I år odlar Sweden Green House minikiwi i växthuset.

I år odlar vi minikiwi i vårt växthus och här följer några odlingtips för den som vill prova.
Minikiwi vill ha soligt och skyddat läge, en växthusväxt med andra ord.
Det är första året som vi odlar minikiwi i vårt växthus. Här bjuder vi på några odlingstips.

I år provar vi att odla minikiwi i vårt växthus. Vi har planterat en hon- och en hanplanta på var sin sida om den öppna spisen i de upphöjda bäddarna på växthusets kortsida. Det ska bli spännande att se om de ger frukt och hur många kiwi vi kommer att kunna festa på i år.

Minikiwi är en klätterväxt vars krusbärsstora gröna frukter mognar i september. Vi hoppas på att de mindre hemodlade frukterna är sötare än de som man kan hitta i livsmedelsbutikerna. Man ska dock inte behöva skala dem.

Bra och lättskött växthusväxt

De trivs i ett skyddat och soligt läge, så växthuset är naturligtvis idealiskt för dem. Men de kan även trivas utomhus om man har ett väl skyddat länge på sin tomt. Jorden ska vara porös och genomsläpplig men gärna fuktighetshållande och något sur. Plantera minst två plantor av olika kön med cirka en och en halv meters mellanrum, eller välj en sort som är  självbefruktande. ’Issai’ till exempel.

Gödsla plantorna på vår och försommaren. Använd gärna rhododendrongödsel.

Tänk vinranka när du beskär din minikiwi. Det ska alltså ske på senhösten. Precis som på vinet lämnar man runt fem skott på varje sidogren. På det sättet bildas sidogrenar som så småningom ger nya frukter.

Text och foto: Helena Kaasik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.