Roland & Lena på Storholmen
Modell
Växthus med asymmetriskt tak
Storlek på växthus
15 kvm
Kulör
Vit
Dörr
Dubbel spröjsad dörr på långsida
Platsbyggda odlingsbäddar
Nej
Murverk
Sockel på sula och murad vägg med fönsterrad på en långsida
Golv
Tegelgolv från Qvesarum
Odlingsbäddar
Odlingsbäddar i trä
Följ med oss till den pittoreska ön Storholmen, belägen i hjärtat av Stockholms skärgård, där Roland Perssons och Lena Nilsson charmiga växthus är inbäddat i grönskan. Efter en kort båtfärd över glittrande vatten med en liten båt nådde vi fram till denna oas.
Det är på Shellmacken i Ropsten som vi har stämt träff. Färden går via Mor Annas brygga på Lidingö, där familjen Perssons lilla Buster-båt ligger för ankar – den som ska ta oss över det glittrande vattnet till den pittoreska ön Storholmen. Ön ligger i hjärtat av Stockholms skärgård, några sjömil utanför Lidingö, och är en fridfull oas med rik historia och varierande arkitektur. En svensk sommaridyll som, med sin rika historia och varierande arkitektur, erbjuder en unik miljö för den som söker lugn och inspiration.
Efter en kort båtfärd och en liten promenad når vi fram till Roland och Lenas trädgård, där deras charmiga växthus står inbäddat i grönskan. Växthuset, beläget strax framför bostadshuset – ett trähus från 1925 – är byggt med ett asymmetriskt tak. Det smälter perfekt in i omgivningen och vittnar om parets kärlek till naturen och de tidlösa skönhetsvärdena.
Roland Persson, en välkänd fotograf i Sverige, har tillsammans med sin fru skapat en plats där kreativitet och natur går hand i hand. Storholmen erbjuder inte bara en vacker miljö utan också en unik atmosfär som inspirerar till lugn och eftertanke – något som speglas i växthusets design och funktion.
Hur kom det sig att du ville bygga ett växthus i trädgården på Storholmen?
– Jag växte upp i en trädgårdsmästarfamilj i södra Sverige och har alltid saknat dofterna, jorden och värmen som ett växthus erbjuder. För mig var det självklart att bygga ett växthus i trä, precis som de jag minns från min barndom.
Hur fick du kännedom om Sweden Green House och vad fick dig att välja just vårt växthus?
– På något sätt leder en sak till en annan när man börjar nysta i saker. Det hela började när jag lyssnade på podden Jordkommissionen, där jag hörde om ett träväxthus på Zetas. Jag blev nyfiken, och efter att ha besökt Svante Öquist och Niclas Steeves öppna växthus, kände jag att Sweden Green House var rätt val. Era växthus är både klassiska och stilrena – en fröjd för ögat.
Hur kom du fram till vilken modell du ville ha?
– Modellen med det asymmetriska taket kändes naturlig eftersom den matchar bostadshusets tak. Jag ville att växthusets och husets linjer skulle följa varandra och skapa en harmonisk helhet.
Berätta om hur ni använder växthuset.
– Det används främst för odling, men också som en plats att koppla av på. Vi har haft så många soliga dagar, men jag ser faktiskt fram emot regn så jag kan sitta där inne, lyssna på regndropparna mot glaset och njuta av dofterna.
Hur gick tankarna kring placeringen av växthuset?
– Placeringen var noga övervägd. Vi flyttade runt det några gånger innan vi bestämde oss för sydvästläge, så att vi får in så mycket sol som möjligt. Även dörrens placering och hur växthuset skulle smälta in i omgivningen var viktiga faktorer.
Vad är det som gör växthuset speciellt för dig och Lena?
– Det är en plats som representerar vår kärlek till naturen och mat. Lena odlar och jag lagar mat – från jord till bord. Växthuset var också en födelsedagspresent till Lena när hon fyllde år, så det har en speciell plats i våra hjärtan.
Hur ser planerna ut för framtiden?
– Vi funderar på att installera el och vatten, men eftersom vi är på en ö måste vi planera noggrant för att hitta de bästa och mest ekonomiska lösningarna. Jag överväger solpaneler för elförsörjningen, och vi har redan en regnvattentunna som förser trädgården med vatten.
Kan du berätta om inredningen i växthuset?
– Jag tycker om att återanvända material. Lådorna i växthuset är byggda av träet som växthuset levererades i. Resten av inredningen har jag också byggt själv, inklusive en lång bänk som står mot den höga muren, som skapar en rumslighet i växthuset. Det är en enkel men funktionell inredning som reflekterar vår livsstil här på ön.
Hur har det varit att bygga och leva på Storholmen?
– Att bo på Storholmen är speciellt. Här finns en rik historia och en vacker blandning av olika byggnadsstilar. Att bygga på en ö kräver mycket planering och eftertanke, men vi har fått ovärderlig hjälp av lokala hantverkare som har gjort ett fantastiskt jobb. Det har varit en resa att skapa vårt lilla paradis här.