Vinterskörda i växthuset

sallad
Glöm inte bort att odla i växthuset även på vintern. Här tipsar vi om vad du kan prova att odla innan tomaterna åker ner i odlingsbäddarna.
Härom dagen fick vi en odlingsfråga från kunder som fick sitt växthus monterat och klart lagom till jul. Nu var de sugna på att odla och undrade vad som är lämpligt att satsa på mitt i vintern. Vi vågar påstå att vi är riktigt vassa på allt som har med byggnation av träväxthus att göra och älskar även att odla i dem.  Men vi är inga experter på odling. Som tur är kan man ta hjälp så här kommer några beprövade idéer inhämtade från riktiga proffs.
Inspirationen kommer idag från Rosendals trädgård som under vintern vissa säsonger odlar till trädgårdens restaurang. Just den här gången var det mangold och olika sallatsblad som växte i bäddarna. Det var så härligt och dessutom fantastiskt vackert så vi vill verkligen uppmuntra till vinterodling.

Det finns flera grönsaker som tål kyla riktigt bra. Vill man vara på den säkra sidan så värmer man upp sitt kallväxthus med en frostvakt eller liknade. Det går också skydda odlingarna med fiberduk.

Fördelarna med att odla sina egna grönsaker under den mörka årstiden är många. Dels är de här grönsakerna rika på vitaminer och mineraler vilket kroppen så väl behöver, dels smakar vissa av dem faktiskt bättre om de odlas i kyla.

Här är en lista på tåliga sorter som klarar en del frost och som är perfekta att odla i växthus.

  • Machésallat, mangold och vintersallat
  • Asiatiska bladväxter som pak choi, mizunakål och salladssenap. De kan behöva extra belysning under den mörkaste tiden.
  • Persilja. Den krusbladiga sorten är mest tålig

Ok, det som återstår nu är väl bara att sätta igång med jobbet.

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.