Vinterträdgård , vad är det?

En av de vinterträdgårdar som Sweden Green House designat

Skillnaden mellan ett växthus, orangeri och vinterträdgård är egentligen inte så stor. Men det finns dock vissa viktiga saker som skiljer de tre glashusen åt. Sweden Green House reder ut begreppen, först ut är vinterträdgården.

Drömmer du om ett hus i glas som du kan använda året runt, framför allt för socialt umgänge och avkoppling snarare än till odling. Då är det kanske en vinterträdgård du ska satsa på.

En vinterträdgård är ett inglasat rum, ofta en förlängning av huset, som är välisolerad i alla delar av konstruktionen, både i golv, tak och väggar fönster och dörrar. Utseendemässigt behöver det inte vara så stor skillnad vinterträdgården och ett växthus eller ett orangeri. Men av dessa tre är vinterträdgården den mest isolerade varianten, skapad för att kunna värmas upp året runt.

Den första kända byggnaden som var anpassad för uppvärmning på det här sättet uppfördes på 1800-talet i Regents park. Andra kända byggnader är Crystal palace, de båda ligger i London.

Men från början härstammar begreppet från 1700-talet då det förekom att man byggde ut herrgårdar och slott med ett inglasat uterum. I dessa placerades ofta exotiska växter samtidigt som det fungerade som en förlängning av bostadshuset.

Det är inte så stor skillnad från hur vi tänker i dag med andra ord. Skillnaden är dock att på den tiden fanns det inte fönsterglas med samma goda isolerade effekt som det finns idag. Det var ganska kallt i vinterträdgården. För att skydda de dyrbara växterna höll man med hjälp av en kamin, värmen på en tillräckligt hög nivå så att växterna skulle överlevde.

Det är också något romantiskt och filmsikt över vinterträdgårdar eftersom de har spelat en stor roll i vissa filmer. Ett exempel är filmen Giftas på låtsas där karaktären Brontë, spelad av Andie MacDowel, går med på att gifta sig med franske George, spelad av Gérard Depardieu, för att få ett kontrakt på en lägenhet med vinterträdgård. George som är i desperat behov av ett amerikanskt uppehållstillstånd flyttar in i lägenheten.

Även vi på Sweden Green House designar vinterträdgårdar i olika utföranden. Stommen är fortfarande tillverkad av trä. Därefter kan man utforma dem på olika sätt för att få den isolerande effekten som eftersträvas.

Text: Helena Kaasik, foto: Sweden Green House

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

2 reaktioner “Vinterträdgård , vad är det?”

  1. Pingback: Säg växthus och alla vet vad det handlar om - eller?

  2. Pingback: Ett växthus från Sweden Green House kan bli ett orangeri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.