Familjen Wikström
Margareta Wikström skickade en vänlig protest som svar på ett blogginlägg i Dagboken. Här får du veta vad det var hon invände sig mot.
Det kom ett mejl till oss häromdagen. Det var ett svar på ett inlägg som handlade om guideboken ”Skapa stilen” som min kollega Haytham har producerat. Där skrev jag att vi byggt växthus från Umeå i norr till Lund i söder. Meddelandet kom från Margaretha Wikström som bor i Unbyn mellan Luleå och Boden i Norrbotten tillsammans med sin man Tommy. Så här stod det:
”Ni har levererat ett växthus till oss och vi bor norr om Umeå. Vi använde visserligen lokala hantverkare men det räknas väl ändå”?
Vi levererar också växthusen som färdig byggsats. Det är praktiskt och man är händig själv eller om man har en egen snickare som man litar på i sitt kontaktnät. Om det uppstår frågor under pågående montering så hjälper vi gärna till.
I det här fallet har paret Wikströms självständighet lett till att vi tappat bort växthuset som vi levererat vilket inte alls var meningen. Tvärt om så är vi väldigt intresserade av hur våra växthus fungerar i snörika områden.
Eftersom det är många som har frågor om snölast och kyla är växthuset Unbyn väldigt intressant. Därför bestämde vi oss för att ringa upp Margareta.
Hon och hennes man bor i en så kallad Västerbottensgård som de lät bygga år 1982. Ända från start drömde de båda om att montera ett växthus på den 1700 kvadratmeter stora tomten som finns runt bostadshuset. Men de hittade inget som de tyckte om.
Ett reportage i en tidning ledde makarna Wikström så småningom till Sweden Green House. I samband med ett inplanerat besök i Stockholm bad de att få komma till Nacka på en privatvisning och konsultation. Eva gav dem idéer om placering och tillval. Efter lite funderade bestämde de sig för att slå till. Nu står växthuset på plats i trädgården och till förra sommaren kunde det invigas på allvar.
Varför ville du bygga ett växthus i trä i din trädgård?
Jag är inte särskilt förtjust i metallkonstruktioner. Vi ville också att det skulle passa den befintliga träarkitekturen. Det växthuset som jag blev inspirerad av var faktiskt ett hemmabygge men min snickare menade att det krävdes specialkunskap för att bygga något liknande. När jag såg växthusen från Sweden Green House kände jag att vi hittat rätt.
Ni köpte växthuset som färdig byggsats, hur kommer det sig?
Min man monterade det tillsammans med vår snickare. Grunden gjöts enligt alla konstens regler av lokala hantverkare. Den är väl isolerad för att klara många minusgrader. Det kan bli minus 20 här i perioder. Vi valde dock att montera växthuset med enkelglas vilket är fullt tillräckligt för hur vi använder det. Braskaminen värmer ordentligt under vintern och ved har vi på nära håll.
Hur upplever ni att växthuset klarar sig i ert klimat?
Takvinkeln gör att den snö som faller ganska snabbt glider ner på marken. När vi eldar i växthuset går det ännu snabbare. Därför skottar vi regelbundet runt växthuset. Målet är att snövallen aldrig ska bli så hög sa att den når glaset. Hittills har det fungerat bra.
Det vitmålat, hur tänkte ni när ni valde färg?
Vi bor i en klassisk Västerbottengård som är byggd på 80-talet. Den är rödmålad med vita detaljer så vi tyckte att det skulle passa med ett vitt växthus.
ADVENT I VÄXTHUSET
Hur använder ni växthuset?
Vi odlar lite men räknar inte med att bli självförsörjande på grönsaker. Den största vinsten med växthuset handlar om att vi kan gå dit ut och sätta oss, framför allt på våren och hösten. Men vi har till och med firat advent i där ute.
Vad odlar du?
Förra sommaren var den fösta odlingssäsongen för oss. Då odlade jag tomater, chili, miniaubergine, melon, paprika och blåregn. Jag satte också lök i höstas. Vi får se om de hinner bli några innan jag tröttnat på att se dem i odlingsbäddarna. Där väldigt roligt att experimentera med olika växter för att se vad som fungerar bäst.
Vad har du för planer inför säsongen?
Vi ska lägga tegel på golvet i växthuset. Vi hade först tänkt oss ett betonggolv. Men vi tyckte att det blev så konstigt i färgen och alldeles för flammig så vi ändrade oss.
Vi ska också rama in platsen runt växthuset med en måbärshäck, som fungerar i vårt klimat. Tomten är stor och vi vill inte ha alltför mycket arbete. Men vi har tagit hjälp med vissa delar och jag tror det kommer att bli väldigt fint så småningom.
Tack Margareta för att du ville dela med dig av dina erfarenheter av att bygga ett träväxthus i de norra delarna av Sverige. Lycka till med växthuslivet framöver.