Vi har börjat drömma om växthusodlingarna 2022.

Vit aubergin.
Det duggar just nu tätt mellan fröfirmornas nyhetssläpp. Vi faller pladask för frestelserna och har börjatr drömma om årets odlingar i växthuset.
Inspirationen inför odlingsåret 2022 kommer dock inte enbart från fröfirmorna. Förra årets odlingar har givit blodad tand. Även våra ambassadörer inspirerar oss mycket. Eftersom växthuset är mellanrummet mellan ute och inne börjar vi även tänka på vad trädgården framför växthuset ska innehålla, förutom de perenner som redan finns planterade.

Med erfarenhet från förra årets odlingar.

Chili och aubergine.
Klockformad chili och rosa aubergine blir det nog i år igen.

En nyfunnen kärlek har blivit den lilla klockformade chilin som Karin Eliasson planterade i växthuset förra säsongen. Den bar de sötaste frukter som någonsin skådats, milda och goda.  Samtidigt är plantan väldigt dekorativ i växthuset, om man bryr sig om sådant. I år är vi sugna på att prova bärpepparen ´Nepalese bell´som är en nyhet i Impectas sortiment. Den har en något annorlunda klockform men ska forfarande vara av den milda sorten.

Det får bli övergången till nästa skönhet som nog är den vackraste grönsak vi någonsin sett. Den ljusa auberginen som i slutet av säsongen blev svagt rosa är en grönsak vi gärna odlar igen nästa säsong. I år satsar vi nog på Rosa Bianca från Runåbergs fröer. Det är en gammal sort från Italien som ska vara söt, god, inte det minsta bitter. Den verkar lockande.

Nya sorter av gamla trotjänare.

Tomat och gurka i växthus.
Tomat och gurka blir det varje år. Det finns många sorter att välja bland, vilka tänker ni satsa på?

Tomater vill vi alltid sätta i odlingsbäddarna och vi är medvetna om att vi tjatar lite men det finns inget godare än hemodlade tomater. Om du är det minsta odlingssugen så är tomater ett måste och verkligen värt hela besväret med såväl växthusbygge som den årliga odlingen av de röda frukterna.

I år satsar vi på den plommonformade körsbärstomaten Carpaccio - en nyhet från Lindbloms frö. Lindbloms har även en tomatpaprika som verkar lockande. Den ser ut som en paprika med tydlig klyftindelning men utan dess blockindelning. När det kommer till de lite större tomaterna så är vi sugna på Sorrento från Gourmetgarage som är Amalfikustens berömda salladstomat. Det är ju så härligt med sallader och har vi sallat och gurka i växthuset blandar vi ihop den direkt på plats.

Gurka odlar vi också varje säsong. I år är vi sugna på de ekologiska fröerna av sorten ´Marketmore´ från Gourmetgarage. Så får det nog bli.

Ettåriga klättrare.

Blomman för dagen och klockranka.
Blomman för dagen hemma hos Svante och Niclas och en enorm klockranka på Rosendal för några säsonger sedan. Fina målbilder för hur det kan bli i växthuset i år.

Att odla sommarblommor är en stor trend just nu. Det dyker upp nya blomsterbönder och fröodlingar i varje buske. Kul tycker vi. De flesta ettåriga blommor trivs bäst utomhus men det finns några sorter som fungerar utmärkt i växthuset - blomman för dagen och klockranka. Vi har som måla att åtminstone odla någon av de båda klättrarna i växthuset i år.

Den intensivt blå Blomman för dagen på bilden odlade vår(a) ambassadörer Svante och Niclas i sitt växthus i somras. Bilden är tagen i september. Vi tänkte prova en något mildare blå och har kikat på ´Heavenley Blue´från Impecta. När det kommer till klockrankan så har Gourmetgarage en spännande mix  - Cobea Scandens - som får blommor i olika lila nyanser. Den finns i deras frösläpp för 2022.

Omskolade småplantor.
Varje år odlas det småplantor i växthuset i Nacka.
Vi är egentligen Eva och när det är högtryck i växthusvärlden så brukar hon faktiskt ta till butiksknepet, det vill säga köpa färdiga småplantor. Men varje år fylls växthuset med småplantor på temat försöka duger. Det är ju passionen för växter och odlingen som de flesta av oss som arbetar i verksamheten har gemensamt. Det är längtan efter att skörda solmogna tomater som fört oss hit.

Grönsaker utomhus

Vaxbböna och kålrabbi.
Bönor och kålrabbi i trädgårdens upphöjda jordbäddar är planen för i år.

Eva odlar också i upphöjda jordbäddar i trädgården och bönor är något som brukar åka ner i bäddarna. Så blir det troligen även i år. I år skulle det vara kul att testa den ekologiska bönblandningen från Runåbergs fröer.

Det skulle också vara spännande att odla kålrabbi och eftersom vi är inne på ett rosa tema i år så kan Azur star från samma Runåbergs vara en idé.

Trädgårdens blommor.

dahlia och luktärter.
Dahlia och luktärter, ja varför inte om det hinns med.

Blommor blir det också utanför växthuset. Eva har tidigare provat att odla luktärter inne i växthuset men i år kan de få växa utomhus eftersom vi har fått lära oss att de trivs bäst i djup jord under bar himmel. Det skulle också vara spännande att hänga på trenden med dahlior.

När det gäller båda de här blommorna har Zetas ett bra sortiment. Victorias luktärtsmix "Tea rose" verkar spännande. Årets dahliakollektion är inte lanserad ännu men om det även finns en spännande dahliamix så kan det vara ett bra alternativ.

I februari kan man börja med de första frösådderna, det är ju faktiskt inte så långt dit, yay!

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.