya igen.

Foto: Helena Kaasik och Pia Ulin.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *