Vinterns blommande ros

Julros
Julrosen är en av få växter som blommar på vintern, ibland trots att det ligger snö på marken. Vi brukar dekorera växthuset med julrosor till advent. Här kommer våra bästa skötselråd.
Julrosplanta i växthus.

Det är en perenn växt som alltså blommar mitt i vintern vilket gör den till en av våra favoritväxter. De ljuvliga blommorna förgyller tillvaron vilken kall vinterdag som helst.

Den vita julrosen har det vetenskapliga namnet Helleborus niger. Men det finns ungefär 20 olika arter samt en mängd korsningar i Helleborusfamiljen. Alla blommar de tidigt på året vid olika tidpunkter. I Evas trädgård i Nacka växer det en mörkröd hybrid som blommar på våren. Något innan det vita löjtnanshjärtat börjar blomma slår den ut. Men det finns många andra färger som är vackra.

Skötselråd och användning.

Vintersäsongens klassiskt vita julros står sig dock inte lika länge inomhus som utomhus. I växthuset, där det är något svalare kan den däremot trivas fint. Vi använder den gärna som dekoration i låga krukor på bordet i vårt växthus eller som blickfång bakom halmen på murarna.

Ett tips är att klippa några av de utslagna blommorna, lägga dem i en skål med vatten blandat med lite ekologisk snittblomsnäring. Placera skålen inomhus. På det sättet får du dubbel användning av julrosen. Själva plantan trivs dock bättre i svalkan i växthuset.

Framåt vårkanten kan du plantera din julrosplanta på lämplig plats i trädgården. Eftersom den blommar vintertid kan det vara bra att sätta den på en plats där du ser den mycket. Vid entrén där man ofta passerar till exempel. Jorden ska gärna vara väldränerad, djup, mullrik och något kalkhaltig.

Lycka till med julrosodlingen.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

3 Comments on “Vinterns blommande ros”

    1. Just den här är fotograferade hos en kund, så jag vet faktiskt inte var den är köpt eller hur den är odlad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *