Ett växthus blir till

Ett växthus blir till

Vi får ofta frågan hur det går till att bygga ett växthus. Svaret är att växthuset tillverkas på vårt snickeri och målas sedan i måleriet. När alla reglar är klara packas de tillsammans med takfönster och dörrar och levereras i ett snyggt paket till kund. Samtidigt går glaset iväg från glasfirman. På plats hemma hos kunden tar våra montörer emot allt och påbörjar processen att montera. I det här inlägget berättar vi mer.

 

 

I det här dokumenterade fallet handlar det om ett växthus med sadeltak som är cirka 20 kvadratmeter stort. Det har en helglasad dörr på långsidan och en 40 cm hög sockel. Växthuset kommer färdigmålat från vårt snickeri, i den kulör som kunden valt. 

Vi kommer nästan alltid in i processen när grunden är gjuten, ett arbete som utförs av en entreprenör som kunden väljer på egen hand. Ritningarna står vi dock för. Det är viktigt att grundarbetet utförs på ett bra sätt så att det går smidigt att montera växthuset. Det brukar dock sällan vara några problem när det är proffs som utför arbetet.

 

 

Eftersom det förbereds för braskamin och odling i samband med att grunden gjuts så är det bra att så tidigt som möjligt bestämma sig för hur man vill använda växthuset. De flesta av våra kunder vill både umgås och odla i växthuset och många väljer att installera en braskamin för att kunna förlänga säsongen. Här ska kaminen installeras vid växthusets ena kortsida och där har det förberetts en mur, som skorstensröret kan gå ut igenom.   Har har kunden också valt att göra fasta odlingsbäddar, vars kanter gjutits i samband med att bottenplattan gjordes.

Man kan också välja bort att gjuta en hel bottenplatta och i stället göra en sula, som sockeln gjuts eller muras upp ifrån. I ett växthus som står på sula har man kontakt med underliggande mark inne i växthuset, vanligast är kanske att då lägga grus eller någon form av marksten inne i växthuset.  Med en gjuten platta är alternativen till golv fler. 

 

 

I det här växthuset är det förberett med en smal odlingsbädd längs med ena långsidan och bredare bäddar på motsatt sida. Här kommer mycket odling att rymmas. Det finns dock en rejäl yta kvar i växthusets centrum, där det går att möblera med sittmöbler - bord, stolar eller loungemöbler att chilla i. Det går också att rulla ut ett par yogamattor eller ställa upp ett snickarbord om man skulle vilja göra det. Möjligheterna är många.

För att monteringsarbetet ska gå smidigt behövs det gott om utrymme runt växthuset för att lägga ut alla delar och kunna montera ihop sidostyckena innan de ska resas på grunden.

 




Växthuset börjar ganska snart att ta form. Här är gaveln redan på plats. På bilden ovan syns odlingsbäddarna tydligt, den grunda på vänstra flanken och de djupa på var sida om ingången.


 

Alla reglar och syllar monteras ihop med träplugg, som sätts i förborrade hål. Mellan syll och mur läggs med fördel en remsa asfa-papp. Syllen skruvas ner i muren med kraftiga skruvar.

 

 

Sådärja! Nu börjar det likna ett litet hus. Montörerna som är vana att sätta ihop våra växthus gör det smidigt och enkelt. I det här fallet var grunden perfekt gjord enligt grundritningen som levererats och då flyter arbetet på utan problem.

 

 

Dörrkarmen kan nu monteras. Den stabiliserar långsidan ytterligare något.

 

 

Samtidigt så spacklas skruvhålen igen och när spacklet är torrt går det att slipa så att ytan blir slät. Det sista som görs är att de små spacklade och slipade delarna målas över på plats, så att hela stommen är slät och snygg.

 

 

När takbalken kommit på plats kan takreglarna också skruvas fast.

 

 

Därefter är det vädringsfönster som ska upp. De monteras färdigglasade. 

 

 

När hela stommen är på plats är det dags att sätta i glasen. Glasen kommer att stabilare hela växthuset och göra det motståndskraftigt både för hårda vindar och snölast. Först sätts takglaset i och fästs ner med hjälp av stållister. Stållisterna har mjuka gummilister som trycker mot glasen, medan själva listen skruvas centralt  i träregeln. 

Sidoglasen i växthuset fästs först med stift och sedan kittas de i kanten mot träregln. Kittet kan oftast anpassas till samma kulör som växthuset för att få allt att hänga samman på bästa sätt. 

Kanske ska vi säga några fler ord om glaset. De flesta väljer att ha härdat enkelglas i växthuset, så även den här kunden. I de fall kunden har valt isolerglas istället så påverkar det regelns tjocklek och det innebär också att glasen fästs med stållister även på sidorna, inte bara på taket. Resultatet blir att växthuset ser lite kraftigare ut, som om det gått några extra rundor på gymmet. Men fördelen är ju att det går att hålla ett isolerat växthus i en behaglig temperatur året runt vilket inte är att förakta.

 

 

Nu är allt glas monterat. Även dörren har satts på plats, en enkel helglasdörr. Det som för några dagar sedan var en brädhög och en bunt glas har blivit en förverkligad växthusdröm.

Vad händer nu? Ja, nu kan en elektriker göra elarbeten och en golvläggare lägga ett golv, allt beroende på hur kunden vill ha det. Många väljer också att lägga golv av något slag, men det finns även de som slipar den råa betongen och låter det vara bra så.  Vi får se vad det blir här. Helt klart vet vi att det ska installeras en braskamin i det här växthuset, det får vi anledning att återkomma till.