Öppna upp växthusets dörrar och vädringsfönster

M Stern 3 Lu
Släpp ut hettan, släpp in den friska luften och bjud in till umgänge i växthuset. Såhär mitt i sommaren påminns vi om vikten av att kunna öppna upp växthuset ordentligt, släppa in frisk luft och släppa ut värmen. Vi vill också öppna dörren för alla pollinerande insekter och inte minst låta växthusrummet bli en del av trädgården runt omkring – en sittplats att njuta av.
Dörrar och takfönster är kanske inte det vi lägger mest tankar på vid köp av ett växthus, men det får stor betydelse för både utseende och funktion. Dörrarna är ju en del av växthuset med mycket materialitet i sig, eftersom väggarna och taket är av glas med diskreta träreglar däremellan, så kan en dörr sticka ut och verkligen få betydelse för växthusets uttryck. Modernt, eller mer klassiskt? Kanske har du hittat en vacker gammal dörr som du vill använda, för att sätta din egen prägel på växthuset? Ja, dörren har stor betydelse i ett hus som i övrigt är transparent.
Upphöjda jordbäddar i trä framför växthus.
Växthusets dörr har betydelse i ett hus tillverkat av glas.
Vädringsfönster däremot handlar inte så mycket om estetik som om funktion. Växthus blir varma på sommaren och någonstans måste den heta luften kunna försvinna ut. Det absolut mest effektiva är att ha bra med ventiler i grunden och gott om vädringsfönster i taket. Då får vi snurr på luften och hjälper den naturliga ordningen där varm luft alltid stiger och den kalla luften sugs in lägre ner mot golvet.
Bokomslag för Maxa skörden i din pallkrage.
Det absolut smidigaste är att ha automatiska fönsteröppnare, så behöver du inte hålla koll på temperatur och öppning och stängning. Den enklaste varianten, som inte heller är eldriven vilket är ett stort plus i kanten, har vaxkolvar som driver öppningsarmen. Vaxet krymper och växer beroende på temperatur och får öppningsarmen att skjutas upp eller ner. Att ha gott om vädringsfönster med automatisk öppning gör att du kan lämna växthuset med stängd dörr ifall du åker bort.
Bokomslag för Maxa skörden i din pallkrage.
Annars är dörren också en viktig vädringspunkt. Att ställa upp dörren till växthuset gör att luftgenomströmningen blir betydligt bättre. Har du två dörrar, på olika sidor av växthuset, så kan du få effektiv vädring. Blåsiga dagar kan det kanske bli lite väl mycket av det goda, tvärdrag tycker växterna precis lika illa om som vi, men en stilla sommardag är det underbart att kunna öppna upp på flera håll.
Bokomslag för Maxa skörden i din pallkrage.
Ibland räcker det med ett öppet vädringsfönster för att pollinerarna ska hitta in till våra tomatplantor, auberginer och andra växter som behöver deras hjälp. Men kan vi ha dörren på vid gavel så gör vi det betydligt lättare för humlorna och alla deras vänner att hitta in. Jag har faktiskt hört talas om dem som inte vill ha dörren öppen på grund av rådjur som blivit så fräcka att de kliver rakt in i växthuset…jag skulle i ett sånt fall sätta snören i dörröppningen, som hindrar rådjurens framfart, men inte humlornas.
Bokomslag för Maxa skörden i din pallkrage.
Öppna dörrar kan vara inbjudande för fler än rådjur. Även vi människor reagerar ju positivt på dörrar som står öppna, det är välkomnande och generöst. En stor anledning att ha pardörrar i sitt växthus är att det är så vackert att kunna ställa upp dem på vid gavel mot trädgården. Det får trädgårdsrummet att flyta ihop med växthuset och erbjuda en social yta där den ena delen förstärker den andra. Alla dessa trädgårdsfester i det nordiska sommarvädret när regnet hänger i luften, då kan man snabbt flytta in till det dukade bordet i växthuset. Om det blåser kan korgstolarna i växthuset erbjuda en stilla plats, fortfarande i trädgårdens direkta närhet. Att kunna få ditt växthus att sömlöst gå över i trädgård kommer du inte att ånga, och då är pardörrar själva knepet.
Bokomslag för Maxa skörden i din pallkrage.
Dörrar och vädringsfönster är viktiga detaljer i växthuset. Står du inför att välja växthus så ägna det en extra tanke. Har du redan ett växthus – öppna upp så mycket du kan i sommar. Njut av känslan när inne blir ute och ute blir inne.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *