Minns i november ack ljuva september - tiden går som sagt fort när man har kul och det har nu gått några veckor sedan vi besökta Capellagården – skolan för gestaltande arbete, belägen i Vickleby på Öland. Den grundades år 1960 av möbelformgivaren och pedagogen Carl Malmsten, som också under långa perioder bodde på platsen tillsammans med sin fru Siv. De bodde då i en lägenhet på två rum och kök, som ligger en trappa upp i mangårdsbyggnaden. Huset känns ganska snabbt igen på grund av den röd/blå dörren som blivit något av ett kännetecken för hela verksamheten. Hela Capellagården består annars av hela 26 byggnader, varav en av de senast uppförda är ett växthus på cirka fyrtio kvadratmeter som, ja gissa vem som levererat det grönmålade växthuset till platsen?
Capellagårdens park med den gula mangårdsbyggnaden och växthuset i förgrunden.
Alla vi som arbetar med Sweden Green House brinner för hantverk och trä. Därför känns det viktigt och bra att placera ett av våra växthus i den här miljön. Dessutom har Magnus Wiström, vår arkitekt och tillika grundare av företaget, utbildat sig på Malmstensskolan, inte på Öland dock utan på Malmstens i Stockholm som idag lyder under Linköpings universitet.
Framför växthuset ligger trädgårdselevernas experimentträdgårdar där det forfarande finns mycket växter att använda till buketter.
Capellagården är en levande plats där det händer massvis av saker under verksamhetsåret. Förutom de längre kurserna i möbel, keramik, textil och trädgård, så kan man delta i en mängd sommarkurser. Kursprogrammet för sommaren 2021 är inte klart ännu men i somras kunde man öva upp sina färdigheter i skulptur, drejning, möbeltapetsering och täljning. Det finns också utställningar att besöka i den lilla utställningslokalen som är belägen precis vid entrén, där man kan få ta del av det som produceras på utbildningarna, både av lärare och elever. I anslutning finns det en butik där man kan köpa konsthantverk och litteratur.
Bakom Capellagårdens ingång ligger den vackra utställningslokalen med en angränsande butik där man kan köpa vackert hantverk och litteratur.
Bodil Anjar som är rektor på Capellagården är den som håller ihop hela verksamheten. Hon berättar att det nya växthuset har gjort mycket för hela parken. Det har skapat rumslighet i en del av trädgården där det inte hände så mycket i tidigare. Dessutom har trädgårdsmästaren Erik Sparretun fått en plats som är användbar både för utbildning och elevutställningar. I september månad, när vi var på besök byggde eleverna en äppelutställning på halm i växthuset, som hölls öppen för allmänheten under helgen.
-Till skillnad från de andra växthusen som främst används för produktion, blir det gröna träväxthuset en levande plats där vi på ett enkelt och trevligt sätt, kan informera alla som är nyfikna på vår verksamhet om vad vi gör samtidigt som trädgårdseleverna får en plats som de kan använda i sin utbildning, säger Bodil Anjar.
Alla elever på trädgårdsutbildningen deltar i uppbyggnaden av äppelutställningen på ett eller annat sätt.
Eleverna på trädgårdsmästarutbildningens odlar i rabatterna framför växthuset.
En av eleverna på trädgårdsutbilningen tar på sig arbetet att binda dörrkrans. Hon använder endast nypon och gräs från trädgården .
Den omsorgsfullt bundna nyponkranen är på plats.
Trädgårdsmästaren Erik Sparretun är kanske den person på Capellagården som är gladast över det nya odlingshuset. Han har länge önskat sig ett växthus ytterligare.
-De har hamnat så fint där det ligger solbelyst i anslutning till elevträdgårdarna. Vi har verkligen haft behov av en plats för samtal och undervisning. Dessutom passar träväxthuset så fint in i vår verksamhet, säger han medan han visar oss runt i Capellagårdens park.
Guide tur med Capellagårdens trädgårdsmästare
Växthuset som vi levererat till Capellagården är cirka 40 kvadratmeter stort och målat i en vackert grön färg. Monteringen har eleverna från de olika utbildningarna gjort som en del i undervisningen. Capellagårdens trädgårdsmästare har precis avverkat kvällens vattningsrunda i växthuset när vaktmästaren kommer med spörsmål.
Vi passerar den lilla handelsträdgården med sin butik, som Eva Pettersson ansvarar för och där man kan köpa allt från plantor, till handgjorda lerkrukor och mathantverk av olika slag. Vi går förbi persikoträdet och svänger av för att insupa trädoften och bekanta oss med möbeateljén. När vi passerat den öppna lilla gården framför mangårdsbyggnaden kliver vi rätt in i en grupp entusiastiska keramikelever som knappt noterar att vi finns, djupt insjunkna i bränning av keramik enligt den japanska rakumetoden, som de ät. Lite högre upp på samma gårdsplan ligger textilverkstaden. Framför det röda huset blommar ännu den vackra rabatten som enbart består av växter användbara till naturlig färgning av textiler. Det hänger några batikmönstrade tyglappar på tork framför ateljén som fladdrande minnen av helgens indigokurs.
Eva Pettersson är på plats bakom kassan i Capellagårdens trädgårdsbutik.
Kreativa samtal och trädoft i möbelverkstaden.
Rakubränd keramik som svalnar i den mjuka septemberluften.
I rabatten framför textilateljén växer bland annat solbud, tagetes och dahlia. De är utvalda av lärarna på textilutbildningen och tänkta att användas i växtfärgningskurser.
Prover i batikmönstrad ekologisk indigo.
Nedanför växthuset finns det en 1300 kvadratmeter stor köksträdgård som har en 7-årig växtföljd. Det mesta av grönsakerna används i Capellagårdens kök men en del skördas för att säljas i handelsträdgårdens butik. Vi passade på att plocka med oss ett par kassar med pumpa, purjolök och kål. Vilken lyx att komma till Stockholm med en kasse ekologiskt odlade grönsaker sprängfyllda med hälsosamma vitaminer.
Erik berättar också att Capellagården är ett lokalt klonarkiv. Här odlas det i samarbete med Programmet för Odlad Mångfald – POM. Förutom alla andra växter, grönsaker, rosor och fruktträd så odlas det ett antal lokala sorter som anses värdefulla att bevara, för programmets räkning. På det sättet bidrar man till den biologiska mångfalden och till bevarandet av vårt kulturarv.
I den vackra köksträdgården radar kålplantorna upp sig.
Solen går sakta ner över parken och det är ett skådespel att se solen sista strålar dyka ner bakom fruktträden i trädgården. Uppfyllda av platsens skönhet och alla möten med människor tar vi oss till vårt härbärge vid havet som vi hyrt in oss på för natten. Det var dock svårt att slita sig därifrån. Capellagården är en minnesvärd upplevelse som vi gärna återvänder till – snart!
Solnedgång över Capellagårdens park.