Rolf & Eva Källman
"När det regnar kryper vi in i växthuset. Känslan av att befinna sig i skydd men ändå mitt i trädgården är oslagbar.’'
Modell
Växthus med sadeltak
Storlek
5,95 x 3,40 = 20 kvm
Färg
Stockholmsvit
Murverk
Gjuten sockel på sula med skorstensplatta för kamin. 60 cm hög sockel och 50 cm djupa odlingsbäddar runt hela växthuset.
Golv
Grus
Dörr
Dubbel helglasdörr på placerad på långsida.
Andra detaljer
Ett sjävbevattningssystem är hopkopplat med en stor regnvattentank som förser både odlingsbäddar i växthuset och rabatter i trädgården med vatten.
En kamin är installerad i det här växthuset.
Rolf och Eva Källmans vita 20-talsvilla har fått sällskap av ett växthus med sadeltak i trädgården. För att få den gröna inramningen som de drömde om runt husen tog de hjälp av experter. ’’Det har varit fantastiskt att få hjälp hela vägen med helheten. Kombinationen Sweden Green House och trädgårdsmästare Karin Eliasson är ett vinnande koncept’’
Allt började egentligen med en annalkande pensionering. Det var svårt att värja sig från omgivningens klassiska frågor om vad de skulle göra med all tid som de nu skulle få tillgång till. Helt plötsligt hör Rolf Källman sig själv svara med säker stämma.
-Vi ska bygga ett växthus i trädgården.
Sagt och gjort är en klyschig fras i sammanhanget. För så smidig var inte inledningen av Rolf och Eva Källmans växthusresa.
Till en början tittade de på en massa växthus. Men det var inget som riktigt föll i smaken. De landade till slut i att Rolf skulle bygga ett på egen hand. Planen kullkastades raskt av den före detta kollegan Eva Halfwordson som också råkar vara grundare av växthusföretaget Sweden Green House.
-Vi kände med en gång att era växthus i trä och glas var helt rätt för oss. Det skulle passa här i området och matcha husets karaktär. Ett av mitt och min frus stora intressen är kulturbyggnader. Även om växthusen från Sweden Green House känns samtida så är de sprungna ur ett kulturarv som för oss är väldigt tilltalande, berättar Rolf.
Men fortfarande var det något som skavde. Nästa fråga var hur de skulle få till helheten. Rolf och Eva ville att gångar, rabatter, och trädgårdens olika rum skulle hänga ihop med växthuset. Trädgårdsmästare Karin Eliasson kallades in. En skiss utformades med en tydlig struktur, gångar och förslag på växter. Karin förslog också att de skulle gräva ner en regnvattentank som skulle förse växterna i växthus och rabatter med vatten under säsongen.
-Tanken rymmer tre kubik och förra säsongen, som var den första för oss, behövde vi inte använda kommunalt vatten över huvud taget. Dessutom har vi kopplat ihop den med et automatisk bevattningssystem vilket underlättar något enormt eftersom det innebär att vi kan lämna trädgården i perioder utan att få dåligt samvete.
Det är ett klassiskt växthus med sadeltak som vi installerat hos Källmans. 21 kvadratmeter stort är det och målat i kulören Stockholmsvitt. Men hur tänkte de egentligen när de valde modell?
-Vi ville att växthuset skulle passa tillsammans med bostadshuset. Vi bor i en putsad och vitkalkad villa så den vita kulören kändes mest naturlig här samtidigt som vitt smälter fint in i trädgården. Det spelade också en viss roll att de klassiska växthusen är vita eftersom vi är intresserade av gamla byggnader.
Hur tänkte ni när ni valde placering?
Från början hade det placerats på en helt annan plats i trädgården. Det var lagt i tomtgränsen mot grannarna. Men när Karin Eliasson kom in i bilden med en skiss på hela trädgården så hamnade det alldeles intill en vacker rundad bergsknalle, som också bildade ett naturligt samband med utgången till trädgården från altanen. Framför växthuset har vi låtit bygga rejäla odlingsbäddar och på vägen passerar vi en rundel med väldoftande kryddväxter.
Hur är växthuset inrett?
Engelsk cottage garden som möter svensk trädgård, den känslan drömde vi om att få här i trädgården. Vi ville odla mycket så det blev djupa odlingsbäddar runt om i hela växthuset, utom i mitten på den ena gaveln där vi har installerat en braskamin. Kaminen är en investering som vi inte ångrar. På julafton bjöd vi barn och barnbarn på glögg och saft i växthuset. På golvet har vi lagt grus som är förlåtande när man hanterar mycket jord.
Hur använder ni växthuset?
Vi odlar mycket, blommor och ätbart. De sista tagetesblommorna plockade vi i december i fjol. Växthuset blev klart i maj förra året så i år vill vi lära oss mer och att odla under hela året. Målet är att vi ska kunna skörda något hela tiden.
Men vi använder det självklart också som en avkopplande plats. Vi njutning avv att spendera tid tillsammans med vänner och familj.
Hur har ni upplevt processen med växthuset, från de första funderingarna till slutligt resultat?
Det blev ju ett större projekt än vi till en början hade tänkt. Vi är så glada över Sweden Green House och Karins engagemang. De varit med oss under hela resan. Vi hade inte klarat av att fatta alla beslut utan allt stöd. Allt från placering till kulör och för oss även hur helheten i trädgården skulle utformas, det är många frågor att ta ställning till. Vi har känt att vi varit trygga i trygga händer. I dialog med oss designade Karin hela trädgården runt växthuset och föreslog vilka växter vi skulle ha i rabatterna. Vi följde Karins råd och njöt av blomning och pollinatörer under hela växtsäsongen.
Det kändes verkligen som en högtidsdag när växthuset levererades som ett stort plockepinn och Sweden Green House proffsiga och trevliga montörer byggde upp det på plats. Då kändes det också tryggt att veta att anläggarna som Sweden Green House kopplade ihop oss med gjort ett noggrant och bra jobb. Allt stämde på millimetern när syllarna monterades på sockeln.
Blev allt som ni tänkte er från början?
Vi önskade en blandning av blommor och grönsaker med växthuset som kronjuvel mitt i all grönska. Det har blivit precis så som vi önskade och jag är fascinerad över hur mycket det växte under den korta säsongen som det blev för oss förra året. Vi ångrar ingenting, det är egentligen det enda jag vill tillägga.
2 Comments on “Rolf och Eva Kjällman”
Hej
Vad kostar ett sådant växthus som ovan ?
Hej, det kostar cirka 15 tkr per kvadratmeter ungefär.