ATT KÖPA VÄXTHUS


Grund & sockel

Vilken grund och sockel du väljer för ditt växthus får betydelse både för utseende och funktion. En isolerad grund gör till exempel växthuset bekvämare att använda under den kalla årstiden och en högre sockel ger möjlighet till stort jorddjup i odlingsbäddar.  Allt handlar om hur du vill använda växthuset. Här finns information som kan ge dig idéer och vägledning. ​

Image

Vilken grund och sockel du väljer för ditt växthus får betydelse både för utseende och funktion. Grunden kan göras på olika sätt: antingen som en gjuten sula eller som en helgjuten betongplatta. De två varianterna har olika fördelar.

GRUND MED SULA

Med en sula har växthusets golv och bäddar kontakt med marken under, vatten rinner naturligt ut och växternas rötter kan ta del av markskiktet under. Det blir enkelt för dig om du vill ”öppna upp” golvet och t.ex. plantera ett träd någon gång. Flexibelt – helt enkelt.

GRUND MED PLATTA

En gjuten betongplatta ger möjlighet att isolera golvet, lägga in plattor och kanske till och med golvvärme. Isolerat golv gör det lättare att hålla rummet frostfritt över vintern, om du så önskar. Med en helgjuten platta är det viktigt att tänka på avlopp, det behövs för att vatten ska kunna rinna ut, både från golvet och från växtbäddarna.

När du köper ett växthus får du en måttsatt grundritning framtagen för ditt växthus. Av ritningen framgår även mått och placering av odlingsbäddar. Du ansvarar själv för byggnation av grunden, men vi bistår gärna med råd.

odla i växthus
29 September 2021 Anläggning Ottesångsvägen 31
Tegelgolv i fiskbensmönster, på gjuten platta. Gjutform för sula till växthusgrund

SOCKEL & MURVERK

Den murade delen av ett växthus kallas murverk och utgör oftast sockel, men ibland också väggpartier. Murverket kan till exempel vara av lecablock, tegel eller natursten.

Sockelhöjden på våra växthus är oftast 40 cm, 60 cm eller 80 cm. Växthusets väggreglar anpassas efter sockelns höjd för att till exempel tillgodose en tillräcklig höjd för dörrpartier.

Att låta ett väggparti i växthuset utgöras av ett högre murverk kan vara en bra lösning om man vill att växthuset ska bilda en avskärmning mot något; en väg, grannar eller en skräpig del av tomten. Genom att jobba med olika höjd på murverket kan växthuset också placeras i en slänt. Vid installation av kamin i växthuset är det vanligt att två centrala fack på ena gaveln muras upp för att leda ut skorstensröret.

Vaxthus Med Bredd 3 5m Och Murstock
Putsad eldstadsmur
Vaxthusmot Vagg Med Terasserad Sockel 1 Av 1
Trappstegsmur i slänt
Vaxthus Med Tegelmur
Förlängd mur i tegel
Planera för smart odling