FAQ / Vanliga frågor

Hittar du inte svar på din fråga så kontakta oss på: info@swedengreenhouse.se

I Norden har vi en lång tradition av att bygga med trä, även växthus, vilket gör att träväxthusen passar in rent byggnadshistoriskt. Trä är också ett material som ger ett mjukt intryck, en bra akustik i rummet och som – till skillnad från till exempel aluminium –  går att restaurera vackert genom åren.

Det går alldeles utmärkt! Att utnyttja en knepig plats – som en sluttning – för ett växthus är ofta en bra idé. Växthuset blir spännande invändigt med möjlighet till terrasserade odlingar och utvändigt tar ett vackert murverk upp höjdskillnaden.

Vilken grund och sockel du väljer för ditt växthus får betydelse både för utseende och funktion. Grunden kan göras på olika sätt: antingen som en gjuten sula eller som en helgjuten betongplatta. De två varianterna har olika fördelar.

GRUND MED SULA

Med en sula har växthusets golv och bäddar kontakt med marken under, vatten rinner naturligt ut och växternas rötter kan ta del av markskiktet under. Det blir enkelt för dig om du vill ”öppna upp” golvet och t.ex. plantera ett träd någon gång. Flexibelt – helt enkelt.

GRUND MED PLATTA

En gjuten betongplatta ger möjlighet att isolera golvet, lägga in plattor och kanske till och med golvvärme. Isolerat golv gör det lättare att hålla rummet frostfritt över vintern, om du så önskar. Med en helgjuten platta är det viktigt att tänka på avlopp, det behövs för att vatten ska kunna rinna ut, både från golvet och från växtbäddarna.

När du köper ett växthus får du en måttsatt grundritning framtagen för ditt växthus. Av ritningen framgår även mått och placering av odlingsbäddar. Du ansvarar själv för byggnation av grunden, men vi bistår gärna med råd.

Våra standardhöjder är 40, 50 respektive 60 cm. Men det går att variera.

Nej, växthus måste inte ha sockel, men Sweden Green House växthus har alltid sockel. Anledningen är att det både är praktiskt och vackert. Det är lättare att planera för upphöjda odlingsbäddar i växthuset, det hindrar att snö lägger sig direkt mot glaset på vintern och att grus och jord slår upp mot glaset när det regnar. Det ger också ett lugnare intryck, sett utifrån, då man inte ser allt som står och ligger på golvet inne i växthuset. Dessutom förankrar det växthuset till marken, rent estetiskt. 

Sadeltak har takfall åt två håll medan pulpettak har ett ensidigt takfall.

Historiskt sätt har växthuset varit ett utrymme för odling medan orangeriet varit ett rum för vinterförvaring av frostkänsliga växter, främst citrus. Idag benämner vi ofta växthus som kan hållas frostfria på vintern, för orangeri.

En vinterträdgård är ett rum med mycket glas som släpper in dagsljus, men som är uppvärmt på vintern och har extra belysning så att även tropiska och andra köldkänsliga växter kan trivas där. En vinterträdgård är arrangerad så att det ska vara trevligt att vistas där vilken tid på året som helst, växtligheten är densamma året runt. Till skillnad från orangeriet som traditionellt var byggt främst för vinterförvaring.

Absolut. Det kräver speciallösningar i konstruktionen, men är fullt möjligt.

Ja, förutsatt att det inte är större än 30 kvm eller högre än 4 meter i nock och att du inte sedan tidigare har byggnader som räknas som attefallshus på tomten. Vi är vana att rita växthus som faller inom ramen för attefallshus, åt våra kunder. Vi kan anpassa modeller så att det blir så optimalt som möjligt för kunden och hjälper gärna till även med bygganmälan om så önskas.

Absolut. Vi kallar det för sammanbyggda växthus. Läs om detta här eller botanisera i vårt galleri för att se exempel och få inspiration.

Traditionen säger att växthus, för bästa odlingsresultat, skall ligga med gavlarna i nord-sydlig riktning. Men det finns många fler saker att ta hänsyn till när man funderar kring placering.

Det är ibland svårt att veta hur stort växthus man vill ha. Storleken avgörs både av hur tomten och kringliggande hus ser ut och hur växthuset är tänkt att användas.​

​Alla Sweden Greenhouse växthus har en väl tilltagen nockhöjd vilket gör att även ett litet växthus känns luftigt, men det är lätt att underskatta hur växter och möbler påverkar känslan av rymd. Fundera igenom hur du vill använda ditt växthus och dimensionera det därefter. Vill du skapa olika rum i växthuset är det bättre att öka längden än bredden. ​

I de allra flesta fall behöver du ansöka om bygglov eller göra en bygganmälan för att få sätta upp ett växthus. Du kan själv undersöka vilka regler som gäller där du bor genom att kontakta din kommun.

Om du behöver hjälp kan vi ta reda på villkoren för just ditt växthus och vi kan också hjälpa till med ett eventuellt bygglov eller bygganmälan när det blir aktuellt. Här intill ser du priser på dessa tjänster samt ett exempel på hur en bygglovshandling kan se ut.​