Eva & Dan Regberg
Byggår
2022
Modell
Specialdesignat med asymmetriskt tak
Storlek
21 kvm
Kulör
Egen kulör
Sockel
40 cm
Övrigt murverk
Murat väggparti upp till nock på del av ena kortsidan
Sidohöjd ovan sockel
1,8 m på den lägre långsidan, 2,4 m på den höga sidan
Nockhöjd
3,4 m
Glas
Enkelglas
Golv
Återvunnet tegel
Dörr
Pardörr med spegel och spröjs
Andra detaljer
Ena takfallet har sedumtak istället för glas, kamin installerad
När Dan och Eva Regberg valde att flytta ut på landet kunde de länge närda växthusdrömmarna realiseras. Den nybyggda typhuset i modern stil har nu fått sällskap av ett orangeri med asymmetriskt tak i en jordnära röd nyans.
Räta vinklar är inget för Eva och Dan Regberg. Det märks redan när vi svänger upp till parkeringsplatsen som ligger intill det moderna bostadshuset där de båda bor. Bakom hemmet hittar vi vår resas mål, det rödmålade växthuset med asymmetriskt tak.
Vad innebär det att taket är asymmetriskt kanske du undrar nu? I det här fallet har växthusets byggts med olika längd på takfallen, det ena som är monterat med glas, är kortare medan de andra som är längre, har byggts i trä och belagts med en matta av sedum.
-Jag har länge drömt om att bygga ett orangeri, så när möjligheten kom ville jag ha något som stack ut. Magnus Wiström föreslog att det skulle byggas med olika längd på takfallen och jag gillade den idén, berättar Eva Regberg som är den av de båda som ansvarat för projektet.
Men oregelbundenheten i växthusarkitekturen slutar inte med takfallet. Även de två odlingsbäddarna, som byggts i form av trianglar i vinkel mot hörnen, skiljer sig mot de gängse som oftast gjuts i rektangulära former. De har även byggts en mur mot den bortre kortsidan, men inte över hela bredden. Två fack har försetts med glas. I det glasförsedda partiet breder en vinranka ut sig. Den slingrar sig upp stödd av ett kastanjestaket som har kapats för att stämma med glasens mått och därefter har det satts upp åt ”fel” håll med pinnarna horisontellt.
Dryga 20 kvadratmeter stort är växthuset som också sänkts ner 30 cm. Vi fick alltså gå ner två trappsteg för att komma till den centralt placerade sittgrupp i mitten av växthuset.
-Jag kallar det faktiskt för mitt orangeri eftersom det inte finns så mycket platsbyggda odlingsbäddar i det. Tillsammans med muren och det nedsänkta tegelgolvet tycker jag att det stämmer bättre med det begreppet, säger Eva.
Hur använder ni ert orangeri?
De används idag framför allt som härligt uterum. Det är en underbar plats att var i, särskilt när det blåser mycket, som idag. Men jag odlar också, säger Eva och visar stolt sina 8 olika tomatsorter uppdrivna från frö beställda från Ätliga trädgården.
Hur kommer det sig att du längtade efter att bygga ett orangeri?
Vi bodde i en lägenhet centralt i Södertälje när vi började leka med idén om att tillbringa mer tid på landet. Från början letade vi efter ett sommarhus men så snubblade vi över den här tomten. Jag såg genast att jag skulle kunna förverkliga drömmen om att bygga ett orangeri i den här trädgården, en dröm som jag länge burit på.
Finns det några nackdelar med taket?
Det kanske skuggar väl mycket under vissa perioder. Det är också svårt att få sedumen att etablera sig. Jag får arbeta med det en del, särskilt i år. Men jag har förstått att det kan bli så i början. Jag tror att det kommer bli fint så småningom.
Hur tänkte ni när det gäller storlek?
Vi ville ha ett orangeri i vackra proportioner till trädgården men där vi ändå har tillräckligt mycket utrymme för att använda det som vi vill. Platsbyggda odlingsbäddar valde vi bort vilket gör oss mer flexibla med ytan. Vill vi odla mer än vi gör nu så är det relativt enkelt att installera mer odlingsutrymme.
Hur tänkte ni när det gäller placering?
Vi valde att placera långsidan mot ängarna och det öppna landskapet. Det är fint att kunna låta blicken löpa ut mot de fria vidderna.
Hur valde ni kulör?
Vi tänkte att det skulle passa med bostadshusets naturliga träfasad men samtidigt ta för sig mer. Valet föll på den här jordigt röda kulören. Det har blivit så fint, tycker vi.
Andra inredningstips.
Vi valde att lägga ett återvunnet tegelgolv i växthuset och vi har faktiskt installerat golvvärme. Den har dock inte använts särskilt mycket – förutom i våras då jag ville driva på tomatplantorna. Det fungerade hur bra som helst, jag är glad att vi lät installera den, elpriserna till trots.
De flesta möblerna är ommålade gamla möbler. Jag har målat dem med linoljefärg, vilken har gjort att de blivit en särskilt vacker yta på dem.
Ni har installerat en liten braskamin, hur kommer det sig?
Braskaminen värmer gott, såväl svala sommarkvällar som höst och vår. Det är underbart att elda här inne. Kaminen är ganska liten men genom att montera den på ett podium av tegel så kommer den upp lite vilket gör att elden syns bättre. Podiet blir också en fin motvikt till trappan på andra sidan.
Hur har resultatet blivit, är det något ni ångrar?
Om vi ångrar något så är det möjligen att vi skulle valt lite lägre vinkel på sedumtaket. Då hade vi fått in lite mer solljus i orangeriet och sedumplantorna hade kanske haft lite lättare att etablera sig, men vi hade då i stället sett lite mindre av den växttaket utifrån, vilket var målet med det. Så allt har sina för- och nackdelar.