Tulpanfrossa

Tulpanfält från växthusodlingen hos Vibergs blommor på Färingsö utanför Stockholm
Tulpanfält från växthusodlingen hos Vibergs blommor på Färingsö utanför Stockholm
Lotta Hellund och Pontus Viberg är tredje generationens odlare. Följ med på en tur till Vibergs blommor på Färingsö.

Här i Dagboken skriver vi ju mest om växthuslivet ur ett mindre perspektiv. Men häromdagen var vi på besök i ett växthus där man bedriver kommersiell odling, framför allt av tulpaner. På Vibergs blommor utanför Stockholm, har man odlat olika typer av växter sedan 1936. Det är syskonen Lotta Hellund och Pontus Viberg som ansvarar för verksamheten. Därmed blir de den tredje generationen som odlar i växthusen på Färingsö.

Här odlar man ettåriga prydnadsblommor och lökväxter i tre växthus som tillsammans bildar en odlingsyta 1500 kvadratmeter. Så här års är odlingsborden fyllda med tulpaner som skördas och packas för hand.

Dublett med bild på LottaHellund och Pontus Viberg från Vibergs blommor samt en närbild på n knoppig mörkgul tulpan

Cirka 4 miljoner tulpanlökar av de totalt 150 miljoner tulpaner som säljs varje år i Sverige passerar dessa växthus under en säsong. 114 olika sorter brukar man kunna leverera och framför allt är det i landets blomsterbutiker man hittar tulpanerna från Vibergs.

Normalt börjar säsongen i augusti då man börjar att sätta lökar som ska vara färdiga till jul. Dessa tulpaner är framför allt röda och vita eftersom det är det som efterfrågas i jultider.

Lökarna man använder kommer från Hollanden. Under två år har de varit igång på de nederländska tulpanfälten. Därefter tar det ett halvår i de svenska växthusen innan man har färdiga blommor.

Dubbel bild ifrån Vibergs blommor när man skördar tulpaner, Vissa stjälkar är så korta att man måste skär itu löken för att få en längre stjälk som finns nere i löken

För Pontus och Lottas del handlar det framför allt att ha koll på temperatur, luftfuktighet och vattning. Det svåraste är egentligen att hitta lök med bra kvalitet som ger stadiga och vackra blommor. Man måste också göra en bra planering så att man får ett sortiment av tulpaner i varierande färg och uttryck som blir klara samtidigt.

Just nu är de populäraste sorterna Verona, Ben van Zanten och Yellow flight. Men Pallada ligger inte långt efter och Lottas favorit First Price, en cerise dubbel tulpan är en bubblare som man tror mycket på för framtiden.

Text och foto: Helena Kaasik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.