Vinterns blommande ros

Julrosor, den vanliga vita Hellebourus niger i kruka i växthuset och en röd hybrid i trädgården
Julrosor, den vanliga vita Hellebourus niger i kruka i växthuset och en röd hybrid i trädgården

Julrosen är en perenn växt som du kan hitta som krukväxt i butikerna så här års. Det är också en av de få växter som blommar nu och växthuset är en bra växtplats för den.

En av de växter som faktiskt blommar så här års är julrosen. Det är en perenn växt som alltså blommar mitt i vintern vilket gör den till en av våra favoritväxter. De ljuvliga blommorna förgyller tillvaron vilken kall vinterdag som helst.

Den vita ljulrosen, som är så vanlig hos oss så här års, har det vetenskapliga namnet Helleborus niger. Men det finns ungefär 20 olika arter samt en mängd korsningar i Helleborusfamiljen. Alla blommar de tidigt på året vid olika tidpunkter. I vår trädgård växer det en mörkröd hybrid som blommar på våren. Något innan det vita löjtnanshjärtat börjar blomma, slår den ut.

Skötselråd och användning.

Vintersäsongens klassiskt vita julros står sig dock inte lika länge inomhus som utomhus. I växthuset, där det är något svalare kan den däremot trivas fint. Vi använder den gärna som dekoration i låga krukor på bordet i vårt växthus eller som blickfång bakom halmen på murarna.

Ett tips är att klippa några av de utslagna blommorna, lägga dem i en skål med vatten blandat med lite snittblomsnäring. Placera skålen inomhus. På det sättet får du dubbel användning av julrosen samtidigt som svalkan i växthuset gör att plantan trivs bättre.

Framåt vårkanten kan du plantera din julrosplanta på lämplig plats i trädgården. Eftersom den blommar vintertid kan det vara bra att sätta den på en plats där du ser den mycket. Vid entrén där man ofta passerar till exempel. Jorden ska gärna vara väldränerad, djup, mullrik och något kalkhaltig.

 

Text och bild:Helena Kaasik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.