Odla pelargoner i växthuset – skötsel, favoritsorter och inredningstips.

Pelargon I Växthu
Med rätt skötsel och lite kreativitet kan de här vackra växterna bli kronjuvelerna bland dina växthusodlingar. Ge dina pelargoner kärlek och uppmärksamhet om du vill ha frodiga exemplar att spara från säsong till säsong.
Växthuset är inte bara en plats för odling, det är också en oas där det går att sväva ut i en passion för olika växter. Bland alla gröna juveler som tronar i vårt växthus är pelargonerna definitivt en av våra favoritväxter. Deras robusta natur och förtjusande blommor gör dem till en oumbärlig del av odlingarna. Här delar vi med oss av våra tips för att odla och vårda pelargoner i växthus, samt några sorter som vi särskilt tycker om.
Vi älskar att odla luktärter i växthuset. Nu är boken Luktärt av Cecilia Wingård här.
Den klassiskt röda pelargonen med vitkantade gröna blad kan vara en zonalpelargon som heter ´Wilhelm Langguth´. Till höger synd en söt liten doftpelargon som kallas för ´Nutmeg´.

Lättskötta skönheter.

Pelargonens charm ligger också i att de är hyfsat lättskötta. De här pålitliga växterna trivs i vanlig planteringsjord och kräver minimalt underhåll. För att få kontinuerlig blomning under hela sommaren är det viktigt att låta jorden torka upp mellan vattningarna. Vi skulle vilja påstå att det här tipset är de viktigaste av dem alla. Vid varje vattningstillfälle rekommenderar vi också att tillföra en svag näringslösning för att främja växtens hälsa och blomning. Att regelbundet klippa av vissna blommor uppmuntrar även till ny knoppsättning, vilket resulterar i en frodigare planta.

Vi älskar att odla luktärter i växthuset. Nu är boken Luktärt av Cecilia Wingård här.
Pelargonsticklingar på rad i enkla lerkrukor. Enkelt och vackert.

För att få fina plantor – gör så här.

Om du önskar dig stora och frodiga pelargoner är omplantering nödvändigt när rötterna börjar trängas i krukan. Genom att flytta dem till en större kruka med mer jord kan du ge dem utrymme att växa och blomstra. Var inte rädd för att experimentera med olika kärl och arrangemang för att skapa en visuell fest för ögonen.

Vi älskar att odla luktärter i växthuset. Nu är boken Luktärt av Cecilia Wingård här.
Svante Öquist i sitt älskade växthus med Årets pelargon - ´Lavina´ i famnen. Foto Anna Clarén/Blomsterfrämjandet.

Favoritsorter i fokus.

Bland de många olika pelargonsorterna finns det några som vi särskilt gillar att odla. Den engelska pelargonen, framför allt de som har pyttesmå blommor, är en favorit som vi gärna matchar med doftpelargoner, som med sina aromatiska blad sprider en god doft var de än placeras. Vi vill också tipsa om ´Lavina´, som av en expertjury har utsetts till Årets pelargon 2024. Det var vår växthusvän och bloggkollega Svante Öquist som fick den stora äran att presentera den här rosalila pelargonen tidigare i mars. Det gjorde han med den äran i Tv4:s morgonsoffa.

För att skapa en lekfull atmosfär i växthuset rekommenderar vi att blanda olika färger av pelargoner och plantera dem i krukor med varierande höjd.

Vi älskar att odla luktärter i växthuset. Nu är boken Luktärt av Cecilia Wingård här.
En hel familj med doftpelargonen Dr Westerlunds blomma, i växthuset hos Svante Öquist och Niclas Steeve.

Skötseltips.

Efter den kalla vintern är det dags att återuppliva pelargonerna för den kommande säsongen. Mars månad är en bra tid för att kickstarta pelargonerna. Följ dessa enkla steg för att vårda dina växter till liv, om du inte redan hunnit göra det, det vill säga.

  1. Klipp ner pelargonerna till ca 5 -10 cm höga stammar.
  2. Avlägsna den torra jorden från rotsystemet och plantera om dem i näringsrik blomjord.
  3. Placera dem på en ljus plats i rumstemperatur och se till att jorden får torka ut mellan vattningarna.
  4. Efter några veckor, börja göda pelargonerna med antingen långtidsverkande gödningspinnar eller flytande gödning för att främja tillväxt och blomning.

Växthuslivet väntar.

När nattfrosten har släppt sitt grepp och våren är i full blom, är det dags att flytta pelargonerna ut i växthuset så att de kan få ta del av ljuset och värmen som kommer med det sköna vårvädret. Där kan de sedan stå ända tills säsongen är över.

Eftersom Sweden Green House är vänner av närproducerat så vill vi puffa lite extra för de svenskodlade pelargonerna. Fråga butikspersonalen var plantan är odlad.

Foto: Blomsterfrämjandet/Anna Clarén och Helena Kaasik.
Föregående inläggNästa inlägg

Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *