Ekologisk odlingshantverk

Img 1517
”Praktika” må ha en klang av såväl undervisande och präktig som besservissrig. Dock finns det inget som hindrar att sagda undervisande, präktiga och besservissriga, istället benämns för vad det egentligen är och står för – en relevant kunskapsbank! Dessutom levererad med ett lustfyllt inspirerande språk och estetik i form av grafisk formgivning och foto i toppklass.
Det begriper väl vem som helst att det inte går att skriva en relevant och opartisk recension av ett bokverk som är utgivet av det företag som jag skriver recensionen för och samtidigt är medarbetare i. Men hallå! Varför i hela fridens namn ska jag inte kunna tycka till om, och uttrycka respekt för, en produktion som i sin helhet – såväl till form som innehåll – är något av det mest högkvalitativa jag upplevt. Växthuspraktikan, av Karin Eliasson är en kunskapsbaserad bok om ekologiskt odlingshantverk, med växthus som utgångspunkt.

Upphovsmannen och kvinnorna bakom "Växthuspraktikan" är denna kvartett. Oscar Liedgren, form; Karin Eliasson, text; Flora Liedgren, illustration och Helena Kaasik, foto. Fotografen till den här bilden heter Svante Öquist.

Jag är själv sedan fem år ägare av ett växthus och har enligt principen ”learning by doing” betalat ett ytterst högt pris för sagda förvärvade kunskaper. Kan bara säga att om jag haft ”Växthuspraktikan” redan då hade jag måhända inte haft en förmögenhet på banken – dock sparat in avsevärda mängder möda och besvär. Tid att bruka till roligare saker än misslyckanden.
Växthuspraktikan - en bok om växthus och odling. Foto: Svante Öquist.

Nåväl, till boken då. För det första ett robust och behändigt format – som gjord att alltid finnas på plats i växthuset. Lyxen i att ha inte bara ett utan två läsband. Om än jag hade önskat minst ett, helst två till. En exemplarisk och lättfattlig kapitelindelning som också är färgkodad för tydlighetens skull: *Planera för växthus *Material *Odlingen *Grönsaker *Blommor *Kryddor *Frukt *Orangeriväxter.

Bokens författare, Karin Eliasson, har utgått från sina egna erfarenheter av odling av de växter som tas upp i boken. Erfarenhet är också något Karin besitter i stora mått – det här är hennes femte bok om odling och trädgård. Tidigare utgivning: Känsla för jord, 2006, Grönt, 2012, Smakfullt, 2015 och Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs, 2017.

//Svante!

Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *