Stjernsunds slott
Modell
Växthus med sadeltak - 39 grader
Storlek på växthus
6 x 12,6 meter - 75,6 kvm
Byggår
2018
Sidohöjd ovan sockel
2,2 meter (ovan en sockel på 0,8 meter)
Glas
Isolerglas
Murverk
Båda gavlar är murade
Kulör
NCS S 2502 y
Dörr
2 stycken isolerade pardörrar
– spegeldörrar. Dörrarna är placerade på respektive långsida.
1 stycken oisolerad pardörr
–
spegeldörr. Dörren är placerad i en
mellanvägg inne i växthuset
Det är ett slott i nyklassicistisk stil med sällsynt välbevarade inredning. Numera står det också ett orangeri i parken, vilket på ett fint sätt sluter cirkeln mellan då- och nutid.
Allt började när Sweden Green House fick ett samtal från Kungl. Vitterhetsakademin, ägare av Stjernsunds slott, för några år sedan. De behövde hjälp med en utredning om vilka orangerier som tidigare hade stått i parken. Önskemålet var också att bygga ett nytt orangeri som skulle passa in miljön på Stjernsund. Eva Halfwordson, som har en bakgrund som byggnadsantikvarie, gav sig i kast med uppdraget.
Med utredningen som bakgrund kunde vår arkitekt, Magnus Wiström ta fram ett förslag på hur ett nybyggt orangeri skulle kunna se ut. Han föreslog en cirka 75 kvadratmeter stor fristående byggnad med sadeltak, försedd med två murade gavlar, gråmålade träprofiler och isolerat glas. Förslaget godkändes varpå bygget kunde påbörjas. År 2022 invigdes det nya orangeriet på Stjernsund.
-Under 1800 talet hade Stjernsund flera orangerier. De revs i början på 1950-talet i samband med restaureringar. Behovet av ett orangeri för förvaring av exotiska växter har vi haft kvar. Därför känns det fint att det nu finns ett nytt orangeri här, berättar Elisabet Lagerström, verksamhetsansvarig och trädgårdsmästare på Stjernsunds slott.
Men om vi tar det från början. Stjernsunds slott, beläget söder om Askersund vid Alsen och Vättern, är ett nyklassicistiskt slott med inredningar från 1850-talet då det ägdes av kungliga familjen Bernadotte. Slottet omges av rofyllda parkvägar med vacker utsikt över vattnet. Som besökare kan man njuta av kaffe eller en måltid i slottskaféet, handla i slottsbutiken som erbjuder unika föremål. Numera kan besökarna alltså även göra ett besök i slottets orangeri.
Historien om Stjernsund sträcker sig tillbaka till 1600-talet då Johan Oxenstierna lät bygga en sätesgård som stod klar 1664. Under 1800-talet genomgick slottet stora förändringar under brukspatron Olof Burenstam och senare den Bernadotteska familjen. Efter omfattande nyinredning av prins Gustaf Bernadotte på 1850-talet blev Stjernsund känt för sina väldokumenterade interiörer.
1860 köptes godset av familjen Cassel, som utvecklade det till ett mönsterjordbruk och centrum för svensk rödbrokig boskap. Efter fru Augusta Cassels död 1951 överlämnades slottet och parken till Kungl. Vitterhetsakademien, och 1965 förklarades det som byggnadsminne.
Slottet är idag ett populärt utflyktsmål, mycket tack vare slottsinredningen. Men även parken och numera även orangeriet lockar besökare till den här vackra platsen.
Orangeriet ser speciellt ut med sina två uppmurade gavlar. Det är också murverket som är utmärkande för ett orangeri. Murarna skyddar mot såväl värme som ljus samtidigt som de bidrar med känsla och unicitet. Här på Stjernsund är orangeriet placerat så att murarna ger skugga både morgon och kväll. Förr i tiden användes orangeriet som rum för sociala tillställningar, framför allt under sommaren då växterna placerades utomhus. På Stjernsunds slott flyttar de exotiska växterna in i orangeriet under vintern medan det sommartid används för att sprida kunskap om platsen.
-Just nu är det fyllt med agaveplantor. Under sommaren placeras de på utvalda platser för att sätta prägel på parken. Under den ljusa årstiden använder vi orangeriet som utställningslokal och för museiverksamhet av olika slag. I sommar kommer vi att ha en utställning som heter ”Stjernsunds slott – parkens historia”.
Varför agaveplantor?
-Augusta Cassel, som för övrigt haft stor betydelse för parken, hade väldigt många agaver. På den tiden var de här växter statussymboler. Entréer till herrgårdar och slott var ofta dekorerade med stora krukor fyllda med agaveplantior. Det är egentligen en succulent växt med ursprung från området runt Medelhavet. Här hos oss måste de övervintra frostfritt.
Vad har orangeriet bidragit med till den här platsen?
-Vi har fått ytterligare ett besöksmål hit till Stjernsund, vilket har stor betydelse för oss. Många som kommer hit har hört talas om det vilket tyder på att ryktet om att vi har ett orangeri, har spridits. Eftersom det tidigare har funnits orangerier i parken känns det som om cirkeln har slutits. Vi och agaveplantorna är stolta och glada över vårt fina orangeri, säger Elisabeth Lagerström.
Adressen till Stjernsunds slott är: Stjernsunds slott, 696 92 Askersund
Ett orangeris långa resa.
I slutet av 2015 kontaktad Kungliga Vitterhetsakademin Sweden green House då man ville undersöka möjligheterna att bygga ett orangeri på Stjernsunds slott som är byggnadsminnesförklarat avseende såväl slott som park. Vi fick i uppdrag att utreda vilka växthus/orangerier som historiskt funnits på slottet, var de var placerade och hur de var utformade. I utredningsuppdraget ingick även att föreslå efter vilken tidsperiod som kommande orangeri skulle utformas och var det skulle placeras. I slutet av 2016 besökte länsantikvarien slottet och beviljade senare tillstånd att bygga ett orangeri utifrån det som framkommit i utredningen. Nästan 2 år senare anlitade vi en konstruktör för att innan tillverkningen påbörjades ta fram konstruktionsritningar för det kommande orangeriet.
I slutet av 2019 var det äntligen dags att uppföra orangeriet. Under några kyliga och snöiga dagar monterade vi orangeriet som under maj 2020 kommer att färdigställas.