KUNSKAPSPARKEN I LUNDS KOMMUN
Kunskapsparken är en del av den nya stadsdelen Brunnshög och är en av kommunens stora gröna satsningar. Här finns ett fokus på ekologi men också plats för stadsdelens invånare att vistas, sporta, njuta och odla.
I parkens hjärta, omgivet av odlingslotter, ligger Växthustorget. Här bygger Sweden Green House två stora växthus, som kommer att vara nav i odlingsverksamheten på platsen. I växthusen ska parkens engagerade odlare kunna driva upp växter på våren och odla grönsaker året om. Men där finns också rum för möten och samvaro.
HUS 1 VARMVÄXTHUS
Grund
5055 X 13048 mm; 65,9 kvm
CC-avstånd reglar
498 mm
Taklutning
39°
Nockhöjd
4,98 m
Glas
Isolerglas
Sockelhöjd
800/2200 mm
Regellängd långsida ovan sockel
1,8m
Byggår
2023-2024
Dörr
2st pardörr spröjs x 1st enkeldörr spröjs
Kulör
Grön (NCS 6505-G50Y)
Stållister
Grön (NCS 6505-G50Y)
HUS 2 KALLVÄXTHUS
Grund
5055 X 11056 mm; 55,8 kvm
CC-avstånd reglar
498 mm
Taklutning
39°
Nockhöjd
4,53 m
Glas
Härdat enkelglas
Sockelhöjd
400 mm
Regellängd långsida ovan sockel
1,8m
Byggår
2023-2024
Dörr
2st pardörr spröjs
Kulör
Grön (NCS 6505-G50Y)
Stållister
Grön (NCS 6505-G50Y)
Kunskapsparken – ett projekt utöver det vanliga
Sweden Green House vann den offentliga upphandlingen av växthusen till Kunskapsparken våren 2023. Beställare är Lunds kommun. De två växthusen som ska byggas skiljer sig lite åt, både i utformning och funktion.
Kallväxthuset är 55 kvm stort och dess främsta ändamål är odling. Det andra växthuset är 65 kvm och kommer att vara uppvärmt året runt, för att utgöra en bra mötesplats och kurslokal för parkens odlare även under den kalla årstiden. Växthusen tillverkas i vanlig ordning på snickeriet i Usta, där det också kommer att målas. Under senhösten 2023 utförs markarbeten på platsen, för att växthusen ska kunna komma på plats strax efter jul.
Växthus … och lite till
För Lunds kommun är det viktigt att få till en sammanhållen gestaltning av byggnationen i parken. Därför har Sweden Green House också fått i uppdrag att ta fram ett gestaltningsförslag för redskapsbodar, toalettbodar, hönshus och pergola. Ännu är allt i förslagsstadiet, men förhoppningsvis kan alla kringbyggnader börja byggas till våren.
Tre frågor till
Magnus Wiström
Civilingenjör, delägare i SGH och projektledare för SGHs entreprenad i Lund
Vad skulle du säga är det som sticker ut med Kunskapsparken?
Det som sticker ut är att Lunds kommun varit så konsekventa vad gäller tanken på miljö, kvalitet och estetik. Kunskapsparken i sig har flera viktiga funktioner för närområdets ekologi, parkanläggningen med sina genomgående kallmurar är påkostad och vacker och man väljer att bygga växthus i trä och glas. Det är seriöst, hållbart och framåtsyftande.
På vilket sätt är projektet speciellt för Sweden Green House?
Bygget i Kunskapsparken är ett omfattande uppdrag där vi har en totalentreprenad. Det innebär att vi ansvarar för alltifrån markarbeten till formgivning, konstruktion, tillverkning och montering av växthusen. Det kräver mycket närvaro på plats, men också gott och förtroendefullt samarbete med lokala markentreprenörer.
Vad tycker du är roligast med uppdraget?
Sådana här projekt är otroligt roliga att ta sig an. Det här är växthus som kommer att användas av många människor och fylla många funktioner. Här har vi fått hitta specifika lösningar på alltifrån växthusteknik till tillgänglighet. Och det är så det ska vara – att varje projekt kan få sitt unika växthus, anpassat för just dess specifika syften. Det känns riktigt roligt – och viktigt – att kunna leverera det!
Tre frågor till
Karin Sjölin
Landskapsarkitekt på Lunds kommun och ansvarig för Växthustorget, Kunskapsparken
Utifrån din yrkesroll, vad tycker du är speciellt med Kunskapsparken?
Jag tycker det är fantastiskt med satsningen på de sociala värdena i den här parken. Trots att den än så länge ligger lite perifert kommer den att befolkas och ges en social mening för kommunens invånare. När folk flyttar in i området här runt omkring så kommer det redan att finnas en park här som sjuder av liv.
Vad har varit viktigt i arbetet med Växthustorgets gestaltning?
Helhetsperspektivet har varit viktigt. Det är till exempel tacksamt att Sweden Green House har kunnat ta fram förslag även till redskapsbodar, hönshus m.m. så att vi får en sammanhållen gestaltning av byggnaderna i parken.
Vad ser du som den stora vinsten med växthus från Sweden Green House?
Vi har hela tiden lagt stor vikt vid kvalitets- och hållbarhetsaspekterna. Växthustorget skall vara en plats som känns omhändertagen och det ska finnas möjlighet till ett långsiktigt underhåll. Det ser vi att det gör med material som trä och glas. I valet av Sweden Green House var också möjligheten till bearbetning och omsorg – om både byggnader och platsens funktioner som helhet – en avgörande faktor.
Tre frågor till
Emmanuel Ferm
Arkitekt på Sweden Green House
Vad har du uppskattat mest i arbetet med Kunskapsparken?
Det finns en väldigt bra beställargrupp för Kunskapsparken, där flera olika kompetenser finns representerade. Det skapar en speciell dynamik och djup i samarbetet. Jag upplever att användarperspektivet på växthusen, men också platsen som helhet, ständigt är närvarande.
Är det något som varit annorlunda, för dig som arkitekt, jämfört med andra projekt?
För varje ny växthuskund finns det nya utmaningar och detaljer att ta in i växthusritningen. Men i det här projektet har det dessutom tillkommit en hel rad små byggnader som vi ombetts ta fram gestaltningsförslag till. Det gör ju att jag som arkitekt får större möjlighet att komponera platsens uttryck.
Vad menar du med att komponera platsen?
De olika delarna ska inte bara hänga ihop utan också förhålla sig till varandra stilmässigt, i proportion och i någon form av rangordning. Jag får helt enkelt möjlighet att skapa en fin dynamik mellan växthusen och de andra delarna. Varje byggnad har fått sin personlighet, kopplad till dess funktion, men alla ”pratar” de med varandra.