Svensknabben AB
Modell
Växthus med sadeltak sammanbyggt med gammalt packhus/orangeri
Storlek på växthus
3, 475 x 6,9 - 24 kvm
Glas
Enkelglas
Färg
Vitt – (RAL 9010) trästommen och stållisterna
Sidohöjd av sockel
1,8 m (på sockel 0,6 meter)
Byggår
2023
Dörr
Dubbel helglas
Andra detaljer
Fristående braskamin
Murverk
de två mittersta facken på ena kortsidan är murade till takspets
Havsnära drömprojekt – växthuset som återupplivar historien
Vid brofästet i Kalmar, med en utsikt som sträcker sig över havet och Ölandsbron, har ett företag förverkligat drömmen om ett växthus i trä och glas. Inspirerade av platsens historia och med hjälp av Sweden Green House, har Svensknabben AB byggt upp en harmonisk miljö som kombinerar tradition och innovation. Niclas Nilsson, en av företagets ägare, berättar om resan från idé till verklighet.
Säg Kalmar och bilden av en långsmal bro som förbinder fastlandet med Öland träder fram. Men Kalmar är så mycket mer än bara en stad som passeras av semesterfirare. Staden är en lite pärla på östkusten som balanserar sitt rika historiska arv med modern framgång. Med Linnéuniversitetet som drar studenter från hela landet och en stadigt stark position som Superkommun, är Kalmar platsen där nya idéer och drömmar får blomstra. Det är också en stad som stolt kallar sig Årets studentstad 2023. Precis vid brofästet har vi för en kunds räkning byggt ett vackert växthus i trä och glas – ett projekt som kombinerar tradition och innovation.
Det vitmålade växthuset med sadeltak står stolt på en plats med en fantastisk utsikt över havet, där den imponerande Ölandsbron syns i fjärran. Växthuset är sammanbyggt med ett packhus/orangeri i vinkel, vilket skapar en charmig liten gård framför byggnaden. Ingången pryds av en dubbel helglasdörr, som släpper in rikligt med ljus och bjuder på en öppen och inbjudande atmosfär.
Niclas Nilsson, som tillsammans med sin syster Jenny Nordvall, idag äger Svensknabben AB, berättar att hans fars plan var att skapa något som både hyllar historien och tillför något nytt till platsen. Växthuset, som är noggrant designat och byggt för att passa in i den historiska miljön, fungerar nu som en plats för både odling och avkoppling. Här kan Niclas och Jennys båda familjer njuta av växtlighetens skönhet året runt, omgiven av både naturens och havets rogivande närvaro.
Med sitt charmiga utseende och sin genomtänkta placering har det här växthuset blivit ett naturligt inslag i den historiska miljön vid Villa Solbacke. Det är ett bevis på hur modern design och respekt för det förflutna kan samexistera och skapa något verkligt unikt och vackert.
Vad inspirerade er alla att bygga ett växthus på denna plats?
Både min far, jag och min syster älskar historien och charmen som omger Villa Solbacke och vi ville verkligen återuppliva den gamla traditionen med växthus på denna plats. Det kändes naturligt att skapa något som både respekterar det förflutna och tillför något nytt och funktionellt för framtiden.
Hur hittade ni Sweden Green House och varför valde ni dem?
Vi, eller framför allt pappa, började söka på internet och hittade Sweden Green House. Efter att ha läst om företagets arbete och pratat med Eva Halfwordson, blev han övertygade om att de var rätt val. Evas kunskap om gamla växthus och hennes passion för bevarande av kulturmiljöer gav oss stort förtroende.
Kan du beskriva designen och byggprocessen för växthuset?
Växthuset är vitmålat med ett klassiskt sadeltak och en dubbel helglasdörr som ger en fantastisk utsikt över havet och Ölandsbron. Det är sammanbyggt med ett packhus/orangeri i vinkel, vilket skapar en mysig gård framför byggnaden. Byggprocessen var noggrant planerad för att se till att växthuset passade in i den historiska miljön och uppfyllde våra önskemål om funktionalitet och estetik.
Varför valde ni att bygga ihop växthuset med packhuset?
Det har tidigare stått ett växthus på den här platsen. Packhuset användes då som ett orangeri där det odlades orkidéer och drevs fram växter till jul, bland annat liljekonvaljer. Även om vi idag inte odlar lika mycket ville vi bevara och återuppliva den historiska funktionen av packhuset. Genom att bygga ihop växthuset med packhuset kunde vi skapa en sammanhängande enhet som hedrar platsens historia och samtidigt skapar en praktisk och vacker miljö för våra nuvarande behov. Det kändes som ett naturligt val för att bibehålla kontinuiteten och charmen från den tid då växthuset ursprungligen fanns här.
Vilken betydelse har växthuset för er och platsen där det står?
Växthuset har blivit en viktig del av vår vardag. Det är inte bara en plats för odling, utan också en oas för avkoppling och samvaro. För platsen som helhet har det inneburit en återkoppling till dess historiska rötter, något vi är mycket stolta över.
Har ni stött på några utmaningar under projektets gång?
Som med alla byggprojekt fanns det vissa utmaningar, särskilt när det kom till att säkerställa att designen smälte in väl med den historiska miljön. Men tack vare det professionella samarbetet med Sweden Green House och deras expertis, kunde vi övervinna hindren och bygga något riktigt speciellt.
Vad är det bästa med att ha ett växthus som det här?
Växthuset har använts som en alternativ konferenslokal till den konferensanläggning som under en tid hyrt Villa Solbacke. Nu är det företaget inte kvar här längre och medan vi väntar på att nya hyresgästerna ska flyttar in kommer vi använda växthuset privat inom familjen. Det inbjuder till möjligheten att odla våra egna växter och grönsaker året runt, samtidigt som vi kan njuta av en fantastisk utsikt och en härlig miljö. Det har verkligen förvandlat den här delen av Kalmar till en plats där historia och nutid möts på ett harmoniskt sätt.
Vad har ni för framtidsplaner för växthuset och trädgården?
Vi planerar att fortsätta utveckla trädgården runt växthuset, kanske med fler planteringar och en sittgrupp där vi kan njuta av den vackra utsikten ännu mer. Vi ser också fram emot att dela denna fantastiska plats med vänner och familj, och kanske till och med arrangera några trädgårdsevent i framtiden. Men på sikt vill vi att det ska tillhöra det företag som tar över i Villa Solbacke.