Odling i växthus – Lyckan är ett eget aprikosträd

Aprikos i motljus.
Drömmen om växthus handlar för de flesta om att få njuta det där lilla extra i vardagen, som skörd av aprikoser till exempel. Nu är tiden för aprikosträdets ljuva blomning och här kommer lite tankar och tips om odling av aprikos och bästa vägen mot en lyckad aprikosskörd.
Aprikosblommornas kronblad är vita eller svagt rosa och har vinröda foderblad som ger blomningen en otroligt vacker skiftning.

Drömmen om växthus handlar för de flesta om att få njuta det där lilla extra i vardagen, som skörd av aprikoser till exempel. Nu är tiden för aprikosträdets ljuva blomning och här kommer lite tankar och tips om odling av aprikos och bästa vägen mot en lyckad aprikosskörd.

Jag bodde i Andalusien, i södra Spanien, i många år. Min heta dröm när jag flyttade dit var att få odla citrus. Tyvärr lyckades jag bosätta mig i en dalgång där frosten varje år slog till med kraft. Citrusen fick jag ha i kruka på terrassen, med fiberduk i ständig beredskap vintertid. Jag försökte se det som en trevlig tradition jag tagit med mig från Sverige – fiberdukssäsongen.

Men det fanns andra ting som bjöd mindre motstånd. Som det stora aprikosträdet på gården. Jag hade ingen relation till aprikos när jag kom dit, men det fick jag snabbt. Jag kom att älska det där trädet, med sina vänligt hjärtformade blad, frodigt blommande i vitrosa och så rikbärande att det faktiskt var lätt att tro att man hamnat i paradiset. Skördesäsongen var kort och intensiv. Jag torkade aprikoshalvor, gjorde marmelad och chutney, bakverk och ljumma aprikoser i konjakskaramell till dessert. Det var inte svårt att bli förälskad i den där frukten. Mitt aprikosträd gav allt det hade. Och jag förlät Andalusiens kallaste dalgång för alla dess brister, och tackade för den gåva jag fått.

Kärleken till aprikoser följde med hem till Sverige. Därför har aprikosträd en självklar plats i mitt växthus. Men här hemma måste jag pyssla lite mer med det än jag behövde i Spanien, det ska erkännas. Egentligen inte för att själva trädet tycker att det är för kallt här i Norden, utan för att det är så ivrigt med att sätta igång blomningen på våren. Stark kyla kan det klara på vintern (vissa sorter ända ner till 30 minusgrader), men ihållande sträng kyla är svårt och värst av allt är överraskande köldknäppar på våren när trädet redan har satt igång att blomma.

Aprikos, persika, fikon och vin i Eva Halfwordsons växthus.

Växthuset ger aprikosträdet det där skyddande skalet som gör att det får en lång varm sommarsäsong och frukten kan mogna ordentligt och bli söt. Men såhär års både hjälper och stjälper det värmande glaset. I ett växthus som värms av vårsolen kan trädet vakna redan i mars och tro att det är dags att blomma. Jag försöker vädra soliga vårvinterdagar och faktiskt även skugga trädet med skuggväv, för att bromsa vårglädjen lite och putta blomningen åtminstone till april. Men nu, i skrivande stund spänner det i knopparna. Snön yr utanför fönstret, men kommer vårsolen fram nu så går trädet i blom. Och då är det så. Då vidtar nästa pysselfas – att skydda blommorna från sen frost.

Men, tänker du kanske, är det bara bekymmer med aprikosträd? Våndor och neuros? Vari ligger glädjen? Nä, det är inte bara bekymmer. Men våren är en känslig tid och avgörande om man vill ha god fruktsättning. Jag tänker att mitt något spända förhållande till sen nattfrost snarare är ett tecken på kärleken till aprikoser än allmän odlingsneuros.  När trädet väl står i blom är det faktiskt svårt att se något bekymmer i världen. Det är ren glädje med sina ljust rosa blommor på de mahognyfärgade bara grenarna. Och varje blomma är värd lite pyssel. För i början av april är det ovanligt att bin är ute och surrar och hittar till aprikosens pollen och nektar. Därför brukar jag gå några varv med en mjuk pensel och dutta från blomma till blomma, för att säkra chanserna att få god skörd. Ska jag vara ärlig så lider jag inte ett dugg av detta, det är något min odlingssjäl njuter av.

Längst in i växthusets hörn skymtar ett fint aprikosträd. Här är det planterat rakt ner i jordbädden, vilket ger det gott om utrymme för rotsystemet att utvecklas väl och trädet kommer att bidra till en härligt grön och yvig atmosfär i växthuset på lite sikt. En bra investering.
Häromåret var jag dock arg. Då frös merparten av blommorna i en extremt sen köldsmocka. Skörden blev fyra aprikoser. Trots duttande. Men kan jag vakta de pollinerade blommorna noga nu, så kommer det att löna sig. Trädet är tillräckligt stort för att klara att bära rikt med frukt. I somras gallrade jag lite i grenverket, tog bort inåtväxande grenar som bara trasslar till och förmörkar kronan. Jag måste också forma kronan så att trädet följer växthusets tak, så jag skar bort alltför uppåtsträvande grenar till förmån för de som växer svagt utåt.  Jag tänker mig att kronan får breda ut sig som en solfjäder upp mot glastaket i takt med att det blir större. Kanske kommer några av grenarna att behöva bindas upp mot det sluttande taket, jag ser framför mig att det kan bli riktigt vackert. Jag kommer kunna sitta där under ett tak av grenar, dignande av aprikoser. Det drömmer jag om, ditåt strävar jag. Vad drömmer du om, i ditt växthus?
Sorten ´Bergeron´ är härdig till zon 3 men mognar trots allt bäst och säkrast i växthus.

Fem tips för aprikos i växthus

  • Odlar du i kallväxthus där bäddarna fryser under vintern så välj en härdig namnsort –till exempel ´Hargrand´,´Bergeron´, ´Nancy´ eller ´Early Orange´. Bor du norrut så odla i kruka och ställ frostfritt eller odla i mycket väldränerad bädd med sand.
  • Skugga trädet tidig vår.
  • Stödpollinera med pensel vid tidig blomning och skydda blommor mot frost. Aprikos är självfertil, så det behövs inte ett annat träd för pollinering.
  • Vårgödsla trädet i april-maj med en allsidig gödsel.
  • Beskär trädet lätt, om det behövs, under sommarmånaderna, juli-augusti. Ta bort inåtväxande grenar, torra grenar och grenar som växer ”fel” i förhållande till den form du önskar.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *