Monica Kylén
Ett ut av de mer spännande mötena vi gjort var när vi träffade Monica Kylén i hennes växthus. tillsammans med sin man Mats har hon byggt upp hudvårdsmärket L:a Bruket. I kurorten Varberg lever hon i samklang med naturen tillsammans med sin familj. Men egentligen började allt med en tvål.
När vi var på resa på västkusten passade vi på att stanna till i kurorten Varberg för att hälsa på Monica och Mats Kylén som grundade företaget L:a Bruket, skönhetsföretaget som gjort sig kända för sina hudvårdsprodukter i vackra rustika förpackningar tillverkade av naturliga produkter. Det blev ett samtal om odling, växthusbygge och hur L:a bruket kom till.
Berätta om företag och hur det kommer sig att ni startade det?
Det började faktiskt med en tvål. Jag är egentligen keramiker och jag tyckte att det saknades något i de tvålkoppar i keramik som jag tillverkade. Så jag började helt enkel göra tvål som jag sålde tillsammans med koppen. På den vägen är det, idag exporterar vi våra produkter till 30 olika länder.
Var ifrån kommer ditt intresse för trädgård?
Från början kom det från min pappa som var väldigt trädgårdsintresserade. Men jag blev också otroligt inspirerad av Rosendals trädgård. Särskilt i början när Lars Krantz och Monica Ahlberg ansvarade för driften. Det var en helt ny grej då för mig att man kunde vara så kreativ med det som jorden gav.
Nu har du anlagt en ny trädgård runt er villa i 1920/30-talsstil. Vad var tanken med trädgården?
Jag ville att den skulle se lite rufsigt ut utan att det för den skull skulle vara helt vildvuxet. För att skapa ordning i det vilda anlade vi rabatter i rutor. Gräsmattan valde vi bort helt och hållet. Istället har vi lagt guldskimrande sand på marken som är väldigt vacker. När solen skiner blir det ett magiskt ljus här.
I ena hörnet har ni placerat växthuset, varför?
Det är placerat i ett av trädgårdens mörkaste och fuktigaste hörn som vi inte riktigt visste vad vi skulle göra med. Genom en vän som redan hade ett växthus fick vi kontakt med Sweden Green House. Ett växthus i trä kändes tilltalande och härligt särskilt som det kunde anpassas till den här platsen.
Hur tänkte ni när ni utformade ert odlingshus?
Vi fick hjälp av Magnus Wiström på Sweden Green House som rita det med två murade väggar mot grannarna och med en mindre takvinkel vilket stämmer med bostadshusets arkitektur. För att vara flexibla valde vi bort bottenplatta. Vi valde att måla det i en färg som är varken grå vit eller beige utan något där emellan. (Färgkod: 1002Y) För att få in mer ljus i växthuset har vi placerat en rad med glas mellan korta reglar ovanför de båda murarna.
Hur använder ni växthuset?
Det är framför allt en plats för socialt umgänge. Vi sitter här ute och äter alla våra middagar. Eftersom vi har en gaseldad kamin blir det härlig värme här inne så vi kommer att kunna fortsätta med det långt in på säsongen, kanske hela året. Känslan av att vara utomhus fast man befinner sig inomhus är oslagbar?